Çocuk alerji uzmanları ev tozu akarı alerjisi ve mite alerjisi olan çocuklar için teşhis ve tedavi uygulamaktadırlar. Özellikle alerjik atakların gelişmemesi için korunma tedavisi yani alerjenlerden uzak kalmak ve önlem almak gerekir.

Ev Tozu Akarları

Akarlar ev içinde birçok yerde yaşayıp çoğaldığından bunları azaltmak zor, yok etmek mümkün değildir. Ev tozu akarları yatak, yastık, yatak takımları, battaniye, halılar, tüylü oyuncaklar, kumaş mobilyalar ve perdelerde yaşar. İnsan deri döküntüleri ile beslenirler. %55 üstündeki nemli ortamları severler. Esas dışkıları alerjendir ve alerjik olaylardan sorumludur. Havada uçmazlar. Bu nedenle temizlik yapıldığı zaman havaya karışarak asıl sorun oluştururlar. Yanınızdan ayırmayacağınız anti alerjik yatak, yatak kılıfı ve benzeri ürünler hayat kalitenizi arttıracaktır. Bir şikayet yaşadığınız anda bir çocuk alerji uzmanına danışmalı ve gerekiyorsa alerji testi yaptırmalısınız.

Polen Alerjisinden Korunma Tedavisi

Polenlerden ağaç polenleri mart ayında ortaya çıkmaya başlar. Mayıs-haziran ayında ot polenleri ve temmuz-ekim aylarında yabani ot polenleri ortamda bulunur. Bu nedenle hangi ayda hangi polenlerin ortamda olduğunu bilmek önemlidir ve korunma tedavisi de buna göre yapılmalıdır.
Polenler ve küflerden kaçınmak olanaksızdır. Bazı önlemler alınabilir:

-Alerjik olunan polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarıda fazla kalmamaya veya çıkmamaya çalışılabilir.

-Kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Havalandırma akşam saatlerinde ve rüzgarsız zamanlarda yapılmalıdır.

-Hepa filtreli klima kullanılması faydalı olabilir. Faydası sınırlıdır.

-Polenleri tutan hava filtreleri arabalarda faydalı olabilir.

-Polen seviyeleri konusunda televizyon ve internetten bilgi alınabilir.

-Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde gözlük ve maske takarak dışarı çıkılması da faydalı olabilir.

-Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarıdan eve gelince duş alıp kıyafetler değiştirilebilir.