Astımın ne olduğunu merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Çocuklarda astım  olduğunda hava yollarında çeşitli nedenlerle inflamasyon durumu ile koruyucu mukoza tabakasında hasar gelişir ve gözenekler oluşur. Bu hasar sonucunda hava yollarında hassasiyet gelişir ve sık öksürük, hırıltı, nefes daralması şikayetleri ortaya çıkabilir. Bu şikayetlerle kendini gösteren hastalığa astım diyoruz.

Astımı Farklı Bir İsimle Tanıyor Olabilirsiniz

Astım kelimesini bazı doktorlar kullanmaktan kaçınmaktadır. Bu kelimeyi kullanmayan doktorlar astım yerine spastik bronşit, alerjik bronşit, kronik bronşit kelimelerini kullanmaktadırlar. Tüm bu kelimeler aynı anlama geliyor. Alerjik bronşit olmasının nedeninin çoğu astımın alerjik olmasından kaynaklanır. Ancak bu demek değildir ki astım alerjik olacak. Az da olsa alerjik olmayan astım görülebilir. İstanbul’da 7 Çocuktan 1’i Astım!

Bilimsel araştırmaların bize vermiş olduğu sonuçlara göre astımın; çocuklarda görülme sıklığı %10-20 civarındadır. İstanbul genelinde ise her 7 çocuktan birinde astım vardır.

Peki Çocuklarda Astım Belirtileri Neler?

Sık tekrarlayan öksürük, hışıltı (hırıltı) ve nefes sıkışması astımın en önemli belirtileridir. Özellikle oyun oynadıktan, koştuktan yani egzersiz yaptıktan sonra nefes sıkışması, hışıltı veya öksürük ile karşılaşılması hali astımın önemli bir belirtisidir. Astımlı çocukların akciğerleri diğer çocuklara oranla çok daha fazla hassastır. Bu nedenle astımlı çocuklarımız diğer çocuklara oranla çok daha sık hasta olurlar. Hastalıklar daha inatçı olup, uzun süreli görülebilir. Bu nedenle alerjik astımı olan çocuklarımız gereksiz antibiyotik kullanımına maruz kalabilirler.

Bu Öksürük Farklı Öksürük

Astımın en belirgin belirtisi olan öksürüğün niteliği de bize astımı gösteriyor. Çocuğunuz öksürüyor diye astım denilemez. Önemli olan nasıl öksürdüğüdür. Astım belirtisi olan öksürüğün nasıl olduğunu bir kaç maddeyle anlatacak olursak;
– Öksürük özellikle uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha doğru olur,
– Öksürük veya hışıltı nedeniyle gece uyanma olur,
– Oyun oynadıktan veya egzersiz yaptıktan sonra öksürük artar, çok fazla gülmek ve çok fazla ağlamak öksürüğü şiddetlendirir.
– Öksürük inatçı olup, balgam çok zor sökülür.

Çocuğunuzda Bu Belirtilerden Varsa…!

 – Çocuğunuzun göğsünde özellikle nefes verme sırasında hırıltı (hışıltı) sesi duyulması,
– Sık sık öksürük olması, öksürüğün özellikle geceleri artması ve şiddetli öksürükten dolayı uykudan uyanma,
– Tekrarlayan hırıltı (hışıltı),
– Sık sık ve tekrarlayan nefes sıkışması,
– Öksürüklerin özellikle bazı mevsimlerde artış göstermesi,
– Hareketin artması halinde (egzersiz, oyun oynama, koşma gibi) veya terlediği zaman öksürük ve hırıltının artış göstermesi,
– Sık sık gribal enfeksiyon sonrası öksürük ve nefes sıkışmalarının olması ve bu şikayetlerin 2 haftadan uzun sürmesi,
– Sigara, deterjan, boya gibi kimyasal madde kokularına karşı aşırı hassasiyet,
– Çocukta egzama, alerjik nezle görülmesi,
– Ailede veya akrabalarda alerjik nezle, egzama, gıda alerjisi, ilaç alerjisi gibi alerjik hastalıkların olması (alerjik hastalıklar genellikle genetik olarak ortaya çıkar ve ailenin diğer bireylerinde de görülebilir.),
– Öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerin salbutamol  gibi nefes açıcı sprey veya nebul tedavileri ile rahatlaması,

Çocuklarda Astım Teşhisi Nasıl Konulur?

