Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu zorlu günlerde aşılama çalışmaları içinde bulunduğumuz durumdan kurtulmamız için bir umut ışığı oluyor. Ülkemizde bir süredir Çin aşısı olan Coronavac aşısı uygulanıyor. Geçtiğimiz günlerde Biontech aşısı da uygulanmaya başladı. Biontech aşısı ile ilgili daha önce bildirilen alerjik reaksiyon vakaları, alerjisi olan kişilerde ise endişeye neden oluyor. Bu yazımızda Biontech aşısının alerji etkisini ve egzaması olan kişilerin Biontech aşısı yaptırıp yaptıramayacağını yazdık.

Biontech Aşısı Nedir?

mRNA tabanlı Biontech aşısı koronavirüse karşı etkinliği kanıtlanmış bir aşıdır. mRNA teknolojisi ise şöyle açıklanabilir: “Messenger ribonükleik asit (mRNA) aşıları, vücudun kendi bağışıklık tepkisini uyaran yeni bir teknolojidir. Bu aşılar, belirli bir virüs özelliğinin (virüs antijeni) “planı” veya kodu dahil olmak üzere haberci RNA’dan bilgi içerir. Bilgi, vücudun bu antijeni kendi başına üretmesini sağlar: mRNA, antijenin üretimi için bilgiyi proteinleri yapan hücre makinemize aktarır. Vücudumuzdaki hücreler daha sonra antijeni yüzeylerinde sunar ve böylece istenen spesifik bağışıklık tepkisini tetikler. Vücut virüsle temas ettiğinde, bağışıklık sistemi spesifik antijeni tanır ve virüsle ve dolayısıyla enfeksiyonla hızlı ve hedefli bir şekilde savaşabilir.”

Biontech Aşısının Alerji Riski Var Mı?

Aşılara karşı gelişen alerjik reaksiyonlar, genel olarak aşıdaki katkı maddeleri, koruyucular ve antibiyotikler gibi bileşenlere bağlı olarak gelişir. Biontech aşısında milyon doz başına yaklaşık 11 vakada şiddetli alerjik reaksiyon olduğu gözlemlenmiştir. Bu kişilerde gelişen reaksiyonların çoğunluğu aşıyı olduktan sonraki 15 dakika içinde gelişmiştir ve çoğunlukla alerji veya alerjik reaksiyon geçmişi olan kişilerde meydana gelmiştir. Gelişen alerjik reaksiyonların polietilen glikol (PEG) maddesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. PEG mRNA’nın bozulmasını engellemek ve suda çözünmesini sağlamak için aşıda kullanılan bir maddedir. Bununla birlikte mRNA’nın kendisinin de alerjik reaksiyona neden olabileceği yönünde düşünceler vardır. Bilimsel yayınlarda alerjik reaksiyona neden olan madde net olarak belirtilmemiştir. Bununla birlikte yeni yayınlanan bilimsel bir yayında alerjik şok geçirdiği belirtilen 11 kişiden 4’ünün daha sonraki muayene bulgularında alerjik şok rastlanmamıştır. Bu 4 vakanın alerjik şok olmadığı, alerjik şoku taklit eden durumlar olduğu bildirilmiştir. 

Egzaması Olanlar Biontech Aşısı Olabilir Mi?

Egzaması olan kişilerin Biontech aşısı olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bununla birlikte egzaması olan kişilerin Coronavac aşısı olmasında da bir sakınca yoktur. Alerjisi olan kişilerin aşılarını hastanede olmaları faydalı olacaktır. Aşı olduktan sonra 30 dakika hastanede beklemeniz de yararlı olacaktır. Gelişen şiddetli alerjik reaksiyonların büyük çoğunluğu ilk 30 dakika içinde meydana gelmiştir. Bu sebeple her ihtimale karşı alerjisi olan kişilerin gözlem altında beklemeleri gerekir. 

Korona Aşılarının Yan Etkileri Var Mı?

Her aşıda olduğu gibi korona aşılarında da yan etkiler görülebilir. Biontech aşısının en yaygın yan etkisi enjeksiyon bölgesinde ağrı ve şişliktir. Diğer yan etkiler ise şunlardır; yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı, titreme, eklem ağrısı ve ateş. 

Coronavac aşısında da en sık görülen yan etki enjeksiyon bölgesinde ağrıdır. Bunun dışında görülen yan etkiler şunlardır; enjeksiyon bölgesinde şişlik, kızarıklık, yorgunluk, hafif ateş, baş ağrısı, kas, eklem ağrısı, kusma ve ishal.