Kızamıkçık, en iyi kendine özgü kırmızı döküntüsü ile bilinen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Bu enfeksiyon çoğu insanda hafif semptomlara ve hatta hiçbir semptoma neden olmazken, anneleri hamilelik sırasında enfekte olan doğmamış bebekler için ciddi sorunlara neden olabilir.

Kızamıkçık, kızamık ile aynı şey değildir, ancak iki hastalık kırmızı döküntü de dahil olmak üzere bazı belirtileri paylaşır. Kızamıkçık, kızamıktan farklı bir virüsten kaynaklanır ve kızamıkçık, kızamık kadar bulaşıcı veya şiddetli değildir.

Kızamık-kabakulak-kızamıkçık (MMR) aşısı, kızamıkçığı önlemede oldukça etkilidir. Birçok ülkede kızamıkçık enfeksiyonu nadirdir veya hiç yoktur. 

Kızamıkçık Belirtileri

Özellikle çocuklarda fark etmek genellikle zordur. İşaretler ve semptomlar genellikle virüse maruz kaldıktan iki ila üç hafta sonra ortaya çıkar. Genellikle yaklaşık bir ila beş gün sürer ve şunları içerebilir:

  • Ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Tıkalı veya burun akıntısı,
  • İltihaplı, kırmızı gözler,
  • Kafatasının tabanında, boynun arkasında ve kulakların arkasında genişlemiş, hassas lenf düğümleri,
  • Yüzde başlayan ve hızla gövdeye, ardından kollara ve bacaklara yayılan ve aynı sırayla kaybolmadan önce ince, pembe bir döküntü,
  • Ağrıyan eklemler.

Nedenleri

İnsandan insana geçen bir virüsten kaynaklanır. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında yayılabilir. Ayrıca, enfekte bir kişinin mukus gibi solunum salgılarıyla doğrudan temas yoluyla da yayılabilir. Ayrıca kan dolaşımı yoluyla hamile kadınlardan doğmamış çocuklarına da geçebilir.

Hastalığa neden olan virüs bulaşmış bir kişi, döküntünün başlamasından bir ila iki hafta önce, döküntü ortadan kalktıktan yaklaşık bir veya iki hafta sonrasına kadar bulaşıcıdır. Enfekte bir kişi, hastalığı olduğunu fark etmeden önce hastalığı yayabilir.

Birçok ülkede nadirdir çünkü çoğu çocuk enfeksiyona karşı erken yaşta aşılanır. Dünyanın bazı bölgelerinde virüs hala aktif. Bu, özellikle hamileyseniz, yurt dışına çıkmadan önce göz önünde bulundurulması gereken bir şeydir.

Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

Hafif bir enfeksiyondur. Hastalığı geçirdikten sonra, genellikle kalıcı olarak bağışıklığınız olur. Kızamıkçık geçiren bazı kadınlar, genellikle yaklaşık bir ay süren parmaklarda, bileklerde ve dizlerde artrit yaşarlar. Nadir durumlarda kızamıkçık, kulak enfeksiyonuna veya beyin iltihabına neden olabilir.

Bununla birlikte, kızamıkçık olduğunda hamileyseniz, doğmamış çocuğunuz için sonuçlar ciddi ve bazı durumlarda ölümcül olabilir. Hamileliğin ilk 12 haftasında kızamıkçık geçiren annelerden doğan bebeklerin %80’inde konjenital sendromu gelişir. Bu sendrom, aşağıdakiler dahil bir veya daha fazla soruna neden olabilir:

  • Büyüme gecikmeleri,
  • Katarakt,
  • Sağırlık,
  • Doğuştan kalp kusurları,
  • Diğer organlardaki kusurlar,
  • Zihinsel engellilik.
  • Fetus için en yüksek risk ilk trimesterdedir, ancak hamileliğin sonraki dönemlerinde maruziyet de tehlikelidir.

Kızamıkçığı Önleme

Aşı genellikle kombine kızamık-kabakulak-kızamıkçık (MMR) aşısı olarak verilir. Doktorlar, çocukların okula başlamadan önce 12 ila 15 aylıkken ve yine 4 ila 6 yaşlarında MMR aşısı olmalarını önermektedir. Kızların gelecekteki gebeliklerde kızamıkçıktan korunmak için aşı olmaları özellikle önemlidir.

Aşı olmuş veya zaten bağışıklığı olan kadınlardan doğan bebekler genellikle doğumdan sonra altı ila sekiz ay boyunca kızamıkçıktan korunur. Bir çocuğun 12 aylıktan önce kızamıkçıktan korunmaya ihtiyacı varsa aşı 6 aylıkken yapılabilir. Ancak erken aşılanan çocukların daha sonra önerilen yaşlarda aşılanmaları gerekir.

Teşhisi

Döküntü diğer birçok viral döküntüye benzeyebilir. Bu nedenle doktorlar genellikle kızamıkçığı laboratuvar testleri yardımıyla doğrular. Kanınızda farklı tipte antikorlarının varlığını tespit edebilen bir virüs kültürünüz veya kan testiniz olabilir. Bu antikorlar, yakın zamanda veya geçmişte bir enfeksiyon veya kızamıkçık aşısı olup olmadığınızı gösterir.

Tedavisi

Hiçbir tedavi kızamıkçık enfeksiyonunun seyrini kısaltmaz ve semptomların hafif olması nedeniyle genellikle tedavi edilmesi gerekmez. Bununla birlikte, doktorlar genellikle enfeksiyon döneminde olan kişilerin diğer kişilerden izole edilmesini önerir.

Hamileyken kaparsanız, bebeğinizin risklerini doktorunuzla görüşün. Hamileliğinize devam etmek istiyorsanız, enfeksiyonla savaşabilen hiperimmün globulin adı verilen antikorlar verilebilir. Bu semptomlarınızı azaltabilir, ancak bebeğinizin doğuştan kızamıkçık sendromu geliştirme olasılığını ortadan kaldırmaz.

Doğuştan kızamıkçık sendromu ile doğan bir bebeğe destek, bebeğin sorunlarının boyutuna göre değişir. Birden fazla komplikasyonu olan çocuklar, bir uzman ekibinden erken tedavi gerektirebilir.