Saç deriniz kaşındığında, başka bir şey düşünmek zor olabilir. Kaşıntının asla durmayacağını hissedebilirsiniz, ancak rahatlama mümkündür. Kaşıntıdan kurtulmak, kafa derinizin neden kaşındığını bulmakla başlar. Bu yazımızda kafa derisinde kaşıntıya neden olabilecek nedenleri sizler için yazdık.

Kepek

Saç deriniz kuru ve kaşınıyorsa ve saçınızda veya giysilerinizde pullar görüyorsanız, kepek sorununuz olabilir. Kepek genellikle kafa derisinde gözle görülür pullanmalara neden olur. Kepek sorununuz varsa, kepek şampuanı ve saç derisi bakımları uygulamak yardımcı olabilir.

Bir Saç Bakım Ürününe Tepki

Kaşıntılı, kuru ve pul pul dökülen bir saç derisi, şampuanı saçınızdan daha iyi durulamanız gerektiğini söylüyor olabilir. Saç derinize biraz şampuan bırakmak onu tahriş edebilir. Kaşıntılı bir saç deriniz ve kızarıklık varsa, alerjik kontakt dermatit adı verilen bir durumunuz olabilir. Bu durum, saçlarını boyayan insanlar arasında yaygındır. Suçlu genellikle siyah saç boyalarında bulunan para-fenilendiamin (PPD) adı verilen boyanın içindeki bir bileşendir. Ayrıca saç derinize temas eden bir şampuan, saç kremi veya başka bir ürüne karşı alerjiniz olabilir. Bu durumda, muhtemelen kafa derinizde ve ürünün temas ettiği diğer tüm ciltlerde kaşıntılı bir döküntü olacaktır.

Kurdeşen

Kurdeşen, kafa derisi de dahil olmak üzere cildin herhangi bir yerinde oluşabilen kırmızı, kabarık ve çok kaşıntılı şişliklerdir. Kurdeşen birkaç saat içinde gelip gitme eğilimindedir. Kurdeşen 6 haftadan uzun süre gelip giderse kronik (uzun süreli) kurdeşen olarak adlandırılır.

Saç Biti

Kaşıntılı bir kafa derisi, bitlerin en yaygın belirtisidir. Kafa bitinin kaşıntıya neden olduğundan şüpheleniyorsanız, birinden bu küçük böceklerin belirtileri için saç derinizi ve saçınızı yakından incelemesini isteyin.

Uyuz

Uyuza, insan kaşıntı akarı adı verilen küçük bir böcek neden olur. Bu akarlar kafa derinize girerse, kafa deriniz oldukça kaşınabilir. Kaşıntı, uyuz hastalığının en yaygın belirtisidir ve o kadar yoğun olabilir ki geceleri sizi uyanık tutar.

Saçkıran

Saçkıran, bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur. Saç derinize saçkıran bulaşırsa, muhtemelen kırmızı ve yoğun kaşıntılı bir döküntü yaşarsınız. Saç derisindeki saçkıran tedavisi reçeteli ilaç gerektirir, bu nedenle bir doktora görünmeniz gerekir.

Kafa Derisi Sedef Hastalığı

Plak sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık %50’si bir noktada kafa derisinde alevlenme yaşar. Saç derisinde kırmızımsı lekeler, kepek benzeri pullanma, gümüşi beyaz pul ve kuru kafa derisi olabilir. Kafa derisi sedef hastalığı genellikle kaşıntılıdır ve kaşıntı hafiften yoğuna kadar değişir.  Kafa derisi sedef hastalığı, kafa derisinin ötesine, boynun arkasına veya kulakların arkasına kadar uzanabilir.

Atopik Dermatit

Atopik dermatit olarak bilinen bir tür egzamanız varsa, kafa derinizde gelişebilir. Bu durum meydana geldiğinde, kafa derinizde kızarıklık ve ölçek olabilir. Bazı insanlar kafa derisinin yandığını ve kafa derisinin genellikle kaşındığını söyler.

Sinir Sorunu

Döküntü veya başka bir cilt reaksiyonu belirtisi olmayan yoğun kaşıntılı bir kafa derisi, bir sinir sorununun işareti olabilir. Doktorunuz nöropatiniz olduğunu söyleyebilir. Sinirin çalışma biçimindeki hasar, hastalık veya anormallik nedeniyle sinir boyunca oluşan bir problemin tıbbi adıdır. Sinirlerinizi etkileyebilecek hastalıklar arasında zona ve diyabet bulunur. Yara izi sinirlere zarar verebilir. Derinlere inen yara izlerine neden olan saç dökülmeniz varsa, izler sinirlerinize zarar vermiş olabilir. Bu hasar kafa derinizin kaşınmasına neden olabilir.

Cilt Kanseri

Saç derinizde cilt kanseri gelişirse bu durum kaşıntılı olabilir.