Çocuklarda ilaç alerjisi testi çok zahmetli bir testtir. Yaklaşık 2 saat kadar sürmektedir. Bu testin çocuklara uygulanması  sadece çocuk alerji uzmanlarınca yapılmaktadır. Bunun sebebi testin riskli olması ve yapılması, değerlendirilmesi için ciddi bir eğitim ve deneyim gerekmesinden dolayıdır.

Çocuklarda İlaç Alerjisi Testi Nasıl Yapılır

Önce çocuğun muayene edilmesi gerekmektedir Muayenede ilaç alerjisi hikâyesinin alınması gerekir. Nasıl bir reaksiyon geliştiği, ne zaman geliştiği, ilaç alerjisinin ciddiyeti ayrıntılı bir şekilde öğrenilir. Daha sonra alternatif ilaç kullanma durumu değerlendirilir. İlaç alerjisi testi gerekip gerekmediğine karar verilir. Daha sonra ilaç alerjisi testine karar verilen çocuğa test yapılması için gerekli hazırlıklar yapılır. Hemşire gözetiminde ve gerekli durumlarda monitörize edilerek test yapılır.

Deri testi uygulanması penisilin, lokal anestezik maddeler, kas gevşeticiler ve insülin veya monoklonal antikorlar gibi yüksek molekül ağırlıklı ilaçlar için standardize edilmiştir. Bu ilaçlar ile yapılan deri testlerinin pozitif olması antijene özgü IgE varlığını doğrular ve tip 1 alerji reaksiyonu tanısını koydurmaktadır. Penisilin alerjisi için yapılan deri testinin negatif olması penisilin alerjisinin dışlanması için yeterlidir. Diğer ilaçlar ile yapılan deri testlerinin negatif olması tek başına kesin tanı koydurucu değildir. Penisilin dışındaki ilaçlar için deri testine ek olarak spesifik immünoglobulin E değerlerine bakılabilir. Anca ilaçlara karşı spesifik immünoglobulin E değerlerinin güvenli değer aralıkları henüz tam bilinmemektedir. Ayrıca maliyetlidir ve deri testlerine göre duyarlılığı düşüktür.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    İlaç Alerjisi Testi Kaç Gün Sürer

    İlaç yama testi alerjenlerin alüminyum disk içinde sırta yapıştırılması ve en az 48 saat süre cilde teması esasına dayanmaktadır. İlaç yama testi özellikle kontakt dermatit ve geç tip ilaç reaksiyonlarının tanısında kullanılmaktadır.
    İlaçlara karşı alerji testi için öncelikle test edilecek ilaçlar belirlenir. İlacın konsantrasyonu en az riskliden normal doza kadar farklı konsantrasyonlarda hazırlanır. Önce normal cilt alerji testi yapılır ve arkasından cilt içine 20 dakika aralarla alerji testi uygulanır. Alerji testi bittikten sonra eğer alerji saptanmamışsa ilaç uygulanır ve reaksiyon verip vermediği test edilir. Bu testin sonucuna göre karar verilir. Test süresi 2 ile 3 saat arasında sürmektedir.  Deri testleri, intradermal testlerin ve spesifik IgE testlerinin uygulamasında ve değerlendirilmesinde yapılabilecek hataların ciddi ilaç reaksiyonlarına ve hatta alerjik şok gibi ölümle sonuçlanabilen durumlarla karşı karşıya kalınma riski olmasından dolayı bu testlerin ancak ilaç alerjileri konusunda deneyimli alerji uzmanlarınca ve alerjik şok tedbirlerinin sağlandığı hastane ortamında yapılması çok önemlidir. Tanıda zorlanılan vakalarda ilaç provokasyon testi yapılabilir.