Çin’de ortaya çıkan yeni Coronavirüs salgınından bu güne kadar 20’den fazla çocukta görülmüştür. Bu vakalardan on tanesi  Zhejiang eyaletinde teşhis edildi . Bu çocukların yaşları 3,5 ay ile 17 yaş arasında idi. Bu çocuklar hakkında klinik tecrübelerden faydalanılarak çocuklarda görülen Coronavirüs hastalarının takip ve tedavisi için kılavuz oluşturmak için protokol oluşturulmuştur. Biz de bu bilgileri paylaşmak istiyoruz.

Yeni Coronavirüsün yapısı %89 oranında SARS coronavirüsüne benzemektedir.

2019-nCoV’un fizikokimyasal özellikleri yeni yeni açıklığa kavuşturulmuştur. 2019-nCoV’un ultraviyole radyasyon ve ısıtmaya karşı hassastır.

Yeni Coronavirüs, SARS-CoV ve MERS-CoV üzerine yapılan araştırmalara göre 56°C’de 30 dakika ısıtılarak ve % 75 etanol, klor içeren dezenfektan, peroksi asetik asit ve kloroform gibi lipit çözücüler kullanılarak inaktive edilebildiği bildirilmiştir. Bu virüsün klorheksidin ile inaktive edilemediği tespit edilmiştir.

Enfeksiyon kaynakları nelerdir?

Enfeksiyonun ana kaynakları 2019-nCoV ile klinik semptomları olan veya kuluçka döneminde olup hastalık belirtisi henüz olmayan hastalardır. Kuluçka dönemindeki hastalarda vaka kanıtlarına dayanarak virüsü bulaştırma potansiyeline sahiptirler.

Bulaşma yolu nedir?

Yeni coronavirüs, hastalar öksürdüğünde, yüksek sesle konuştuğunda veya hapşırdığında solunum damlacıkları ile yayılır. Yakın temas, aynı zamanda bir bulaşma kaynağıdır (örneğin, kontamine el yoluyla ağız, burun veya göz konjonktiva ile temas). Anne-bebeğe doğum öncesi geçip geçmediği veya anne sütü ile çocuğa geçip geçmediği henüz belli değildir.

Kimler risk altındadır?

Herkes coronavirüs hastalığına yakalanabilir. Yaşlılar ve kronik önemli bir hastalığı  olan kişiler ciddi vakalara dönüşme olasılığı daha yüksektir. Çocuklarda enfeksiyondan sonra hafif klinik semptomlar görüldüğü bildirilmiştir.

Yeni Coronavirüsün Klinik Bulguları Nelerdir?

2019-nCoV enfeksiyonlarının kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasında değişmekle birlikte, çoğu zaman 3 ila 7 gün arasında değişebilmektedir.

Hastalığın başlangıcında, enfekte çocuklar esas olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı, balgam çıkarma, ishal, baş ağrısı vb. diğer gribal enfeksiyon belirtilerinden farklı seyretmemektedir.

Durum genellikle hastalığın 1 haftasından sonra ilerledikçe, halsizlik veya huzursuzluk, kötü beslenme, iştah azalması ve daha az aktivite gibi sistemik toksik semptomlarla birlikte dispne, siyanoz ve diğer semptomlar ortaya çıkabilir.

Bazı çocukların durumu hızla ilerleyebilir ve 1-3 gün içinde geleneksel oksijenle (nazal kateter, maske) düzeltilemeyen solunum yetmezliğine dönüşebilir. Bu ciddi vakalarda, septik şok, metabolik asidoz ve geri dönüşümsüz kanama ve pıhtılaşma disfonksiyonu bile ortaya çıkabilir.

Hızlı solunum hızı ve oskültasyondaki ince raller genellikle pnömoniyi gösterir. Hızlı solunum hızı kriterleri şu şekildedir: Hastalığın şiddetlenmesi ile birlikte solunum sıkıntısı, burun kanadı solunum, suprasternal, interkostal ve subkostal retraksiyonlar, homurdanma ve siyanoz oluşabilir.

Şiddetli enfeksiyonun neden olduğu maternal hipoksemi, intrauterin asfiksi, erken doğum ve diğer risklere yol açabilir.

Yeni doğanların, özellikle sinsi ve spesifik olmayan semptomlarla ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olan erken doğmuş bebeklerin daha yakından gözlemlenmesi gerekir.