Astım belirtileri olan çocukların “Çocuk Alerjisi ve Astım” uzmanlarınca değerlendirilmesi çok önemlidir.
Çocuk alerji uzmanının muayenesinin ardından eğer astım düşünülüyorsa gerekli testlerin yapılması gerekir. Çocuklarda astımın %80-90’ı alerjik olduğu için ciltten alerji testi yapılması oldukça önemlidir. 6 yaşından büyük çocuklarda solunum fonksiyon testleri yapılır. Verilen nefeste NO testi yapılabilir. Gerekli olan durumlarda kan testleri ve ter testi yapılır ve bu sonuçlarla birlikte çocuk alerji uzmanının değerlendirmesine göre çocukta astım olup olmadığına karar verilir.

Test Deyip Geçmeyin, Alerji Testlerinin Önemini Bilin

Çocuklarda ciltten alerji testinin yapılma tekniği ve yorumlanması yetişkinlerden farklıdır. Çocuklarda ciltten alerji testi astım teşhisinde, tedavi planında biz doktorlara çok önemli bilgi vermektedir. Bu nedenden dolayı alerji testinin “Çocuk Alerjisi ve Astım” uzmanları tarafından veya bu uzmanların gözetiminde yapılması büyük önem taşımaktadır. Aksi taktirde astımı olmayanlara yanlış olarak astım teşhisi konulabilir veya tam tersi bir durum ile karşı karşıya kalınabilir. Çocuğun tedavisinin düzenlenmesinde de büyük hatalara neden olup gereksiz ilaç kullanmasına yol açabilir.

Aklınızdaki Soru İşaretlerini Biliyoruz !

Astım hakkında ailelerin en sık sorduğu sorular şu şekildedir:

1- Astımın tedavisi var mıdır? Çocuğum İyileşecek Mi?

Astım tedavisi çocuklarda yüz güldürücüdür. Sebep olan alerjenden korunma, ilaç tedavisi ve bazı durumlarda aşı tedavisi dediğimiz immünoterapi yapılmaktadır. İmmünoterapi yöntemlerinde dil altı damla ve cilt altı enjeksiyon olarak iki ayrı şekil uygulanabilmektedir. Tedavi başarısı oldukça yüksektir. Tedavi seçiminin hastaya göre belirlenmesi ve ilaçların doğru teknikle kullanılması tedavi başarısındaki en önemli unsurlardır.

2- Alerji testi kaç yaşında yapılmalıdır?

Alerji testleri alerjik hastalığın ne olduğuna göre farklılık göstermektedir.
Cilt alerjileri, egzama, gıda alerjileri gibi asıl sebebin gıda alerjisi olduğu düşünülen alerjik hastalıklarda 1. aydan itibaren alerji testi yapılabilmekle birlikte ; astım ve alerjik nezle gibi daha çok polen, ev tozu akarı benzeri nefes yoluyla alerji oluşturan alerjik hastalıklarda 1-2 yaşından sonra yapılması uygun görülmektedir.

3- Ciltten alerji testi yerine kandan yaptırsam olur mu?

Kandan yapılan alerji testleri, ciltten yapılan alerji testlerine göre hem daha pahalı hem de ciltten yapılan alerji testine göre daha az güvenilirdir. Bu sebeple sadece ciltten alerji testini yapmaya engel durumlarda (cilt testini etkileyen ilaçların kesilememesi, ciltte yaygın alerjinin olması vs.) kandan yapılan testler tercih edilmelidir.