Uzun zamandır ailelerde alerji ve astımın ortaya çıktığı ve ebeveynlerin bir veya her ikisinin de alerjik bir hastalığı olduğu durumlarda çocukların bu durumları geliştirme olasılığı daha yüksek olduğu bilinmektedir. Neyse ki, alerjilerin veya astımın gelişmesini geciktirebilecek veya muhtemelen önleyebilecek adımlar, korunma yöntemleri vardır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    Besin Alerjilerini Önleme

    Besin alerjileri, egzamadan hayatı tehdit eden alerjik reaksiyonlara kadar çeşitli sorunlara neden olabilir. Yaygın tetikleyiciler arasında fıstıklar, fındıklar, inek sütü, yumurta, soya, buğday, balık ve kabuklu deniz ürünleri bulunur.

    Kardeşleri veya alerjik rahatsızlığı olan en az bir ebeveyni olan bebekler, özellikle atopik dermatit, alerjik rinit veya astım semptomları sergiliyorlarsa, besin alerjisi geliştirme riski altındadır.

    Bir annenin hamilelik sırasında ve emzirme sırasında bir çocuğun iyi olduğu halde belirli alerjenlerin diyetini yapması, besin alerjilerini önlemek için tavsiye edilmez. En son bilgiler, bu süre zarfında yüksek derecede alerjik gıdalardan kaçınmanızın, bebeğinize önemli bir alerji önleme sağlamadığını gösteriyor. Anne sütü, bebeğinizi beslemenin ideal yoludur. Alerjik reaksiyonu tetiklemesi en az olasıdır, sindirimi kolaydır ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle ilk dört ila altı ay için önerilir, muhtemelen erken egzama, hırıltı ve inek sütü alerjisini azaltabilir. Annenin emziremediği besin alerjisi riski taşıyan bebekler için, inek sütü ve soya mamaları yerine hipoalerjenik ikame maddeleri olarak hidrolize bebek mamaları önerilir.

    Dört ila altı ay arasında, tipik olarak meyveler (elma, armut ve muz), sebzeler (yeşil sebzeler, tatlı patates, kabak ve havuç) ve tahıl taneleri (pirinç veya yulaf gevreği) dahil olmak üzere tek bileşenli bebek besinleri her seferinde bir tane olarak sunulabilir. Yiyecekler, bebeğin gelişimsel hazırlığına uygun olarak her 3 ila 5 günde bir bu şekilde tanıtılabilir. Bu yavaş süreç, ebeveynlere veya bakıcılara alerjik reaksiyona neden olan yiyecekleri tanımlama ve ortadan kaldırma şansı verir.

    Daha az alerjik gıdalar tolere edildikten sonra aynı dört ila altı ay boyunca yumurta, süt, yer fıstıkları, fındıklar, balık ve kabuklu deniz ürünleri yavaş yavaş eklenebilir. Aslında, bu yiyeceklerin başlanmasını geciktirmek bebeğinizin alerji geliştirme riskini artırabilir.

    Orta ila şiddetli egzama gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelirse veya bebeğin fıstığa alerjisi olan kardeşi varsa bir alerji uzmanına danışılmalıdır.

    Çevresel Alerjiler ve Astımdan Korunma Yöntemleri

    Ev Tozu Akarları

    Havadaki bazı maddeler alerji veya astım semptomlarını tetikleyebileceğinden, bu maddelerle yaşamın erken dönemlerinde teması azaltmak alerji veya astım semptomlarını geciktirebilir veya önleyebilir. Bu alandaki en açık olan araştırmalar toz akarları ile alakalı olanlarıdır. Çocuğunuzun alerji geliştirme riski yüksekse, toz akarlarından korunma yöntemleri  uygulanabilir.

    Yastıklar ve nevresimler üzerinde fermuarlı, “alerjen geçirmeyen” örtüler kullanın ve yatakları haftada bir sıcak suda yıkayın. Evin içinin nemi % 50’nin altında tutulmalıdır. Mümkünse, halı ve döşemeli mobilyalar bebeğinizin yatak odasından çıkarılmalıdır.