Bildirilen vakaların mevcut koşullarına göre, çocuklar, çoğunlukla ailesinde yeni Coronavirüs görülmüş olan ailelere aittir. Çoğu iyi prognoza sahiptir ve hafif vakalarda hastalık başladıktan 1-2 hafta sonra iyileşir. Şimdiye kadar çocuklarda ölüm bildirilmemiştir

Laboratuvar incelemeleri

Rutin kan testi beyaz kan hücresi sayısı genellikle normal veya azalmıştır, lenfosit sayısı azalmıştır; ağır vakalarda progresif lenfositopeni görülmektedir.

C-reaktif protein (CRP) normal veya artmış.

Prokalsitonin (PCT) Çoğu durumda normaldir. PCT> 0.5 ng / mL seviyesi bakterilerle birlikte enfeksiyonu gösterir.

Şiddetli vakalarda karaciğer enzimleri, kas enzimleri ve miyoglobin artışı ve D-dimer düzeylerinde artış görülebilir.

Etiyoloji

Nükleik asit testi, laboratuvar tanısının ana yöntemidir. 2019-nCoV nükleik asit RT-PCR ile veya boğaz çubuklarının, balgam, dışkı veya kan örneklerinin viral gen dizilimi ile tespit edilebilir.

Diğer yöntemler 2019-nCoV partikülleri virüs kültürü yoluyla insan solunum epitel hücrelerinden izole edilebilir, ancak bu deney genel laboratuvarlarda gerçekleştirilemez. Virüs antijeni veya serolojik antikor test kitleri şu anda mevcut değildir.

Görüntüleme özellikleri

Göğüs röntgeni muayenesi Pnömoni olgularının erken evresinde, göğüs görüntülerinde akciğer çevresinde belirgin olarak çok sayıda küçük düzensiz gölgeler ve interstisyel değişiklikler görülür. Şiddetli vakalar, hafif plevral efüzyon ile bilateral çoklu cam opaklığı, infltre gölgeler ve pulmoner konsolidasyon için gelişebilir.

Tanı kriterleri

Şüpheli vakalar

Hastalar, epidemiyolojik öyküdeki kriterlerden herhangi birini ve klinik belirtilerdeki kriterlerden herhangi birini bulunduruyorsa yeni coronavirüs enfeksiyonundan şüphelenilmelidir.

Epidemiyolojik tarih

  1. Wuhan Şehri ve komşu bölgelerde seyahat veya ikamet geçmişi olan çocuklar veya hastalık başlangıcından önceki 14 gün içinde sürekli lokal iletişimde olan diğer bölgelerden biriyle temas edilmesi.
  2. Wuhan Şehri’nde ve komşu bölgelerde veya hastalık başlangıcından önceki 14 gün içinde sürekli lokal bulaşımı olan diğer bölgelerde seyahat veya oturma öyküsü olan ateş veya solunum semptomları olan hastalarla temas kurma öyküsü olan çocuklar.
  3. Hastalığın başlamasından önceki 14 gün içinde coronavirüs ile enfekte olmuş veya şüphelenilen vakalarla temas öyküsü olan çocuklar.
  4. Küme salgını ile ilişkili çocuklar: Bu hastaya ek olarak, coronavirüs ile enfekte olduğundan şüphelenilen veya güvenilen vakalar da dahil olmak üzere ateş veya solunum yolu semptomları olan başka hastalar da vardır.
  5. Şüpheli veya onaylanmış coronavirüs ile enfekte anneler tarafından doğmuş yenidoğan.

Göğüs BT taraması Pulmoner lezyonlar BT ile, özellikle akciğer çevresinde, iki taraflı akciğerlerde yer camı opaklığı ve segmental konsolidasyon dahil olmak üzere daha açık bir şekilde gösterilmiştir.

Şiddetli enfeksiyonu olan çocuklarda, her iki akciğerde birden fazla lober lezyon olabilir.

Klinik sunumlar

  1. Ateş, yorgunluk, kuru öksürük; bazı pediatrik hastaların ateşi olmayabilir.
  2. Yukarıda belirtilen göğüs görüntüleme bulguları olan hastalar (görüntüleme özellikleri bölümüne bakın);
  3. Hastalığın erken evresinde, beyaz kan hücre sayıları normal veya azalmış veya lenfosit sayısı azalmıştır.

