Sıcak çarpması olan çocukların soğuk suya daldırma (bu tekniği başlatmak için ekipman ve eğitimli personel hemen mevcutsa), muşamba destekli soğutma veya buharlaşmalı harici soğutma ile hastane öncesi tedaviden kesin bakıma hızlı ulaşımın sağlanması geçmelerini öneriyoruz. Genel olarak, sıcak havalarda eforla bilinç kaybı olan çocuklar, çevre koşulları hafif görünse bile sıcak çarpması hastası gibi tedavi edilmelidir. Bununla birlikte, hastane öncesi ortamda ısıya bağlı hastalıkların teşhisi zor olabilir. Vücut sıcaklık ölçümü genellikle yapılmaz ve hastane öncesi personelin gelmesinden önce cildin soğumasına veya dokunmasına neden olabilecek bir miktar soğutma meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle, sıcak çarpması için şüphelenilmelidir. Nakil sırasında önemli ölçüde soğuma meydana gelebileceğinden, hastane öncesi hizmet sağlayıcı, ısıyla ilgili hastalık endişesini hastanedeki klinisyenlere iletmelidir.

Soğutma yapılmalıdır

Şiddetli ısı ile ilgili hastalığı olan hastaların ısı stresi kaynağından uzaklaştırılması gerekir. Uzun süreli hipertermi ile morbidite ve mortalite riski arttığından hızlı soğutma başlatılmalıdır. Müdahaleler, giysilerin çıkarılmasını ve harici soğutma tekniklerini içerir.

Kanıtlar, soğuk suya daldırmanın adolesan ve yetişkin hastaları hızla soğutmak için en etkili yöntem olduğunu öne sürse de, pediatrik popülasyonda hastane öncesi soğutmanın en iyi yöntemine ilişkin kanıtlar eksiktir. Hastalara su veya serum fizyolojik püskürtülerek ve bu hastalara manuel olarak veya ambulans fanları veya klimalar ile hava verilerek sahada gerçekleştirilebilir. Boyun, koltuk altı ve kasıklara buz paketleri uygulanması ve oda sıcaklığında intravenöz (IV) normal salinin uygulanması, evaporatif soğutma çabalarını tamamlayabilir. Soğutma modalitesinin seçimi, mevcut kaynaklar tarafından elde edilebilecek maksimum soğutma hızına göre belirlenmelidir. Bununla birlikte, modaliteden bağımsız olarak, hipertermi süresini en aza indirmek için soğutma önlemleri derhal başlatılmalı ve acil tıbbi hizmetlerin etkinleştirilmesinden önce veya eşzamanlı olarak başlatılmalıdır. Hastaneye giderken agresif soğutma yöntemlerine devam edilmelidir.

Sağlıklı ergenler ve eforlu ısı hastalığı olan yetişkinler için hastane öncesi yönetim ayrı ayrı ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.

Sıcak Çarpması Düzelince Ne Yapılmalıdır?

Sıcak çarpmasından kurtulan tüm çocuklarda bir dereceye kadar ısı intoleransı beklemelidir. Isı intoleransı, sıcak çarpması mağdurlarında görülen ve onları tekrarlayan ısı hastalığı için daha fazla risk altına sokan sıcaklık homeostazındaki bir bozukluğu ifade eder. Çocuklar ve aileleri, tekrar değerlendirme onların tamamen iyileştiğini ve bir iklimlendirme periyodu gerçekleştiğini gösterene kadar ısıya maruz kalmamaları konusunda bilgilendirilmelidir. Şiddetli sıcak çarpması olan hastalarda, sıcak ortamlardaki efora karşı devam eden bozulmuş fizyolojik yanıt olabilir.

Eforlu ısı hastalığı olan çocuklar, yalnızca sıcaklık homeostazisi yeniden sağlandığında, genellikle en az bir hafta dinlendikten, tekrarlanan fizik muayene ve laboratuvar testlerine tekrarlanabilir. Bu koşullar karşılandığında, çocuk iki ila dört hafta içinde kademeli olarak fiziksel aktiviteye dönmelidir. Oyuna geri dönme kararı, ısı hastalığına zemin hazırlayan koşullar (örn. yaş, obezite) göz önünde bulundurularak kişiselleştirilmelidir.

Sıcak Çarpması Önlemleri Nelerdir?

Küçük çocuklarda sıcak çarpması ve ısıya bağlı ölümler, bakıcıların bebekleri ve küçük çocukları arabada yalnız bırakma riskinin yüksek olduğu konusunda eğitilmesiyle önlenebilir. Rehberliğin temel bileşenleri arasında bebeklerin ve küçük çocukların ısı stresine karşı savunmasızlığının güçlendirilmesi, kilitli bir arabada sıcaklığın yükselme hızı (ortam sıcaklığı sadece orta derecede yüksek olsa bile) ve kullanılmadığında arabaları kilitli tutmanın önemi yer alır.

Sporcularda ısı hastalığı ve sıcak çarpması da potansiyel olarak önlenebilir. Başarılı bir stratejinin temel bileşenleri, yaşa uygun iklimlendirme dönemlerini içerir; hastayken atletik faaliyetlere katılmama; organize spor aktiviteleri öncesinde, sırasında ve sonrasında uygun hidrasyona vurgu ve ısının önemli bir risk oluşturduğu durumlarda faaliyetlerin sınırlandırılmasıyla birlikte ortam sıcaklıklarının farkındalığı.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım