Astım, solunum yollarının daraldığı ve şiştiği, fazladan mukus üretebileceği bir durumdur. Bu durum, nefes almayı zorlaştırabilir ve öksürüğü, nefes verirken ıslık sesini (hırıltı) ve nefes darlığını tetikleyebilir. Astım bazı çocuklar için küçük bir rahatsızlıktır. Ancak bazı çocuklar için ise günlük aktiviteleri etkileyen ve hayatı tehdit edebilen büyük bir sorundur. Astım tamamen iyileştirilemez, ancak semptomları kontrol edilebilir. Astıma, özellikle çocuklarda yaygın olarak görülür ve astıma sebep olan bazı etkenler vardır. Astımın nedenleri ve tetikleyicilerinin bilinmesi, astım alevlenmelerinin önüne geçecektir. 

Yaygın Astım Tetikleyicileri

Bazı çocukların, astıma neden yakalandığı ile ilgili net bir bilgi henüz yoktur. Ancak astımın oluşmasında, çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. Alerjiyi (alerjenler) tetikleyen çeşitli tahriş edici maddelere ve maddelere maruz kalmak astım belirtilerini ve semptomlarını tetikleyebilir.

Astım tetikleyicileri kişiden kişiye farklılık gösterir ve şunları içerebilir:

  • Polen, toz akarları, küf sporları, evcil hayvan tüyleri veya hamamböceği atığı parçacıkları gibi hava kaynaklı alerjenler,
  • Soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonları,
  • Fiziksel aktivite,
  • Soğuk hava,
  • Duman gibi hava kirleticileri ve tahriş ediciler,
  • İbuprofen ve naproksen sodyum gibi beta blokerleri, aspirin ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar dahil olmak üzere belirli ilaçlar,
  • Güçlü duygular ve stres,
  • Karides, kuru meyve, işlenmiş patates, dahil olmak üzere bazı yiyecek türlerine eklenen sülfitler ve koruyucular,
  • Mide asitlerinin boğazınıza geri döndüğü bir durum olan gastroözofageal reflü hastalığı. 

Astımlı Çocuklarda Korunma ve Önleme

Astımı önlemenin bir yolu olmasa da, çocuk alerji uzmanınızla birlikte çocuğunuzun astım alevlenmesi yaşamasını engellemek için bazı planlar yapabilirsiniz. Yapacağınız yönetim planı şunları içerebilir:

Astım Tetikleyicilerini Belirleyin

Bazı astım tetikleyicileri, bir dizi astım semptomunu tetikleyebilir. Bunlar şunları içerir:

  • Hava kirliliği,
  • Alerjiler,
  • Soğuk hava,
  • Soğuk algınlığı veya grip virüsü,
  • Sinüzit,
  • Sigara içmek,
  • Kokular,

Astım tetikleyicilerinizi tanımlamayı ve bunlardan kaçınmak için adımlar atmayı öğrenmek çok önemlidir.

Çocuğunuzun Alerjenlerden Uzak Durmasını Sağlayın

Çocuğunuzun alerjenlerden (alerjik olduğu şeyler) uzak durması son derece önemlidir. Alerjene maruz kalma, solunum yollarındaki iltihabı bir süreliğine artırabilir ve bu da bir astım alevlenmesi olasılığını artırır.

Çocuğunuzu Her Türlü Dumandan Koruyun

Duman ve astım kötü bir karışımdır. Tütün, tütsü, mumlar, ateşler ve havai fişekler dahil olmak üzere tüm duman kaynaklarına, çocuğunuzun maruz kalmasını sınırlayın. Evinizde veya arabanızda sigara içilmesine izin vermeyin ve buna izin veren halka açık yerlerden kaçının. 

Soğuk Algınlığını Önleyin

Çocuğunuzun hastalanmasına engel olmaya çalışın ona bazı tedbirlerden bahsedin: Soğuk algınlığı veya grip olan insanlarla yakın temastan kaçınmak gerekir çünkü soğuk algınlığı kapmak astım semptomlarını daha da kötüleştirecektir. Solunum yolu enfeksiyonu olan birinin dokunmuş olabileceği eşyaları tuttuktan sonra elleri iyice yıkamak gerekir. 

Çocuğunuza Aşı Yaptırın

Çocuğunuzun astımınızı günlerce veya haftalarca kötüleştirebilecek grip virüsüne karşı korunmak için her yıl çocuğunuza grip aşısı yaptırın. Astım, zatürre gibi gripten kaynaklanan komplikasyonlara yakalanma ve bu nedenle hastaneye kaldırılma olasılığını artırır. 

İmmünoterapi Alerji Aşılarını Düşünün

Çocuk alerji doktorunuz, çocuğunuzun alerjisini olduğunu tespit ederse, alerji aşıları (immünoterapi) ile alerji semptomlarını önlemeye ve çocuğunuzun astımının kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. Alerji uzmanınızın yapacağı aşı, çocuğunuzun yaşına ve mevcut durumuna göre değişkenlik gösterebilir. 

Çocuğunuzun Astım İlaçlarını Reçeteye Göre Alın

Uzun süreli astım ilaçları, semptomları ve atakları önlemek için tasarlanmıştır. Semptomlar olmasa bile her gün alınması gerekir. Bu ilaçlar, solunum yollarındaki iltihabı hafifletirler ve astımı kontrol altında tutarlar, böylece alevlenme olasılığı azalır

Astım Eylem Planınızı Takip Edin

Çocuk alerji uzmanınızla birlikte ilaç almak ve astım krizini yönetmek için ayrıntılı bir plan yazın. O zaman planınıza uyduğunuzdan emin olun. Astım, düzenli izleme ve tedavi gerektiren devam eden bir durumdur. Tedavinin kontrolünü ele almak, daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayabilir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım