Güneş alerjiniz olup olmadığını biliyor musunuz? Varsa bile bilmiyor olabilirsiniz. Güneş alerjinizin olup olmadığını anlamanız için bu yazıyı yazdık. Çocuklarda güneş alerjisi sık rastlanabilen ancak kişilerin kendilerinde olan bu hastalığı geç fark ettikleri bir alerjik hastalıktır. Güneş yanıklarıyla karıştırılan güneş alerjisi hakkında gelin birlikte daha ayrıntılı bilgi edinelim.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    Güneş Alerjisi Mi, Güneş Yanığı Mı?

    Alerji ve güneş yanıkları kişiler tarafından sık sık karıştırılmaktadır. Güneş yanığı sandığınız belirtiler aslında güneş alerjisi olabilir. Alerji ve güneş yanığı birbirinden farklı durumlardır. Peki aradaki farklar ne ve nasıl anlayacaksınız?

    Güneş yanıkları;

    Güneş altında uzun süre kalındıktan sonra ortaya çıkan bir şikayettir.
    Güneşe maruz kalınan yerlerde kızarıklık ve ağrının ön planda olduğu bir durumdur.
    2-3 saat sonra ortaya çıkar.

    Güneş alerjisinde ise;

    – Ciltte kabarıklık, şişme  ve kaşıntı görünür.
    – Güneşe çıkıldıktan ilk 30 dakika içinde kendisini gösterir.

    Güneş alerjisinde kişinin kendi bağışıklık sisteminin güneş vasıtası ile oluşan maruziyeti ile şekil değiştiren cilt proteinlerine karşı gösterdiği alerjik bir durum olarak varsayılmaktadır.

    Güneş alerjisinde nadir de olsa ağır vakalar görülebilir. Şikayetlerde döküntü, şişme, tansiyon düşüklüğü görüldüğünde hayatı tehdit eden durumlar söz konusu olabilir. Güneş alerjisinin teşhisini alerji uzmanları koymaktadır.

    Güneş Alerjisi Tedavisi Var Mı?

    Ağızdan alınan alerji ilaçları ve haricen sürülen kortizonlu kremler kullanılır. Çok ağır vakalarda ağızdan alınan kortizon tabletleri de tedavide yer alabilir. Uzun süreli tedavide ise cildin az miktarda ve sürede güneşe maruz kalması sağlanarak cildin bu hassasiyetinin giderilmesi amaçlanmalıdır.  Bu tedavinin de yalnızca alerji uzmanlarınca yapılması önerilir.