Günümüzde alerjik hastalıklar her geçen gün artmaktadır ve bunun nedeni sorgulanmaktadır. Sezaryen doğum son yıllarda çok artmıştır. Yıllar önce sezaryen doğum sayısı parmakla sayılır kadar az sayıdayken, günümüzde doğumların neredeyse tamamı sezaryen doğum oluyor. Ancak sezaryenle doğum maalesef ki alerjik hastalıkları beraberinde getirmektedir. Bu makalemizde neden sezaryenle doğumun alerjik hastalıkları artırdığını sizler için anlattık.
Her bebeğin doğum sonrası biraz alerjiye eğilimi vardır
İnsanlarda iki tip bağışıklık sistemi bulunmaktadır. Birincisi mikroplara karşı olan bağışıklık sistemi, ikincisi ise alerjiye eğilimi artıran bağışıklık sistemidir. Bebeklerin doğduğunda hafif olarak alerjiye eğilimli bir bağışıklık sistemleri olur. Mikroplara karşı olan bağışıklık sistemi mikroplarla karşılaştıkça kuvvetlenir ve böylece alerjiye eğilim azalır. Bu bağışıklık sisteminde mikroplarla karşılaşma azalırsa alerjiye eğilim de artar ve bu durum alerjik hastalıkları ortaya çıkartır.
Normal doğumlarda bebek doğar doğmaz vajinal flora ile karşılaşmaktadır
Normal doğumlarda bebek vajinal flora ile yani vajinadaki doğal mikroplarla karşılaşmaktadır. Bu doğal mikroplar da bebeğin bağışıklığını kuvvetlendirmektedir. Bunun sonucu olarak da normal doğan bebeklerde alerjik hastalıklar azalır.
Sezaryen doğum bebekte alerjik hastalık gelişme riskini artırmaktadır
Sezaryenle doğum olduğunda bebek steril olarak doğar, doğumda mikroplarla karşılaşma olmaz. Bunun sonucu olarak bebekte alerjiye eğilim artar. Özellikle bebekte alerjiye genetik eğilim varsa ve de mikroplarla karşılaşma doğum sırasında değil de, doğum sonrasında az olursa, alerjik hastalıklar daha kolay ortaya çıkmaktadır.
Yapılan çalışmalarda da sezaryenle doğumun çocuklarda alerjik hastalık riski artırdığı bildirilmektedir.
Sonuç olarak;
-Sezaryenle doğum alerjik hastalıkların gelişme riskini artırmaktadır.
-Normal doğumun kadınlara özendirilmesi bebekte alerjik hastalık riski gelişmesini azaltmada katkıda bulunabilir.
Çocuk Alerji uzmanları (yeni adıyla Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı) doğumdan 18 yaşına kadar görülen astım ve alerjik hastalıklar konusunda özel eğitim alarak Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı diploması alan ve aynı zamanda da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan doktorlardır.