Doğrulanmış Vakalar

Aşağıdaki kriterlerden herhangi birini karşılayan şüpheli vakalar:

  1. Boğaz swabı, balgam, dışkı veya kan örnekleri RT-PCR kullanılarak 2019-nCoV nükleik asit için pozitif olarak test edilmiştir;
  2. Bilinen 2019-nCoV ile oldukça homolog olan boğaz swabı, balgam, dışkı veya kan örneklerinin genetik dizilimi;
  3. 2019-nCoV granülleri kültür tarafından boğaz swabı, balgam, dışkı veya kan örneklerinden izole edilmektedir. Hastalığın erken tanımlanması bilincini güçlendirmek gerekir. Klinikte tarama esas olarak epidemiyolojik öykü ve ateş veya solunum semptomlarına göre yapıldı ve patojen incelemesi zamanında yapılmalıdır.

 

Ayrıca, derhal etkili izolasyon önlemleri ve uygun tedavi sağlanmalıdır. Yaygın solunum patojen testleri pozitif olsa bile, 2019-nCoV ile enfekte vakalarla yakın temas öyküsü olan çocukların da zamanında 2019-nCoV patojen testi için tavsiye edilir.

Klinik sınıflamalar

Hafif tip

Bu tip hasta asemptomatik enfeksiyon, üst solunum yolu enfeksiyonu (URI) ve hafif pnömonisi olanları içerir. Semptomlar ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı veya miyaljiyi içerir. Bazı hastalarda göğüs görüntülemesinde pnömoni bulguları görülür. Bu hastalarda aşağıda açıklanan ciddi veya kritik semptom ve komplikasyonlardan hiçbiri yoktur.

Şiddetli pnömoni

Hastalığı aşağıdaki durumlardan herhangi birini karşılamak üzere ilerler:

  1. Belirgin şekilde artan solunum hızı: RR≥70 / dak (≤1 yıl), RR≥50 / dak (> 1 yıl).
  2. Hipoksi: SpO2≤93 (prematüre bebeklerde <% 90) veya burun kanadı solunumu, suprasternal, interkostal ve subkostal retraksiyonlar, homurdanma ve siyanoz, apne, vb.
  3. Kan gazı analizi: PaO2 <6 0 m m H g, PaCO2> 50 mmHg.
  4. Bilinç bozuklukları: huzursuzluk, uyuşukluk, koma, konvülsiyon vb.
  5. Kötü beslenme, kötü iştah ve hatta dehidrasyon.
  6. Diğer belirtiler: pıhtılaşma bozuklukları (uzamış protrombin zamanı ve yüksek d-dimer seviyesi), miyokard hasarı (miyokardiyal enzim seviyesinin yükselmesi, elektrokardiyogram ST-T değişiklikleri, kardiyomegali ve şiddetli vakalarda kardiyak yetersizlik), gastrointestinal fonksiyon bozukluğu, karaciğer enzimi ve rabdomiyoliz.

 

Hastalık organ yetmezliği ile birlikte aşağıdaki durumlardan herhangi birinde hızla ilerler:

  1. Mekanik ventilasyon gerektiren solunum yetmezliği Akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) bulunan ve nazal kateter veya maske oksijen takviyesi gibi geleneksel oksijen tedavisi ile hafifletilemeyen refrakter hipoksemi ile karakterize edilen hastalar.
  2. Septik şok Ciddi akciğer enfeksiyonuna ek olarak, 2019-nCoV diğer organlarda hasara ve işlev bozukluğuna neden olabilir. Dolaşım, kan ve sindirim sistemi gibi ekstrapulmoner sistem disfonksiyonu meydana geldiğinde, sepsis ve septik şok olasılığı dikkate alınmalı ve mortalite önemli ölçüde artmalıdır.
  3. YBÜ takibi ve tedavisine ihtiyaç duyan diğer organ yetmezliğinin eşlik etmesi 

Ayırıcı tanı

Diğer viral solunum yolu enfeksiyonları SARS virüsü, infuenza virüsü, parainfuenza virüsü, adenovirüs, solunum sinsityal virüsü ve metapneumovirüs gibi virüsler viral solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Hastalar genellikle bazı vakalarda ateş, öksürük ve nefes darlığı ve interstisyel pnömoni ile başvururlar. Vakaların çoğunda normal veya azalmış beyaz kan hücresi sayımı görülürken, ciddi şekilde enfekte olan çocuklar lenfosit sayısında azalma gösterir. 2019-nCoV’ye benzer şekilde, bu virüslerin tümü, kümelenme başlangıcı ile karakterize edilen solunum yolu veya doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Epidemiyolojik maruziyet öyküsü, temelde laboratuvar muayeneleri ile güvenilen ayırıcı tanıda önemli bir rol oynamaktadır.

