Giysileriniz, cildinizle doğrudan temas eden parçalar olduğu için cildiniz ile doğrudan bir ilişkiye sahiptir. Giyside kullanılan malzemelerin yapısına bağlı olarak cilt farklı tepkiler verir. Örneğin polyester kumaş ya da pamuklu kumaşa cildinizin vereceği tepki aynı değildir. Giysilerin maruz kaldığı temizleme yöntemleri de cildinizi etkileyen etkenlere sahiptir. Günlük temizlikte kullandığınız çamaşır deterjanları birtakım alerji ve istenmeyen duruma yol açabilir. Deterjan kullanımın bu denli artması beraberinden birtakım alerjileri de getirmiştir. Temizlik alanının neredeyse tümünde kullanılan deterjanların miktarı gittikçe artış göstermektedir. Evlerde ve işyerlerinde yoğun miktarda deterjana maruz kalan bireylerde alerji ya da çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar yoğun deterjan kullanımın astımı ve çeşitli hastalıkları geliştirme riski olduğunu ortaya koymuştur. Çamaşır deterjanları yapısal olarak tahriş edici bileşenler içerir. Çamaşır deterjanına karşı deterjan alerjisi veya hassasiyetler ilk kez maruz kaldığınızda ya da tekrar tekrar maruz kaldıktan sonra gelişebilir. 

Deterjan Alerjisi Belirtileri

Deterjanlar alerjiye neden olabilecek veya geliştirebilecek çeşitli tahriş edici bileşenler içerebilir. Ayrıca deterjanınızda bulunan yapay kokular başlıca tahriş edici maddeler olabilir. Çamaşır deterjanı içindeki kokular, koruyucular, boyalar ve diğer kimyasallar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kızarıklığa neden olabilir. Deterjan alerjisinin başlıca belirtileri; kırmızı döküntü, kabarcıklar, kuru, çatlayan ve pullu cilt, yanma, hassasiyet, şişlik, hafif ya da şiddetli kaşıntı şeklinde belirtilebilir. Deterjan ile vücudunuzun her yeri temas ettiği için bu belirtiler vücudunuzun her yerinde ortaya çıkabilir. Örneğin yastık kılıfında kullandığınız deterjan yüzünüzde hassasiyet, kızarıklık vb. oluşturabilir. Çamaşır deterjanları yaygın olabilen ya da belirli alanlarla sınırlı olabilen kırmızı, kaşıntılı bir döküntü olarak ortaya çıkabilir ve kontakt dermatit adı verilen durumu da tetikleyebilir. Çok sayıda etkiye ve belirtiye sahip olan deterjan alerjisinin kesin tanısının konulması için bir alerji uzmanı ile görüşebilirsiniz. 

Deterjan Alerjisi Teşhisi Ve Tedavisi 

Alerji belirtilerinden herhangi birini yaşamanız durumunda bir alerji uzmanı ile görüşmenizde yarar vardır. Cildinizde hassasiyete sebep olan ve alerjik reaksiyon vermenize yol açan alerjenin bulunması durumunda ilerleyen süreçlerde tedavi çok daha kolay olacaktır. Çamaşır deterjanları çok sayıda alerjen olabilecek madde içerir. Örneğin; paraben, koruyucular, enzimler, renkler, boyalar, çözeltiler… Bu maddelerin herhangi biri ya da birkaçı alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerji uzmanının yapacağı test ve uygulamalarla alerjen madde tespit edilir. Mevcut durumunuz göz önüne alınarak tedavi şekli belirlenir ve bir plan oluşturulur. Doktorunuz size alerjinin etkilerini ortadan kaldıracak bir krem ya da ilaç reçete edebilir. Tedavi yönteminiz ve izlenecek yol için alerji uzmanınızla bir plan oluşturabilirsiniz. Alerjiyi ortadan kaldırmanın en iyi yolu alerjenden uzak durmaktır. Alerjen madde belirlendikten sonra kullanacağınız ürünün içeriğini daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz.