Besin alerjisi, alınan gıdaların vücutta aşırı reaksiyon yaparak çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu durumdur. Besin alerjisi, genellikle 1-2 yaşından önce görülür ve 3 yaş altında görülme sıklığı yüzde 6 iken yetişkinlerde bu sıklık yüzde 1-2 civarına düşer. Besin alerjisi için alerji testi yaptırın.

Her besinin alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olmakla birlikte, tüm alerjik besin reaksiyonlarının yüzde 90’ından, 8 temel besin sorumludur. Bunlar; süt, yumurta, yer fıstığı, soya, buğday, kabuklu ağaç yemişleri (ceviz, badem, Antep fıstığı, vs) balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.

BESİN ALERJİSİNİN VÜCUDA BİRDEN FAZLA ETKİSİ VAR

Besin alerjisi ciltte kurdeşen, egzama, kaşıntılı kızarıklıklar gibi belirtilere sebep olabilir. Besin alımından sonra, dudak etrafında kızarıklıklar olabilir. Rahatsızlık, yüzde kaşıntı ya da kızarıklıkların olduğu egzama ile kendini gösterir. Akciğerde hırlama, nefes sıkışıklığı gibi belirtilere de neden olabilir.

Burunda nezle, burun kaşınması gibi alerjik nezle belirtilerine neden olabilir. Bağırsak tutulumuna ve besinlerin emiliminin bozulmasına neden olarak çocukta büyüme gelişmesini etkileyecek bir tabloya neden olabilir. En vahimi de alerjik şoka neden olarak, çocuğun hayatını tehlikeye sokacak kadar ciddi reaksiyona neden olabilir.

YAPILAN TESTLER TEŞHİS İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Alerji belirtisi olan çocuklarda, besin alerji testleri yapılması gerekiyor. İki yöntemle, ciltten ve kandan alınan testlerle yapılır. En önemlisi, ciltten yapılan testtir. Bunun çocuk alerji uzmanlarınca yapılması çok önemlidir. Çünkü ciltten alerji testi konusunda, çocuk alerji uzmanları gerekli deneyimi ve eğitimi almışlardır. İki aydan itibaren ise çocuklarda alerji testi yapılabilir. Doğru sonuç verme olasılığı çok yüksektir ama ciltte yapılacak alerji testlerinin, hangi alerjende hangi besinlerin konulacağı çok önemlidir. Doğru teknikle yapılması gerektiği için ciltten alerji testi önemlidir.

FINDIK, FISTIK ALERJİSİ ÖMÜR BOYU DEVAM EDİYOR

Gıda alerjileri genellikle, en çok süt, yumurta, fıstık, fındık, buğday, balık ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunur. En sık olarak ise yumurta ve sütte görülür. Fındık, fıstık gibi gıdalara bağlı alerjiler ömür boyu devam eder. Besin, ilk defa deneneceği zaman, dudağın iç tarafına bir damla damlatılmalı, yarım saat için dudakta kızarıklık yoksa ağız içine damlatılmalı (bir çay kaşığı). Yaklaşık 30 dakika içinde yine bir şey olmuyorsa, bu gıdaya başlanmalı ve 3 gün içinde yeni gıdaya başlanmamalı; çünkü gecikmiş reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor.

ALERJİK BESİNLERDEN UZAK TUTUN

Besin alerjisi reaksiyonlarını önlemenin tek yolu, çocuğun alerjik olduğu besin ve ürünlerden kaçınılmasıdır. Çok az miktarda alımları bile şiddetli reaksiyonlara neden olabileceği için alerjik besine dil bile dokundurulmamalıdır. Anne sütü alan bebeklerin annelerinin de diyet yapması gerekir. Bebek mama kullanacaksa, besin alerjisi tipine göre seçim yapılmalıdır. Örneğin, inek sütüne alerjisi olan bebeklerin, inek sütü içermeyen mamalar kullanması gerekir. Hangi mamanın kullanılacağına ve nasıl bir diyet uygulanacağına, çocuk alerji uzmanı karar vermelidir.

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİNE DİKKAT EDİN

Besin alerjisinin gelişmemesi konusunda anne sütü çok önemlidir. Bu sebepten dolayı, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeye gayret edilmeli. Bunu yapanlarda, 10 kat daha az alerjik hastalık ortaya çıkmaktadır. Gereksiz yere antibiyotik kullanılmamalı. Besin alerjisi belirtileri olan çocuklarda, mutlaka çocuk alerji uzmanları tarafından teşhis konulmalı, takiplerinin ise diğer çocuk doktorları tarafından yapılması daha uygundur. Besin alerjisi testine mutlaka önem verilmelidir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım