Kış ayının en soğuk dönemindeyiz  ve kar soğuğu hepimizi etkiliyor. Kar soğukları astımlı çocukları ise daha çok etkiliyor. Hatta astımlı çocukların astım krizine girmesine bile neden olabiliyor. Bu nedenle ailelerin çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Astımlı Çocuklar Neden Daha Çok Etkileniyorlar?

Astımlı çocukların akciğerlerinde aşırı bir hassasiyet vardır. Astımlı çocukların bronşlarında enflamasyon denilen bir iltihaplanma vardır. Bunun sonucunda bronşları koruyan mukoza tabakası zedelenmiştir. Bu zedelenme sonucu astım tetikleyicilerine karşı aşırı hassastır. Normal bronşu olan çocuklara göre tetikleyicilerden daha kolay etkilenir. Örneğin soğuk havadan daha çok etkilenir. Kokudan daha çok etkilenir. Soğuk hava doğrudan ağız ve burnumuzdan nefes yoluyla girmesi burunda tıkanma ve akciğerde bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım atağına neden olabilmektedir. Astım ataklarının önemli belirtileri öksürük krizleri ve nefes sıkışmasıdır. Astım atağına aynı zamanda astım krizi de denilmektedir.

Soğuk Havalar Astım İçin Tehlikedir! Tehlike İçin Bazı Önlemler Alabilirsiniz

Soğuk havaya çıkarken soğuk havayla doğrudan temas önlenmelidir. Bunun için ağız ve burnu kapatan kaşkol veya daha iyisi rüzgar maskesi kullanılabilir.

-Özellikle kayak yapmak isteyen astımlı çocuklar rüzgar maskesi kullanmalı ve kar gözlüğü kullanmaları çok faydalı olacaktır. Soğuk havanın etkisi biraz yumuşatılmış olacaktır. Bu şekilde soğuk havanın doğrudan akciğerlere ulaşması engellenecektir.

Astımlı çocuklarda genelde alerjik nezle ve alerjik göz olduğu için burnun ve gözlerin de soğuktan korunmasında fayda vardır.

Soğuk havalarda genelde ev içinde fazla kalınması ve gribal enfeksiyonların fazla olmasından dolayı da astım atakları daha sık gelişebilmektedir.