Çocuklarda geniz eti büyümesi horlama, uyku apnesi, sık bademcik iltihabı, sinüzit ve orta kulak iltihabı, işitme kaybına, iştahsızlık ve büyüme gelişme geriliğine, kalp ve akciğer problemlerine neden olabilmektedir.  Bu nedenle çocuklara geniz eti ameliyatı gerekebilmektedir. Ancak burada atlanmaması gereken en önemli hastalık alerjik nezledir.

Geniz Eti Büyümesinin Nedenleri

Geniz eti büyümesinin nedenleri arasında sık geçirilen enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminde yetersizlik, genetik yatkınlık ve alerjik nezledir. Bu nedenle geniz eti büyümesi olan çocukların geniz eti ameliyatı öncesinde mutlaka alerjik nezle yönünden de incelenmesi gerekir.

Geniz Eti Ameliyatı Öncesi Bağışıklık Sistemi İncelenmelidir

Bağışıklık sisteminde yetersizlik sonucu da çocuklarda sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu gelişmesi sonucu geniz eti ve bademciklerin büyümesine neden olabilir.

Geniz Eti Ameliyatı Öncesi Alerjik Nezle İncelenmelidir

Geniz eti ameliyatı gereken çocukların alerjik nezle yönünden incelenmesi gerekir. Özellikle sık nezle, peş peşe hapşırma, geniz akıntısı, burun kaşınması ve alerjik selam dediğimiz burnun yukarı doğru silinmesi hareketi yapılıyorsa mutlaka çocuk alerji uzmanlarınca alerjik nezle yönünden incelenmesi gerekir. Aksi takdirde geniz eti ameliyatı yapılsa bile daha sonra geniz etinin tekrar büyümesi riski yüksektir. Bu nedenle geniz eti ameliyatı yapılmadan önce mutlaka alerjik nezle belirtileri gösteren çocukların incelenmesi gerekir. Alerjik nezlenin tedavi edilmesi ile geniz etinin ameliyatsız küçülmesi mümkün olabilir.

Alerjik Nezle Hem Geniz Eti Büyümesi Hem Bademcik Büyümesi Yapıyor!

Alerjik nezle, hem geniz eti büyümesi hem de bademciklerin büyümesine neden olur. Alerjik nezlede oluşan geniz akıntısı geniz etini büyütür. Aynı zamanda geniz eti burun tıkanmasına neden olduğu için sık bademcik iltihabına neden olur ve bu da bademcikleri büyütür. Bu çocuklar sıklıkla bademcik ve geniz eti ameliyatı olurlar ancak tam rahatlayamazlar.

Alerjik Nezle Çocukların Okul Başarısını Çok Etkiliyor

Alerjik nezle sık sinüzit, sık orta kulak iltihabı, horlama, uyku apnesi gibi geniz eti büyümesinin belirtilerine neden olabilir. Bunların sonucunda da burnu tıkalı olan bir çocuk rahat uyuyamaz. Uykusu bozulur. Sabah kalktığında uykusuz olan çocuğun hayat kalitesi bozulur. Okulda dersleri iyi dinleyemez. Peş peşe hapşırması olur. Sık nezlesi, hapşırmaları, burun kaşınması olur ve arkadaşlarının yanında kendini kötü hisseder.

Alerjik Nezleli Çocuklarda Astım Da Sık Görülüyor

Alerjik nezleli çocukların çoğunda alerjik astım hastalığı da vardır. Bu nedenle de alerjik nezle ve astım bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Alerjik nezle yanında astım hastalığının belirtileri de değerlendirilmeli ve astım şüphesi olan hastalar da astım yönünden incelenmelidir.

Ne Zaman Geniz Eti Ameliyatı Kararı Alınmalıdır ?

Geniz eti ameliyatı gereken hastalarda alerjik nezle tedavisine rağmen rahatlama görülmüyorsa bu hastaların ameliyat olması daha doğru bir yaklaşımdır. Çünkü bazen geniz eti çocuk için çok zararlı bir durum haline gelip uyku apnesi, sık bademcik iltihabı, sık sinüzit ve orta kulak iltihabı ve işitme sorunları, iştahsızlık ve kilo olmada yetersizlikle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle geniz eti ameliyatı yapılması gereken çocukların titizlikle incelenmesi ve zorunlu hale gelen durumlarda da alınması gerekir.

Sonuç olarak geniz eti büyümesine bağlı horlama, burun tıkanması, peş peşe hapşırma, burun kaşınması belirtileri olan çocukların çocuk alerji uzmanlarınca incelenmesi ve alerjik nezle tedavisine rağmen geniz eti küçülmeyen çocukların alerjik nezle tedavisi ile birlikte geniz eti ameliyatının yapılması daha uygun bir yaklaşım olacaktır.