Bebeğiniz için kıyafet seçimi ve giysi değişimi

Minik bebeklerde kıyafet değişimi biz yetişkinlerinkine benzemez. Sık sık terledikleri, üstlerini kolayca batırdıkları için günde en az üç kez üstlerinin değiştirilmesi ve kesinlikle terli bırakılmamaları gerekir. Özellikle ev dışındayken bebeğinizin çantasında kıyafetlerinin tam ve yedekleriyle (body, çorap, tulum, alt bezleri vb.) birlikte bulunmasını öneririz. Bebeğiniz için alışverişe çıktığınızda, hassas cildinin sağlığı için mümkün olduğunca pamuklu kıyafetler seçmeye gayret göstermelisiniz.

Bebeklerde kıyafet ile ilgili bazı pratik bilgiler işinizi kolaylaştıracaktır. Bebeklerde kıyafet seçerken cildin sağlığı için pamuklu olan kıyafetler tercih edilmeli. Bebeklerin kıyafet değişimi yetişkinlerinki gibi değil tabi. Günde en az 3 kez üstünü değiştirip terli bırakmamak gerekir. Elbiseleri tam ve yedekleri ile birlikte bulunmalı. Body, çorap, tulum, alt bezleri vb. Bahar mevsimlerinde giydirebileceğiniz tulumlar bulundurun. Bebeğin ilk zamanlarında giysiler çabuk küçüleceği için çok almaya gerek yok. Bebeğin göbek kordonu düşmeden evvel üzeri kapalı olduğundan endişelenecek herhangi bir durum olmaz.

Çok sayıda bebek giysisi geçişi sağlamak için düzenlenmiştir zaten. Eğer bebek doğmadan elbise almak isterseniz ultrasonla baktırdıktan sonra kilosuna göre alabilirsiniz. Yeni doğanlar baş kısımlarından daha kolay üşütecekleri için mevsime göre kalın veya ince şapka taktırın. Belli bir dönem bebeğin ısısını düzenli tutmak daha az üşütmesini sağlar. Üşütmesin diye bebeğinizi sıkmayın. Üst üste giydirmeyin. Bebeklerin elleri ve ayakları vücudunun diğer yerlerinden daha soğuktur ve bunun nedeni dolaşım sisteminin yeterince olgunlaşmamış olmasıdır.

Bebeklerde Şapka Kullanımı

Bebeğiniz hapşırdığında üşüdüğünü düşünmeyin; güneş ışığına tepki veriyor veya burnunu temizliyor olabilir. Yabancılara değil bebeğinize kulak verin. Bebeğinizin üşüdüğünden şüpheleniyorsanız elinizin tersiyle bebeğinizin ensesini, kollarını ve giysilerin altında kalan bölgeleri kontrol edin. Her türlü hava koşulunda ısıtılması gereken tek yer bebeğin başıdır; bebeğin başı örtülmediğinde ısı kaybı fazla olur ve çoğu bebek başında yeteri kadar saç olmadığı için üşür.

Sıcak günlerde de siperli şapka takarak bebek güneşten korunmalıdır. Soğuk havada bebeği giydirirken birkaç hafif kat giysi tek bir kalın giysi tabakasından daha iyi korur. Ayrıca sıcak yerlerde üstteki katı çıkarma imkanı olur. Bebek giysileri seçerken kullanışlı ve rahat olmasına dikkat edin, modayı ikinci plana atın. Sentetik malzemelerden yapılan giysiler bebeğin cildini tahriş edebilir. Her zaman yumuşak, kolay giydirilip çıkarılabilen ve düğme kullanılmayan giysileri tercih edilmelidir, çünkü bebek düğmeleri yutabilir.

Bebeğin büyümesini engelleyecek giysiler kullanılmamalı, onun yerine omuz kısmı ayarlanabilen giysiler, tek parçalı belsiz tulumlar, beli elastik pantolonlar, kenarları geniş giysiler tercih edilmelidir. İlk 3-4 ay için pamuklu tulum giysiler tercih edilmelidir. 2-3 haftadan sonra zıbın yerine pamuklu atlet ya da kısa kollu badiler daha uygun olabilir. Ayaklarına mutlaka çorap, başına şapka giydirilmelidir. Kıyafetlerin etiketleri kesilmeli, bebeğin giysileri yetişkinlerinkinden ayrı yıkanmalı ve özel bebek deterjanları kullanılmalıdır.