Bakteriyel pnömoni

Bakteriyel pnömonili hastalar çoğunlukla yüksek ateş ve toksik görünüm gösterir. Hastalığın erken evresinde öksürük belirgin değildir, ancak nemli rale duyulabilir. Göğüs görüntüsü küçük düzensiz gölgeler veya segmental veya hatta lober konsolidasyon gösterebilir.

Kan rutin muayenesinde, nötrofil baskın olan beyaz kan hücresi sayısında artış ve ayrıca CRP artışı görülür. Noninvaziv pnömoniye genellikle belirgin öksürük eşlik eder. Antibiyotikler etkilidir. Kan veya derin balgam kültürü bakteriyel pnömoni tanısı için yararlıdır.

Mikoplazmal pnömoni

Mikoplazmal pnömoni her mevsimde ve küçük salgını olan okullarda ve çocuk bakım kurumlarında ortaya çıkabilir. Hastalar ağırlıklı olarak okul çağındaki çocuklardır, ancak küçük çocuk sayısı artmaktadır.

Genellikle yüksek ateş ve öksürük ile başlarlar. Göğüs görüntüleri retiküler gölgeler ve küçük düzensiz veya büyük konsolidasyon gibi belirtiler gösterebilir. Kan rutin muayenesi, beyaz kan hücresi sayısının normal veya arttığını ve CRP’nin biraz yükseldiğini gösterir.

Hava yolu salgısının nükleik asit tespiti ve serum mikoplazmaya özgü IgM tayini ayırıcı tanı için yararlıdır. 2019-nCoV enfeksiyonu olan hastaların aynı anda diğer virüsler veya bakterilerle birlikte enfeksiyona veya üst üste enfekte olabileceğine dikkat edilmelidir.

Yönetim prensipleri

“Erken teşhis”,

“erken izolasyon”,

“erken teşhis” ve

“erken tedavi” olmak üzere dört prensip vurgulanmalıdır.

 

Katı izolasyon stratejileri

Şüpheli vakalar belirlendikten sonra tıbbi izolasyonun yapılması gerekiyor. Onaylanan davalar belirlenen hastanelere yatırılmalıdır.

Hafif vakalar

Geniş spektrumlu antibiyotikler ve kortikosteroidler kullanmaktan kaçının.

Şiddetli ve kritik vaka

Antibiyotikler, kortikosteroidler, bronkoalveoler lavaj, mekanik ventilasyon ve kan arıtımı ve ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (EMCO) gibi diğer daha invaziv müdahaleler maliyet-fayda değerlendirmesine dayanarak dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Çok disiplinli işbirliği

Hastanın koşullarını yakından izlemek ve terapötik protokolleri multidisipliner işbirliği ile zamanında ayarlamak büyük önem taşımaktadır.

Tedaviler

Tıbbi izolasyon,

Şüpheli vaka tek bir odada izole edilmelidir.

Değerlendirme

Tedavi sırasında, çocuk koşullarındaki değişikliklere dikkat edin, hayati belirtileri, SpO2 vb. Düzenli olarak izleyin ve ciddi ve kritik vakaları mümkün olduğunca erken belirleyin.

Genel tedaviler

Genel stratejiler arasında yatak istirahati ve destekleyici tedaviler; yeterli kalori ve su alımının sağlanması; su elektrolit dengesini ve homeostazını korumak ve gerektiğinde büyük çocuklar için psikoterapiyi güçlendirmek.

Antiviral tedavi

Şu anda çocuklar için etkili bir antiviral ilaç yoktur.

İnterferon-α2b nebulizasyonu uygulanabilir ve önerilen kullanım aşağıdaki gibidir:

  1. İnterferon-α2b nebülizasyonu Hafif vakalar için 100.000–200.000 IU / kg ve şiddetli vakalar için 200.000-400.000 IU / kg, 5-7 gün boyunca günde iki kez.
  2. Lopinavir / litonavir (200 mg / 50 mg)

Önerilen dozlar: ağırlık 7-15 kg, 12 mg / 3 mg / kg;

ağırlık 15–40 kg, 10 mg / 2,5 mg / kg;

ağırlık> 40 kg, her seferinde yetişkin olarak 400 mg / 100 mg, 1-2 hafta boyunca günde iki kez [3, 7, 8].

