Şehirde yaşamanın birçok avantaj ve dezavantajı var. Hava kirliliği ve trafikten her birimiz şikayetçiyiz. Peki bize etkilerinin gerçekten farkında mıyız? Hava kirliliğinin sağlığımızı ne derece etkilediğinin bilincinde miyiz? Örneğin İstanbul’da çocuklarda astım sıklığı yaklaşık 10 çocuktan birinde görülürken artık neredeyse 6 çocuktan birinde görülmeye başladı. Bu artışın nedenleri ne olabilir?
Hava Kirliliği En Çok Çocukları Etkiliyor !
Hava kirliliği en çok da çocukları etkiliyor ve astım gelişmesine neden oluyor. Yetişkinlere oranla daha fazla dış ortamda vakit geçiriyor çocuklar. Ancak çocukların akciğerleri ve immün sistemi tam olgunlaşmamıştır. Bu nedenle hava kirliliği akciğerlerde astım gelişmesine neden oluyor. Hava kirliliğini yapan en önemli partiküller dizel partikülleri, ozon, nitrojen dioksittir.
Trafik Astım Yapar Mı Demeyin, Yapıyor!
Yapılan çalışmalara göre çocuğun yaşadığı ev veya gittiği okul, trafiğin olduğu yola ne kadar yakınsa astım açısından riskin o kadar yüksek olduğu saptanmıştır. Özellikle genetik olarak alerjik yatkınlığı olan ailelerin ana caddeye, özellikle otobüs ve kamyonların yoğun geçtiği yollara uzak yerlerde oturması ve okul seçimini de buna göre yapmaları önemlidir.
Örneğin, İstanbul’da TEM veya E5 yoluna çok yakın oturuyorsunuz veya çocuğunuz bu yollara yakın yerlerdeki bir okula gidiyorsa: İşte bu durumda çocuğunuzda astım gelişmesi riski daha da artıyor. Bunun asıl nedeni ise özellikle kamyon ve otobüslerin dizel motorlu olmalarıdır. Otobüslerle, kamyonlarla hatta motorlarıyla ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz. Ancak çok ilgisi var.
Dizel Motorlar Astıma Karşı Korumasız Bırakıyor!
Dizel motorlar benzinli motorlara göre 100 kat daha fazla partikül oluşturuyor. Özellikle dizel partiküller akciğerlerde enflamatuar reaksiyonlarla hasar oluşturmakta ve alerjiye eğilimi artırmaktadır. Bu da çocuğunuzu astıma karşı korumasız bir hale getiriyor ve astıma neden oluyor.
Otobüslerin ve kamyonların çoğunda dizel motor var. Amerika’da dizel motorlu araç kullanımı %1 gibi oldukça düşükken maalesef Avrupa ülkelerinde bu oran %35’e çıkıyor. Sırf yakıt tüketimi az ve daha ekonomik diye dizel arabalar tercih ederken çocukların akciğerlerine zarar veriyoruz ve astım gelişmesine neden oluyoruz.
Astım Gelişmemesi İçin Ne Yapabiliriz?
Peki ne yapmalıyız bu trafiğe ve hava kirliliğine karşı? Ne kadar önüne geçebiliriz ki? Evet, trafik ve hava kirliliğinin önüne tek başımıza geçemeyiz. İstanbul gibi büyük şehirlerde yerleşim yerlerinin TEM ve E5 gibi trafiğin yoğun olduğu alanlara uzak olması, okulların trafikten uzak alanlarda planlanması çok faydalı olacaktır. Benzinli motorlu araçlara özendirilmesi için devletin benzinli araçları daha cazip hale getirecek önlemler alması, vergi avantajını daha da artırması fayda sağlayabilecektir.