Çocuklarda geniz akıntısı önemli bir belirtidir. Geniz akıntısı basit bir soğuk algınlığı olabileceği gibi alerjik bir hastalığın da belirtisi olabilir.
Geniz akıntısı, burun içindeki veya sinüslerdeki sıvı kıvamdaki mukusun boğaza doğru akmasına denilmektedir.
Burun ve sinüslerde mukus yapımı vardır. Bu yapılan mukus bakterilerin vücuda girmesine karşı vücudu korumaktadır. Burundan vücuda giren herhangi bir alerjen veya mikrop öncelikle burun kılları tarafından engellenmeye çalışılır. Daha sonra burundaki salgı içindeki enzimler ve antibakteriyel salgılarla vücuda giren mikroplar öldürülmeye çalışılır.

Sinüsler ve burun içindeki mukus salgısını artıran bir çok neden vardır. Özellikle gribal enfeksiyonlarla bu salgı artar. Salgının burun dışına çıkmasıyla sümük adını alır. Akşam yatılmasıyla birlikte burun dışına akamayan sıvı geriye doğru yani boğaza doğru akmaya başlar. Bu geriye doğru akan sıvı da öksürüğe neden olmaktadır.

Bu akan sıvı bakteriye, enfeksiyonlara maruz kalırsa sıvının rengi sarı veya yeşile dönmeye başlar. Yeşil olması demek artık bakteri ile kontamine olduğunun bir göstergesidir.
Geniz akıntısı 5-10 gün içinde geçiyorsa sorun teşkil etmez. Ancak uzun sürüyorsa ve özellikle yeşil renkli oluyorsa mutlaka doktor tarafından görülmelidir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    Geniz Akıntısı Belirtileri

    Geniz akıntısının birçok belirtisi olabilir. Geniz akıntısı sinüs ve burun sıvısının boğaza doğru akması durumudur. Geniz akıntısı belirtileri başlıca şunlardır;
    -Genize doğru akıntı olduğunu büyük çocuklar hissedebilir.
    -Öksürük. Geniz akıntısı boğaza doğru akarak boğazda öksürük başlatan reseptörleri uyararak öksürük yapar. Özellik gece yatınca genize doğru akıntı daha da belirgin olarak, gece yatar yatmaz öksürük başlaması geniz akıntısının belirtisidir.
    -Ağız kokusu. Geniz akıntısına mikrop eklenmişse bu da ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusu olan bir çocukta geniz akıntısı yapan sinüzit ve geniz eti iltihabı akla gelmelidir.
    -Geniz eti büyümesi. Özellikle alerjik nezleye bağlı geniz akıntısı geniz etinin büyümesine neden olabilir. Bu nedenle geniz eti büyüyebilir ve horlama, geceleri ağzın açık kalması gibi belirtilere neden olabilir
    -Boğazda kaşıntı. Özellikle alerjik nezleye bağlı geniz akıntısı boğazda gıcık ve kaşınma gibi belirtiye neden olabilir
    -Sinüzit gelişmesi. Geniz akıntısının bir belirtisi de sinüzit gelişmesidir. Baş ağrısı ve burun tıkanması ile birlikte genlikle geniz akıntısı gelişir
    -Otitis media. Geniz akıntısına bağlı kulak iltihabı da gelişebilir. Geniz akıntısı özellikle enfekte olmuşsa geniz akıntısı orta kulak iltihabına neden olabilir.
    -Mide bulantısı ve kusma. Geniz akıntısı enfekte olmuşsa ve rengi yeşilimsi olmuşsa bu akıntı mide bulantısı ve kusma yapabilir
    -İştahsızlık. Özellikle iltihaplı geniz akıntısı çocuklarda iştahsızlık yapar.