Bununla birlikte, yukarıdaki ilaçların etkinliği, tedavisi ve güvenliği henüz belirlenmemiştir.

Antibiyotik uygulaması

Akılcı olmayan antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Bakteriyolojik izleme güçlendirilmelidir. İkincil bakteriyel enfeksiyon kanıtı varsa, uygun antibiyotikler zamanında kullanılmalıdır.

İmmünomodülatör tedavi

Sık görülen enfeksiyon tiplerinde kortikosteroidlerden kaçınılmalıdır. Ancak, aşağıdaki durumlarda dikkate alınabilir:

  1. Hızla kötüleşen göğüs görüntüleme ve ARDS oluşumu ile.
  2. Belirgin toksik semptomlar, ensefalit veya ensefalopati, hemofagositik sendrom ve diğer ciddi komplikasyonlarla.
  3. Septik şok ile.
  4. Belirgin hırıltılı solunum belirtileri ile.

İntravenöz metilprednizolon (1-2 mg / kg / gün) 3-5 gün için önerilir, ancak uzun süreli kullanım için önerilmez.

İntravenöz immünoglobulin, belirtildiğinde ciddi vakalarda kullanılabilir, ancak etkinliği daha fazla değerlendirmeye ihtiyaç duyar.

Önerilen doz 2 gün boyunca 1.0 g / kg / gün veya 5 gün boyunca 400 mg / kg / gündür.

Bronkoalveoler lavaj (BAL)

BAL çoğu hasta için uygun değildir ve çapraz enfeksiyon riski artar. Endikasyonlar kesinlikle kontrol edilmelidir. BAL, hastalarda belirgin hava yolu tıkanıklığı belirtileri, görüntüleme ile gösterilen refrakter masif atelektazi, ventilatör tedavisi sırasında pik basınçta önemli bir artış, gelgit hacminin azalması veya konservatif tedavilerle geri döndürülemeyen zayıf oksijenasyon varsa düşünülebilir.

Organ işlevi desteği

Dolaşım disfonksiyonu durumunda, yeterli sıvı desteği temelinde mikrosirkülasyonu iyileştirmek için vazoaktif ilaçlar kullanılmalıdır. Akut böbrek hasarı olan hastalara zamanında sürekli kan arıtımı yapılmalıdır. Bu arada, gerektiğinde beyin fonksiyonlarının izlenmesine dikkat edilir. İntrakraniyal hipertansiyon ve konvülsiyon çocuklarda görülürse, intrakraniyal basıncı azaltmak ve konvülziyonu zamanında kontrol etmek gerekir. 

Solunum desteği

Nazal kateter veya maske oksijenasyonuna rağmen ortaya çıkan solunum sıkıntısı durumunda, ısıtmalı nemlendirilmiş yüksek kanatlı burun kanülü (HHHFNC), sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) veya invaziv olmayan yüksek frekanslı ventilasyon gibi invazif olmayan ventilasyon uygulanabilir. İyileşme mümkün olmadıysa, endotrakeal entübasyon ile mekanik ventilasyon ve koruyucu akciğer ventilasyon stratejisi benimsenmelidir.

Kanın temizlenmesi

Çoklu organ yetmezliği (özellikle akut böbrek hasarı) veya kapasite aşırı yüklenmesi ve su, elektrolit ve asit bazının yaşamı tehdit eden dengesizliği durumunda sürekli kan temizlenmesi düşünülmelidir. Terapötik model, sürekli venöz hemofltrasyon (CVVH), sürekli venöz venöz hemodiafiltrasyon (CVVHDF) veya heterozigoz içerebilir. Karaciğer yetmezliği ile birleştirilirse, plazma exchange mümkündür.

Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO)

Mekanik ventilasyon, kan arıtımı ve diğer araçlar etkisiz olduğunda ve düzeltilmesi zor kardiyopulmoner başarısızlık meydana geldiğinde ECMO tedavisi düşünülmelidir.

