Bazı zamanlarda ortaya çıkan alerjik reaksiyonlarınız oluyorsa eğer küf alerjisi olabilir. Küfler üreme ve büyüme şekilleri bakımında bitkilerden ve hayvanlardan farklıdır. Spor adı verilen tohumlar havada dolaşır ve etrafa yayılabilir. Küf sporları, nem oranın yüksek olduğu yerlerde ve çiy ile yayılım gösterebilir. Küf sporlarını solumak bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Pek çok küf türü olmasına rağmen, sadece birkaç düzine küf türüne karşı alerjik reaksiyon gelişir. Çoğu küf, çürüyen kütükler ve düşen yapraklar üzerinde, kompost yığınlarında ve çimenlerde büyür. Polenlerin aksine havaların soğuması ile birlikte çoğu küf türü ölmez. Küf sporları kapalı alanlarda da üremeye devam edebilir. Küfteki birincil alerjen, küf sporudur. Bu sporlar sonunda havaya karışabildikleri için burnunuza da girebilirler. Bu alerjik bir reaksiyonu tetikler. Bu küf, alerji ve astımla ilişkilendirilmiştir. Küf, içeride veya dışarıda nem içinde büyüyen bir mantar türüdür. Sürekli havada yüzen küf sporları reaksiyonları tetikleyebilirken, bu sporlar ıslak bir yüzeye yapıştıklarında ve küf büyümeye başladığında sorun daha da kötüleşir. Evinizin içinde büyüyen küf olabilir ve bu küfler genellikle; çatı ve bilinmeyen su sızıntılarının olduğu yerde, bodrumlarda ve evinizin nemli alanlarında oluşabilir.
Küf Alerjisi Belirtileri
Küf alerjisinde belirtiler, küf sporlarını soluduktan kısa süre sonra ortaya çıkar. Belirtilerin şiddeti ve sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bağışıklık sistemi küf sporlarında bulunan bazı maddeleri zararlı olarak görür ve bu zararlı maddelerle mücadele etmek için antikor ve histamin gibi kimyasallar salgılar. Salgılanan bu kimyasalların birtakım belirtilerin oluşmasına neden olur.
Küf alerjisinin belirtileri şunlardır:
Kaşıntılı burun, dudaklar, ağız,
Hapşırma,
Kaşıntılı ve sulu gözler,
Burun akması,
Burun tıkanıklığı,
Öksürük ve geniz akıntısı
Kuru, pullu cilt.
Küf ayrıca hırıltılı solunum, nefes darlığı veya göğüste sıkışma gibi astım belirtileri de tetikleyebilir.
Küf Alerjisinde Risk Faktörleri
Bazı etmenler küf alerjisi geliştirme riskini artırabilir. Bu etmenlerden bazıları şunlardır:
Ailede alerji öyküsü olması: Aile üyelerinizden birinde herhangi bir alerji türü ya da astım varsa, küf alerjisi geliştirme olasılığınız yükselir.
Mesleki riskler: Küfe olan maruziyetinizi artıracak herhangi bir meslek çalışanıysanız küf alerjisi geliştirme olasılığınız artacaktır. Örneğin; çiftçilik, mandıra işleri, marangozluk gibi meslekler.
Nem oranı yüksek bir yerde yaşamak: İç mekan nem oranı %50’den fazla ise küflere daha çok maruz kalabilirsiniz ve küf alerjisi geliştirme riskiniz artabilir.
Küf Alerjisinin Neden Olabileceği Durumlar
Küf alerjisi bazı durumlarda şiddetlenebilir ve daha olumsuz durumlara neden olabilir. Küften kaynaklanabilecek bazı komplikasyonlar şunlardır:
Küf kaynaklı astım: Küfe alerjisi olan kişilerde küf sporlarını solumak astım ataklarını tetikleyebilir. Bazı kişilerde küfe maruz kalmak ciddi astım alevlenmelerine sebep olabilir.
Alerjik fungal sinüzit: Sinüslerde iltihaplanmaya yol açan bir durumdur ve küf alerjisi bu durumu tetikler.
Aşırı duyarlılık pnömonisi: Bu durum nadir görülen bir durumdur. Küf sporları gibi havadaki partiküllere maruz kalmak akciğerin iltihaplanmasına neden olduğunda oluşan bir durumdur.
Küf Alerjisinin Teşhisi
Küf alerjinizin olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. alerji uzmanınız kullanacağı test ve yöntemler ile alerjiniz olup olmadığını ortaya koyacaktır. Küf alerjisinin teşhisinde deri prick testi veya kan testi kullanılabilir. Deri prick testinde çok az miktarda alerjen, cildinizin altına yerleştirilir ve vücudunuzun bu alerjene verdiği tepki gözlemlenir. Bölgede herhangi bir bulgu mevcutsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Küf alerjisinin teşhisinde kullanılabilecek kan testinde ise, kanınızda bulunan spesifik antikor miktarına bakılır.
Küflerden Korunma Yöntemleri
- Evinizde ve yaşam alanlarınız küf oluşumunu azaltmak için bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Bu yöntemler şunlardır:
- Bodrum katlardaki boru sızıntıları veya yeraltı suyu sızıntıları gibi nem kaynaklarını ortadan kaldırın.
- Evinizin küf veya rutubet kokan herhangi bir yerinde bir nem giderici kullanın. Nem seviyenizi yüzde 50’nin altında tutun. Toplama kovasını ve yoğuşma kangallarını düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
- Bir klima kullanın ve yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtre eklentisine sahip bir merkezi klima kurmayı düşünün. HEPA filtre, küf sporlarını evinizin içinde ulaşmadan önce dış ortam havasından yakalayabilir.
- Fırınınızdaki ve klimalarınızdaki filtreleri düzenli olarak değiştirin.
- Tüm banyoların düzgün şekilde havalandırıldığından emin olun ve duş veya banyo sırasında hemen ardından havayı kurutmak için havalandırma fanını çalıştırın. Havalandırma fanınız yoksa, duş alırken veya banyo yaparken bir pencere veya kapı açın.
- Temelin etrafındaki yaprakları ve bitki örtüsünü kaldırarak ve yağmur oluklarını sık sık temizleyerek yeraltı suyu drenajını evinizden uzaklaştırın.