İlk 6 aya kadar bebek giysilerinin dikiş yerleri içten ve dıştan ütülenmelidir.

Bebeklerde kıyafet giydirirken nelere dikkat etmeliyiz?

• Bebeklerin en çok ısı kaybettiği yer başlarıdır. Küçük bir başlıkla bebeğinizin kafasını koruyun.
• Bebeklerin üşüdüğü zaman nefes alma hızının arttığını ve huzursuzlaştığını unutmayın.
• Yeni doğan döneminde bebeğinizi yatak, karyola veya değiştirme masası gibi düz bir düzeyde giydirin.
• Bebeğinizin kafasından bir giysiyi geçirirken, yakasını açın. Burnuna ve kulaklarına dikkat edin.
• Kollarını giydirirken, elinizi kolun içine sokarak, bebeğinizin elini kavrayın ve daha sonra kolu geçirmeye özen gösterin.
• Giysilerini çıkarırken, sırtını ve başını destekleyerek, önce kolları çıkarın.
• Giysilerin %100 pamuklu kumaşlardan üretilmiş olmasına dikkat edin. Bu kumaşlar hem ferah ve yumuşaktır, hem de kolayca yıkanabilirler.
• Bebeğinizin gece bezinin taşması ya da kusma gibi problemlerde, kolay yıkanır kıyafetler giydirerek tedbir alabilirsiniz.

• Bebeğinizin kıyafetlerini yaşa göre değil kilosuna göre seçin. Bebeğinizin doğum ağırlığı 4000 gr civarı bekleniyorsa, yeni doğan için olan giysileri çok kısa süre küçük gelecektir. Bebekler ilk birkaç ayda çok hızlı büyürler ve giysileri çabucak küçük gelmeye başlar. İlk aylarda 0-6 ay bedenler daha kullanışlı olur.

• Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı kıyafetler olanlar tercih edin. Bebekler giyinirken nefessiz kalmaktan hiç hoşlanmaz ve ağlamaya başlarlar. Ayrıca sık Sık bez değiştireceğiniz için bu kıyafetleri giydirmek sizin için de kolay olacaktır.
• Bebeğinize giydireceğiniz kazakların tüylü ve kalın olmamasına, çoraplarının sıkmamasına ve kıyafetin üzerinde kolayca kopup bebeğin ağzına atabileceği düğme, dantel gibi parçalar bulunmamasına özen gösterin.

Bebeklerde kıyafet yıkarken nelere dikkat etmeliyim?

• Bebeklerin cildi erişkinlerden çok daha hassastır. Kullanılan temizlik malzemesi bebeklerde kolayca alerjik reaksiyona sebep olabilir. Bu sebeple bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken sadece bebek kıyafetleri için özel olarak üretilmiş ürünleri ya da parfümsüz ve renksiz deterjanlar kullanabilirsiniz.
• Bebek çamaşırları için çamaşır suyu, yumuşatıcı ve güçlü leke çıkarıcıları kullanmayın.
• Bebeğinizin yeni alınmış kıyafetlerini yıkamadan bebeğinize giydirmemeye özen gösterin.
• Bebek giysilerini saklarken, naftalin ve güve ilaçlarını kesinlikle kullanmayın.
• Kıyafetleri yıkarken kendi deterjanınızı kullanmayın.

Yumuşak pamuklu olması için uygun bir deterjan tercih edin. Ya da sabun kullanmakla durumu düzeltebilirsiniz. Otomatik makinede kullanmak için sabunlar var. Ama bebeğin elbiseleri makineyi doldurmayacağından elle yıkanabilir ama bu pratik olmaz. Elle yıkama tozu işinizi görecektir. Bebeğe su emici alt kurulama havlusu ve banyo havlusu bulundurun.

Prof. Dr. Ahmet Akçay