  1. ECMO endikasyonları.
  2. PaO2 / FiO2 <50 mmHg veya oksijen indeksi (OI)> 40, 6 saatten fazla veya ciddi solunum asidozu (pH <7.15).
  3. Mekanik ventilasyon sırasında yüksek ortalama hava yolu basıncı (MAP) veya ciddi hava kaçağı ve diğer ciddi komplikasyonlar.
  4. Dolaşım fonksiyonu geleneksel tedavi ile iyileştirilemez veya bazal kan basıncını korumak için büyük miktarlarda vazoaktif ilaç gerekir veya laktik asit seviyeleri sürekli yükselir.

Kontrendikasyon

Mekanik ventilasyon süresi 2 haftadan fazlaysa veya ciddi beyin yetmezliği veya kanama eğilimi ortaya çıkarsa, ECMO kontrendike veya dikkatli kullanılmalıdır.

Taburcu kriterleri

Vücut ısısı en az 3 gün normale dönmüşse, solunum semptomlarında belirgin düzelme ve solunum patojenik nükleik asitin iki ardışık negatif testinin tamamlanması (en az 1 günlük örnekleme aralığı) sonrası taburcu edilebilir. Gerekirse, taburcu olduktan sonra 14 gün boyunca evde izolasyon önerilir.

Transfer prensibi

Coronavirüs ile enfekte hastaları transfer etmek için özel araçlar kullanılmalıdır. Araçların nakliyesi için sıkı koruma ve araç için dezenfeksiyon hayati öneme sahiptir. Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yayınlanan yeni coronavirüs ile enfekte olmuş pnömoni vakalarının taşınması için projenin bildirim hatlarına yakın bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Hastanede enfeksiyon kontrolü

Tıbbi personelin, hastane enfeksiyonunu en aza indirmek için standart önleme protokolüne dayanan iyi kişisel koruma, el hijyeni, koğuş yönetimi, çevre havalandırması, nesne yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu, tıbbi atık yönetimi ve diğer hastane enfeksiyonu kontrol çalışmalarına sahip olması gerekir.

Kişisel koruyucu ekipman

  1. Tüm tıbbi personelin tıbbi faaliyetler sırasında cerrahi maske takması gerekir.
  2. Triyajı kontrol edin: tıbbi tulumlar, şapkalar ve cerrahi maskeler takın.
  3. Ateş kliniği, solunum kliniği, acil servis, bulaşıcı hastalıklar departmanı ve izolasyon koğuşu: günlük tıbbi aktiviteler ve koğuş turları için tıbbi tulumlar, kapaklar, tek kullanımlık izolasyon kıyafetleri, cerrahi maskeler ve gözlükler veya yüz siperi ile donatılmış; Solunum numuneleri toplanırken koruyucu gözlük veya yüz siperi ile stres uygulanır; kan, vücut sıvısı, sekreta veya dışkı ile temas ederken ek olarak lateks eldiven kullanmak; endotrakeal entübasyon, bronkoskopi, hava yolu hemşireliği ve balgam emme işlemleri sırasında aerosol veya sıçramayı önlemek için gerektiğinde cerrahi maskeler, gözlükler veya yüz siperi, lateks eldivenler, tıbbi koruyucu kıyafetler (tek kullanımlık geçirimsiz izolasyon kıyafetleri eklenebilir) ve solunum başlığı takılmalıdır. .
  4. Tıbbi personel, farklı bölgelerde çapraz kontaminasyonu önlemek için, kontamine ekipmanla birlikte bırakmak yerine, prosedürün açık bir şekilde uygulanmasına uygun olarak kişisel koruyucu ekipman giymeli ve çıkarmalıdır.
  5. Hastalar ve beraberindeki aile üyelerinin cerrahi maske takmaları gerekmektedir.

 

Ek Notlar

  1. Tıbbi personel ve izolasyon koğuşundaki hastalar için kanallar ayrılmalı ve tıbbi personel kanal tampon bölgesi ile donatılmalıdır.
  2. Eldivenler el hijyeninin yerini alamaz.
  3. Yalnız kabul edilen pediyatrik hastalar için katı ziyaret düzenlemeleri yapın ve gerektiğinde ziyaretçilerin ilgili düzenlemelere göre kişisel korunmalarını isteyin.
  4. Tıbbi personelin hastalarla temas sıklığını azaltmak için tıbbi prosedürleri optimize edin.
  5. Hastanın salgılarının ve atılımlarının tamamen ortadan kaldırılmasına ve dezenfekte edilmesine dikkat edilmelidir.