    Geniz Akıntısı Nedenleri

    Çocuklarda geniz akıntısı nedenleri çok fazladır. Bunların başlıcaları;
    -Soğuk algınlığı. Soğuk algınlığı genellikle virüslere bağlı gelişmektedir. Gribe bağlı hapşırma, nezle ve baş ağrısı yanında geniz akıntısı da gelişebilmektedir.
    -Sinüs Enfeksiyonları. Sinüs enfeksiyonu sinüslerin mikroplarla enfekte olması ile gelişmektedir. Sinüslerin iltihaplanması sonucu geniz akıntısı olur. Doktorun muayenesi ile bu geniz akıntısı görülebilmektedir.
    -Alerjik Nezle. Çocuklarda alerjik nezle kendini burunda kaşınma, nezle, burun tıkanması ile belli etmektedir. Bu belirtiler yanında geniz akıntısı da alerjik nezlenin önemli belirtilerindendir.
    -Burunda yabancı cisim. Burunda yabancı cisim de geniz akıntısına neden olabilmektedir.
    -Bağışıklık yetmezliği. Bağışıklık yetmezliği de sinüs enfeksiyonuna neden olmakta ve geniz akıntısına neden olmaktadır.

    Çocuklarda görülen geniz akıntısı nedenlerinden en sık olanları grip, sinüzit ve alerjik nezledir. Bu sık nedenlere yönelik doktorun inceleme yapması ve alerjik nezle düşündüren durumlarda çocuk alerji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.  Çünkü alerjik nezlenin neye bağlı olduğu alerji testiyle tespit edilip tedavisi planlanmalıdır.

    Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

    Aşağıdaki durumlardan herhangi birisi varsa mutlaka çocuk doktoru tarafından görülmelisiniz.
    -10 günden uzun süren geniz akıntısı,
    -Geniz akıntısı ile birlikte burun tıkanması, baş ağrısı varsa,
    -Geniz akıntısı yeşil renkte ise,
    -Ağız kokusu varsa,
    -Yüksek ateş varsa mutlaka bir doktor tarafından görülmelidir.

    Ne Zaman Çocuk Alerji Uzmanına Gitmeliyim?

    Geniz akıntısı sık tekrar ediyor ve aşağıdaki belirtilerden bazılar varsa çocuk alerji uzmanı görmelidir.
    -Peş peşe hapşırma,
    -Sık burun kaşınması,
    -Sık burun tıkanması,
    -Gözlerde sulanma, kaşınma,
    -Sık öksürük, nefes sıkışması,
    -Sık sinüzit,
    -Sık orta kulak iltihabı,
    -Egzama belirtileri,
    -Geniz akıntısı büyükse ve bu  nedenle horlama veya ağzı açık kalıyorsa,
    -Geniz eti ameliyatı düşünülüyorsa,
    -Sık yüksek ateş oluyorsa…

    Bu saydığımız belirtiler, alerjik nezle, astım ve egzama belirtileridir. Bu belirtileri olan çocukların çocuk alerji uzmanları tarafından görülmesi gerekir.

    Geniz Akıntısı Tedavisi

    Geniz akıntısı tedavisi nedene yönelik olmalıdır. Enfeksiyon varsa mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir. Altta yatan alerjik nezle varsa alerjik nezleye yönelik tedavi çocuk alerji uzmanlarınca düzenlenmelidir. Burun tıkanması varsa burun tıkanmasını açan serum fizyolojik verilebilir.
    Sonuç olarak geniz akıntısı tedavisinde öncelikle geniz akıntısına neden olan hastalık bulunmalı ve hastalık tedavisi yapılmalıdır.
    Geniz akıntısı ile birlikte peş peşe hapşırma, burun kaşınması, burun tıkanması gibi alerjik nezle belirtileri olan çocukların alerjik hastalıklar konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji uzmanları (Diğer adı çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları) çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından çocuklardaki astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim alarak çocuk alerji uzmanı diploması almaya hak kazanmış uzmanlardır.

    Prof. Dr. Ahmet Akçay