Çocuklarda kaşıntı ve kızarıklığa neden olan pek çok faktör vardır. Bu faktörlerden biri de alerjik reaksiyonlardır. Alerjik reaksiyon, bağışıklık sisteminin zararsız bir maddeyi zararlı olarak nitelendirmesi sonucu meydana gelir. Zararlı madde ile karşılaşan bağışıklık sistemi bu madde ile savaşa girer; antikor ve histamin gibi kimyasallar oluşturur. Bu kimyasalların salgılanması alerjik reaksiyonu oluşturur ve bazı belirtiler ortaya çıkar. Ortaya çıkan yaygın belirtiler arasında da kızarıklık ve kaşıntı vardır. Egzama ve kurdeşen bebeklerde ve çocuklarda kızarıklık ve kaşıntı nedeni olan yaygın reaksiyonlardandır. 

Egzama 

Egzama, ciltte kuru, pullu lekeler veya inişli çıkışlı bir kızarıklık olarak ortaya çıkar ve son derece kaşıntılı bir durumdur. Ailelerinde astım ve alerji öyküsü olan çocukların bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bazı besin alerjileri de durumu daha da kötüleştirebilir. Egzamanın 3 yaygın türü vardır:

Kontakt dermatit: Kontakt dermatit, nikel, kozmetikler, kremler ve deterjanlar gibi bazı maddeler cildi tahriş ettiğinde ve aşırı duyarlılık reaksiyonuna neden olduğunda ortaya çıkar. Cilt kızarır, bazen cildin etkilenen bölgelerinde kabarık papüllere veya veziküllere neden olur. Kızarıklık genellikle kaşıntılıdır ancak kabarcıklarla birlikte nemli de olabilir. Zehirli sarmaşık, kontakt dermatitin bir örneğidir. Bu kaşıntılı döküntü, çocuğunuzun cildine temas eden bir şeyden kaynaklanır. Metaller veya kozmetikler, tuvalet malzemeleri ve temizlik ürünlerindeki kimyasallar da bu durumun oluşmasına sebep olabilir. Zehirli sarmaşık da aynı zamanda bir kontakt dermatit şeklidir. 

Atopik dermatit: Alerji öyküsü olan ailelerde, çocukları etkileyen kronik deri döküntüsüdür. Döküntü genellikle kuru ve kaşıntılıdır; cilt kızarır, tahriş olur ve pul pul olur. Kaşıma, ciltte kırılmalara ve bunun sonucunda ikincil enfeksiyon ve yara izine yol açabilir.

Seboreik dermatit: Seboreik dermatit olarak da bilinir; 2 yaşın altındaki çocukları ve genellikle 3 aya kadar olan bebekleri etkiler. Nedeni bilinmemekle birlikte, cildin yağ ve ter üretiminde bir rahatsızlık olduğu düşünülmektedir. Döküntü özellikle kaşıntılı değildir ve kuru, kırmızı ve hafif pul puldur. Sebore genellikle yüz, boyun, göğüs, cilt kıvrımları ve bebek bezi bölgesinde lokalizedir. Bebekler, kafa derisinde beşik başlığı adı verilen sarımsı kabuklar geliştirebilir. Bu kızarıklık genellikle birkaç ay sonra kaybolur.

Kurdeşen

Kurdeşen diğer adıyla ürtiker, tek başlarına veya kümeler halinde ortaya çıkan kabarık şeritlere benzeyen ve son derece kaşıntılı olan bir deri reaksiyonudur. Stres, ısı, egzersiz veya güneşe maruz kalmak da kurdeşenin oluşmasına sebep olabilir. kurdeşen en yaygın alerjik döküntülerden birdir. Vücut yüzeyinde genellikle soluk bir merkezle dairesel olan, kabarık büyük lekelerden oluşan son derece kaşıntılı bir döküntüdür kurdeşen. Kurdeşen, ilaçlara, yiyeceklere, viral enfeksiyonlara veya böcek sokmalarına ve ısırıklarına karşı alerjik bir reaksiyondan kaynaklanabilir. Döküntü vücutta hareket eder ve genellikle kaybolmadan önce üç ila dört gün sürer. Lokalize kurdeşenler genellikle bitkiler, polenler veya yiyecekler gibi bir maddeyle doğrudan cilt temasını gösterir. Kurdeşen, özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülür. 

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım