Yetişkinler olarak bizler de, çocuklarımız da evlerimizde evcil hayvan beslemeyi severiz. Kedi, köpek kimi zaman evimizde arkadaşımız oluverirler. Ancak evimizde beslediğimiz kedi, köpek gibi tüylü evcil hayvanlar alerjiye ve astıma neden olabiliyor.

Tüylü Evcil Hayvan Alerjiye Neden Olabiliyor

Tüm tüylü evcil hayvanlar alerjiye neden olabilir.  Evlerde beslenen kedi, köpek, muhabbet kuşu, tavşan, hamster gibi evcil hayvanlar bazı astım hastalarını olumsuz etkileyebilmektedir.

Çocuk doğduğunda evde kedi varsa, daha sonra alerji gelişimi riski artmıyor, ancak doğumdan daha sonra kedi beslenmesinin alerji riski artırdığını düşünülmektedir. Ancak bu konu henüz tartışmalıdır. Bu nedenle kedi köpek gibi tüylü evcil hayvan beslenmesi astım riski olan ailelere önerilmemektedir.

Evcil hayvanların alerjik hastalıklara etkileri şöyle olmaktadır;

– Alerjenler özellikle evcil hayvanların salya, deri döküntüsü ve idrarlarında bulunur. Tüylerine bulaşır. Tüyleri vasıtasıyla da insanlara ulaşmaktadır.
– Bu tür hayvanların uzaklaştırılması desteklenmekle birlikte, hayvanın tamamen uzaklaştırılması ile bile alerjen seviyesinin azalması aylar sürebilir. Etkinliği kesin değildir.
– Evde evcil hayvana karşı alerji varsa o eve hayvan almamak en doğrudur. Evde hayvan varsa uzaklaştırılması en uygundur.

Sonuç olarak, aile bireylerinde alerji riski varsa eve evcil hayvanlar almak alerji ve astımı tetikler. Bu yüzden önerilmemektedir.

Önemli Bilgi:

Çocuk Alerji uzmanları (yeni adıyla Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı) doğumdan 18 yaşına kadar görülen alerjik rinit ve alerjik hastalıklar konusunda özel eğitim alarak Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı diploması alan ve aynı zamanda da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan doktorlardır.