Yumurta alerjisi, bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen en yaygın gıda alerjilerinden biridir. Yetişkinlerde, bebeklere ve küçük çocuklara oranla çok daha az görülür. Bazı kişilerin ömür boyu yumurtaya alerjisi devam ederken çoğu bebekte de çocukluk sonlarına doğru bu alerji kaybolur. Yumurta alerjisi olan bir kişi yumurtaya maruz kaldığında, yumurtadaki proteinler kişinin bağışıklık sistemi tarafından üretilen IgE antikorlarına bağlanır. Bu durum, bebeğin bağışıklık savunmasını tetikler ve şiddetli ya da hafif semptomların ortaya çıkmasına sebep olur. Yumurta alerjisinde, yumurta beyazında bulunan proteinlerin sarısında bulunan proteinlere göre alerjik reaksiyona neden olma olasılığı daha yüksektir. Ancak bazı kişiler her ikisine karşı da alerji geliştirebilir. 

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Belirtileri ve Teşhisi

Yumurta alerjisi, hafif bir kızarıklıktan anafilaksiye kadar değişen reaksiyonlara sebep olabilir. Anafilaksi nefes almayı engelleyen ve vücudu şoka sokabilen hayati tehlike arz eden bir durumdur.

Bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri:

  • Kusma,
  • Karın krampları,
  • İshal,
  • Hazımsızlık,
  • Hırıltı,
  • Nefes darlığı, nefes almada zorluk,
  • Tekrarlayan öksürük,
  • Boğazda gerginlik, ses kısıklığı,
  • Zayıf nabız,
  • Cilt tonunun soluk veya mavi rengi,
  • Kurdeşen,
  • Şişlik,
  • Baş dönmesi,
  • Bilinç bulanıklığı.

Bebeğinizin bu belirtilerden herhangi birini göstermesi durumunda bir alerji uzmanına başvurmanız gerekecektir. Alerji uzmanınız bebeğinizde yumurta alerjisi olup olmadığının tanısını koyabilecek en yetkin kişidir. Çeşitli test ve yöntemler ile yumurta alerjisi tespit edilebilir. Bunlardan biri deri delme testi olarak da bilinen cilt testidir. Bu testte az miktarda yumurta proteini içeren bir sıvı bebeğinizin cildine enjekte edilir. 15-20 dakika boyunca bebeğiniz gözlemlenir ve herhangi bir yumurta alerjisi olup olmadığı belirlenmeye çalışılır. Kabarık, kırmızımsı bir nokta ve benzeri bir şey olursa bu durum, bebeğinizin yumurta alerjisi olduğuna işaret eder. Sıvıdaki proteine bağlı olarak deri-prick testleri, alerjinin yumurtanın sarısı mı yoksa beyazından mı kaynaklandığını da belirleyebilir. Yumurta beyazı proteinlerine karşı alerji daha yaygındır. Deri delme testinin yanı sıra kan testi de yapılabilir. Kan testinde yumurta proteinine karşı IgE antikorlarının varlığını test etmek için kan örneği incelenir. Bebeğinizin durumuna göre teşhiste kullanılacak yöntemler ve testler değişkenlik gösterebilir. Örneğin uzmanınız bebeğinizin yumurta yedikten sonraki reaksiyonu ölçmek için bebeğinize kontrollü bir şekilde yumurta da yedirebilir. Bu yöntem tamamen uzmanlar tarafından tıbbi bir merkezde yapılır. Bunların dışında bir alerji olup olmadığını belirlemek için bir gıda elimininasyon diyeti de uygulanabilir. Yumurta ve yumurta kullanılarak üretilen tüm ürünler beslenme listesinden çıkarılır ve durum gözlemlenir daha sonra kademeli olarak tekrar eklenir ve reaksiyonlar gözlemlenir. Alerji uzmanının koyacağı teşhis ve bu teşhis koyarken izleyeceği yol bebeğinizin mevcut durumuna ve koşullara göre farklılık gösterebilir. 

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Tedavisi

Yumurta alerjisini önlemenin en iyi yolu yumurta ve yumurta içeren besinlerden uzak durmaktır. Ancak yumurta çoğu yiyecekte yer alan gizli bir bileşendir ve tüketilen besinde yumurta olup olmadığını bilmek zorlaşabilir. Bu sebeple yumurta alerjisi olan bebeklerin ebeveynlerin son derece dikkatli olması gerekir. Yumurta beyazı ya da sarısına alerjisi olan bebeklerin yumurtadan tamamen uzak tutulması gereklidir çünkü beyazı sarıdan ayırmak zor olabilir ve istenmeyen reaksiyonlara yol açabilir. Emziren annelerin tükettiği gıdalar da bebeklerinde alerjik reaksiyon oluşmasına sebep olabilir. Bu sebeple emziren annelerin de alerji uzmanının verdiği talimatlara uyması gereklidir. Gerekli olması durumunda, annenin diyet listesinden de yumurta ve yumurta içeren gıdalar çıkarılır. Böyle bir durumla alerji diyetisyenleri ile hazırlanacak bir diyet listesi gerekli olabilir. Diyetisyeniniz, yumurtanın olacağını düşünmediğiniz gıdalar hakkında sizi bilgilendirerek sürecin kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. Alerji uzmanınızın gerekli görmesi durumunda çeşitli ilaç tedavileri de uygulanabilir. Bu tedavilerin de doktorunuzun belirttiği şekilde ve aksatılmadan olması gerekmektedir. 2 yaşın altındaki bebekler için ilaç tercih edilen ve önerilen bir yol değildir ancak bu durum farklılık gösterebilir. Bunlara ek olarak alerji doktorunuz, anafilaksi semptomlarında kullanılabilen bir enjektör de reçete edebilir. Bu enjektör ciddi ve hayati tehlikelerin ortaya çıkması durumunda kullanılacak olan ilacı içerir. Doktorunuz bu enjektör ile ilgili kullanım alanı ve şekli hakkında size detaylı bir bilgi verecektir.