Egzama geçer mi? Egzama (atopik dermatit), dünya çapında insanların yaklaşık yüzde 10’unu etkileyen iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Alerjenlerden (alerjik reaksiyona neden olan maddeler) kimyasallara kadar çeşitli maddelere bağışıklık sistemi reaksiyonu sonucunda gelişir.

Egzama, aşağıdaki gibi kızarıklıklar yaratır:

  • Kırmızı,
  • Kaşıntılı,
  • Pullu,
  • Kuru,
  • Çatlak,
  • Ağrılı.

Bazıları için egzama kronik (yaşam boyu) bir durum olarak kabul edilir ve alevlenmelerin tedaviyle geçmesi birkaç hafta sürer. Pek çok insan, özellikle çocuklar, semptomlarının yaşla birlikte azalmasını bekleyebilir. Sonsuza kadar belirli bir egzama kızarıklığınız olmayacak olsa da, egzama tetikleyicilerinizle (alevlenmeye neden olan maddeler) her karşılaştığınızda alevlenme riski altında olabilirsiniz.

Egzamanın bilinen bir tedavisi yoktur ve kızarıklıklar tedavi edilmezse kolayca geçmez. Çoğu insan için egzama, alevlenmeleri önlemeye yardımcı olmak için tetikleyicilerden dikkatli bir şekilde kaçınılmasını gerektiren kronik bir durumdur. Yaşın da bir rol oynadığı düşünülmektedir: Egzaması olan kişilerin yaklaşık yüzde 60’ı bunu bebekken geliştirir. 

Egzama alevlenmeleri ne kadar sürer?

Egzamanın iyileşme süresi nihayetinde altta yatan nedene bağlıdır. Kontakt egzama tetikleyicisinden kaynaklanan alevlenmeniz varsa, kızarıklık muhtemelen tedaviden sonra birkaç hafta içinde kaybolacaktır. (Kontakt egzama tetikleyicisi, cildinizle temas ettiğinde alevlenmeye neden olan bir maddedir.) Alerjik tetikleyiciler, daha uzun süreli alevlenmelere neden olabilir.

Egzama aşamaları

Egzama üç aşamaya ayrılabilir:

Kronik: Bu egzamanın en yaygın aşamasıdır ve genellikle çocuklarda 12 aylık olmadan önce gelişir. Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir.

Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.

Subakut: Bu, egzamanın iyileşme aşamasının bir parçasıdır ve tedavi edilmezse yine de tam bir kızarıklığa dönüşebilir.

Egzama alevlenmelerini nasıl önleyebilirim?

Egzamanın bilinen bir tedavisi olmasa da, aşağıdaki önleyici tedbirlerle alevlenmelerin oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Tetikleyicilerinizden kaçının

Egzama alevlenmesini önlemenin en iyi yolu, mümkün olduğunda tetikleyicilerinizden kaçınmaktır. Bunlar, bilinen alerjenlerin yanı sıra kimyasallara veya kumaşlara karşı hassasiyetleri içerir. Stres ve hormonlar da alevlenmelere neden olabilir veya onları daha da kötüleştirebilir.

Cildinizi koruyun

Cildinizin bariyerini nemlendirici bir losyonla korumak, özellikle banyodan sonra önemlidir. Koruyucu madde, kimyasal ve koku içermeyen, mümkün olduğunca saf içeriğe sahip bir losyon kullanın.

Cildinizi korumanın bir başka yolu da, ortaya çıkan egzama döküntülerini kaşımaktan kaçınmaktır. Bu, enfeksiyon riskine yol açabilecek çatlakların ve kesiklerin önlenmesine yardımcı olabilir. Açık yaralarınız varsa cildinizi bandajla koruduğunuzdan emin olun.

Isıyı ve nemi kontrol edin

Egzamanın kendisi bazen kuru olabilirken, bu cilt durumu tipik olarak ısı ve nem ile kötüleşir. Alevlenmeleri yönetmenin ve önlemenin bir yolu olarak evinizin nem dengesini iyi ayarlamaktan geçer. Evinizi biraz daha kuru ve serin tutmaya çalışın.

Bununla birlikte, bazı insanlar kurak kış aylarında alevlenmeler yaşarlar. Bu gibi durumlarda bir nemlendirici kullanmak egzama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Vücut ısısı da bir rol oynayabilir. Pamuk gibi nefes alabilen kumaşlar giymek ısının vücudunuzdan kaçmasına yardımcı olabilir. Egzersizden sonra soğuk duş almak da işe yarayabilir.