Geniz akıntısı özellikle bahar ve kış aylarında sıkça karşılaşılan şikayetlerden biridir. Bazen hafif görülen bu şikayetler, geniz akıntısının önemini gölgeleyebilir. Geniz akıntısı bazen bir hastalıktan kaynaklanıyorken kimi zaman da geniz akıntısı alerji kökenli olabilir. Geniz akıntısı nedenleri doğru olarak saptanırsa bu şikayetlerin yok olması da sağlanabilir. Bu nedenle çocuk alerji uzmanı size geniz akıntısının alerjik olup olmadığını söyleyebilir.

Geniz Akıntısı Nedenleri

Çocuklarda geniz akıntısı nedenleri çok fazladır. Bunların başlıcaları;
-Soğuk algınlığı. Soğuk algınlığı genellikle virüslere bağlı gelişmektedir. Gribe bağlı hapşırma, nezle ve baş ağrısı yanında geniz akıntısı da gelişebilmektedir.
-Sinüs Enfeksiyonları. Sinüs enfeksiyonu sinüslerin mikroplarla enfekte olması ile gelişmektedir. Sinüslerin iltihaplanması sonucu geniz akıntısı olur. Doktorun muayenesi ile bu geniz akıntısı görülebilmektedir.
-Alerjik Nezle. Çocuklarda alerjik nezle kendini burunda kaşınma, nezle, burun tıkanması ile belli etmektedir. Bu belirtiler yanında geniz akıntısı da alerjik nezlenin önemli belirtilerindendir.
-Burunda yabancı cisim. Burunda yabancı cisim de geniz akıntısına neden olabilmektedir.
-Bağışıklık yetmezliği. Bağışıklık yetmezliği de sinüs enfeksiyonuna neden olmakta ve geniz akıntısına neden olmaktadır.

Hangi doktora götürülmelidir?

Çocuklarda görülen geniz akıntısı nedenlerinden en sık olanları grip, sinüzit ve alerjik nezledir. Bu sık nedenlere yönelik doktorun inceleme yapması ve alerjik nezle düşündüren durumlarda çocuk alerji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.  Çünkü alerjik nezlenin neye bağlı olduğu alerji testiyle tespit edilip tedavisi planlanmalıdır.

Prof. Dr. Ahmet Akçay