    Evcil Hayvanlar ve Diğer Hayvanlar

    Hayvanlara erken yaşta maruz kalma ile alerji ve astım gelişimi arasındaki ilişki biraz karışıktır ve dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Önceki kanıtlar, yaşamın erken dönemlerinde hayvanlara maruz kalan çocukların alerji ve astım geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Daha yakın tarihli araştırmalar, hayvanlara (özellikle kediler ve köpekler) erken maruz kalmanın, çocukları bu hastalıkları geliştirmekten koruyabildiğini göstermektedir. Daha yeni araştırmalar, çiftliklerde büyüyen çocukların daha az alerji ve astım geliştirdiklerini de gösteriyor. Siz ve aileniz için neyin en iyi olduğunu belirlemek için doktorunuzla konuşun.

    Sigara Dumanı

    Çocuklarınızı doğumdan önce veya sonra sigara dumanına maruz bırakmamak çok önemlidir. Hamilelik sırasında sigara içmek, çocuğunuzun bebeklik döneminde hırıltı olasılığını artırır. Çocukların pasif içiciliğe maruz bırakılmasının da astım ve diğer kronik solunum yolu hastalıklarının gelişimini arttırdığı gösterilmiştir.

    Emzirmenin Faydaları

    Akciğerlerde başlayan enfeksiyonlar, astımın yaygın tetikleyicileridir. En az dört ila altı ay boyunca emzirmek bir çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden, bu enfeksiyonlardan ve uzun vadede astımdan kaçınmaya yardımcı olur.

    Yardım Almak

    Çocuğunuzun alerjisi veya astımı olabileceğine inanıyorsanız, doğru tıbbi yardım almak önemlidir. Bir alerji/immünoloji doktoru, alerji, astım ve bağışıklık sisteminin diğer hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmandır. Alerji uzmanları tıp fakültesini, pediatri veya dahiliyede en az üç yıl çalışıp, daha sonra alerji ve immünoloji konusunda en az iki yıl uzmanlık eğitimini tamamlarlar.

    Bir alerji uzmanı tarafından yapılan testler genellikle her yaştan çocuklar için güvenli ve etkilidir. Alerji testleri, onları yorumlamak için alerji uzmanınızın bilgisi ile birleştirildiğinde, çocuğunuzun ne alerjisi olduğu ve olmadığı hakkında kesin bilgi verebilir, korunma yöntemleri hakkında sizi bilgilendirebilir.

    Örneğin, çocuğunuz evde olduğunuzda hırıldarsa ve nedenini bilmiyorsanız, çocuğunuzun alerji testi kedilere değil, toz akarlarına alerjisi olduğunu gösteriyorsa kedinizden kurtulmanız gerekmez.  Bu bilgilerle, siz ve alerji uzmanınız çocuğunuzun semptomlarını yönetmek veya hatta onlardan kurtulmak için bir tedavi planı geliştirebilirsiniz.

    Sağlıklı İpuçları

    • Sadece ilk dört ila altı ay boyunca emzirmek veya hipoalerjenik bir mama kullanmak, atopik dermatiti ve süt alerjisini geciktirirken veya önlerken bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
    • Hamilelik sırasında veya emzirirken annenin diyetini kısıtlamanın, alerjilerin gelişmesini önlemeye yardımcı olduğu gösterilmemiştir.
    • Katı yiyecekler dört ila altı aylık arasında yavaş yavaş verilmelidir. Daha az alerjik gıdalar tolere edildikten sonra yumurta, süt, yer fıstığı, fındıklar, balık ve kabuklu deniz ürünleri yavaş yavaş eklenebilir. Aslında, bu yiyeceklerin başlanmasını geciktirmek bebeğinizin alerji geliştirme riskini artırabilir.
    • Toz akarları gibi bazı alerjenlere maruziyeti azaltmak, alerji veya astım semptomlarını geciktirebilir veya önleyebilir.
    • Doğumdan önce ve sonra tütün dumanına maruz kalmak bebeğinizin hırıltı ve astım gelişme riskini artırır.