Atopik dermatit, egzamanın en yaygın şeklidir ve kronik bir rahatsızlıktır. Atopik dermatit genellikle bebeklik döneminde veya erken çocukluk döneminde başlar ve çocukların yaklaşık yüzde 15 ila yüzde 20’sini etkiler. Genellikle çocuk büyüdükçe düzelir ve okul çağı veya ergenlik çağında düzelebilir. Atopik dermatiti olan bazı çocukların daha kronik hastalığı olabilir. Atopik dermatit, astım veya saman nezlesi öyküsü olan ailelerden gelen çocukların atopik dermatit geliştirme olasılığı daha yüksektir. İmmün aracılı, inflamatuar bir hastalık olarak kabul edilen atopi, genlerin ve dış faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Atopik dermatitin yaygın belirtileri; kızarıklık, kuru cilt ve yoğun kaşıntı – bağışıklık sistemi, çocuğun çevresindeki bir şey tarafından tetiklenerek aşırı hızlanmaya başladığında ortaya çıkar.

Atopik Dermatite Ne Sebep Olur?

Atopik dermatitin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı faktörler atopik dermatit gelişmesine neden olabilir. Bu faktörler şunlardır:

Genetik yatkınlık; ailesinde alerjik rahatsızlık ya da astım olan çocuklarda egzama gelişme riski artar.

Bağışıklık sistemi; tam olarak gelişmemiş bir bağışıklık sistemi, cildin koruyucu yeteneğini etkileyebilir.

Dış faktörler; Bunlar arasında kış havası, kuru havalar, sıcaklıklar ve cilt nemlendirme eksikliği bulunur.

Çocuklarda Atopik Dermatit Belirtileri

Bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda atopik dermatit genellikle yüzde, dirseklerde ve dizlerde başlar. Vücudun diğer bölgelerine yayılabilir, ancak bebek bezi bölgesine yayılmaz çünkü bu bölge bez sayesinde nemli kalır. Daha büyük çocuklarda atopik dermatit genellikle dirseklerin, ellerin veya dizlerin kıvrımlarında görülür. Bir çocuğun kulaklarının arkasında, ayaklarında veya kafa derisinde kızarıklık da atopik dermatitin bir işareti olabilir. Hem bebeklerde hem de çocuklarda cilt kırmızı, kuru ve pullu görünebilir. Çizik izleri sıklıkla mevcuttur. Deri enfeksiyon kaparsa, sarı bir kabuk veya çok küçük “irin çıkıntıları” oluşturabilir. Çocuğunuzun cildinde çok fazla kaşıma ve ovalamadan likenifikasyon denilen kalınlaşabilir. Atopik dermatitin görünümü bir çocuktan diğerine farklılık gösterebilir. Belirtiler belirli sürelerde ortadan kaybolup yeniden belirebilir ve vücudun herhangi bir bölgesi etkilenebilir.

Atopik dermatitin belirtileri çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir ve şunları içerir:

  • Kuru, pullu cilt,
  • Şiddetli kaşıntı,
  • Kızarıklık ve şişlik,
  • Kalınlaşmış cilt,
  • Kabuklu hale gelebilecek ve çizildiğinde sıvı sızdırabilecek küçük, kabarık yumrular,
  • Yüzde, üst kollarda ve uyluklarda sert yumrular,
  • Göz kapaklarının veya göz çevresindeki koyulaşmış cilt,
  • Ağız, göz veya kulak çevresindeki cilt değişiklikleri.

Teşhisi

Çocuğunuzda atopik dermatit belirtilerinden herhangi biri mevcutsa bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Çocuk alerji uzmanınız çocuğunuz detaylı bir klinik öyküsü ve aile hikayesini alarak işlemlere başlayacaktır. Çocuk alerji uzmanınız, atopik dermatit belirtileri arayarak çocuğunuzu muayene edecektir. Atopik dermatit için spesifik bir test yoktur. Test genellikle gerekli değildir, ancak alerjiden şüpheleniliyorsa yapılabilir. Örneğin şiddetli egzamalı küçük çocukların yaklaşık üçte birinde gıda alerjisi vardır. Testler şunları içerebilir:

Kan testleri: Çocuğunuzun kanı, immünoglobulin E (IgE) seviyeleri açısından kontrol edilebilir. IgE, vücudun bağışıklık sistemi tarafından salınır. Alerjisi ve atopik dermatiti olan çoğu çocukta yüksektir. Başka kan testleri de yapılabilir.

Deri testleri: Alerjileri veya diğer cilt durumlarını kontrol etmek için cilt testleri yapılabilir.

Çocuklarda Atopik Dermatit Tedavisi

Tedavi, çocuğunuzun belirtilerine, yaşına ve genel sağlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Atopik dermatitin tedavisi yoktur. Tedavinin amacı kaşıntı ve iltihabı azaltmak, nem desteği sağlamak ve enfeksiyonu önlemektir. Çocuklarda atopik dermatit tedavisi şunları içerir:

  • Tahriş edici maddelerden uzak durmak,
  • Düzenli olarak ılık suyla banyo yapmak,
  • Cildin tahrişine ve enfeksiyona neden olabilecek çizilmeleri önlemeye yardımcı olmak için çocuğunuzun tırnaklarını kısa tutmak ve egzama bölgelerini giysiler veya pansumanlarla kapatmak,
  • Çocuk alerji uzmanınız tarafından önerilen nemlendiricileri kullanmak,

 

  • Çocuk alerji uzmanınız ayrıca ilaç da yazabilir. Bu ilaçlar, tek başlarına veya birlikte kullanılabilirler. Yaygın olarak atopik dermatiti tedavi etmek için kullanılan ilaçlar şunlardır:
  • Kortikosteroid krem ​​veya merhem; krem veya merhem cilde sürülür. Bu, kaşıntı ve şişliğin azalmasına yardımcı olmak içindir.
  • Antibiyotik ilaç; enfeksiyonu tedavi etmek için sıvı veya haplar ağızdan alınabilir.
  • Antihistamin; bu ilaç, kaşıntıyı azaltmak ve uykuyu iyileştirmek için uykudan önce alınabilir. Sıvı veya hap halinde gelir ve ağızdan alınır.
  • Calcineurin inhibitör krem ​​veya merhem; cilde krem ​​veya merhem sürülür. Bu, kaşıntı ve şişliğin azalmasına yardımcı olmak içindir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım