Bebeklerde ateş, ebeveynler arasında yaygın bir endişe kaynağıdır. Ancak, ateşin kendisi tehlikeli değildir. Ateş genellikle bebeğin vücudunun bir enfeksiyonla savaştığı anlamına gelir. Bununla birlikte, yenidoğanların vücutları daha savunmasız olduğundan, ateş ciddi bir enfeksiyonu işaret edebilir.
Bebeklerde ateş nedir?
12 aylıktan küçük bir çocukta tipik sıcaklık, rektal termometre kullanıldığında ortalama 37°C’dir. Sabahları bu sıcaklık 36°C kadar düşük olabilir ve günün ilerleyen saatlerinde 37.9°C’ye kadar çıkabilir. Bu, bu yaştaki bir bebek için normal bir aralıktır. Rektal termometre kullanarak ölçtüğünüz ateş 38°C üzerinde ise bebeğinizin ateşi var demektir.
Ateş ne demek?
Tek başına, ateş mutlaka ciddi bir hastalığa işaret etmez. Bebek olduğu gibi davranıyorsa, muhtemelen iyi olacaktır. Bununla birlikte, 3 aylıktan küçük bir bebeğin rektal sıcaklığı 38°C veya daha yüksekse bir doktora başvurmanız gerekir.
Ek olarak, ateşin şiddeti her zaman çocuğun o sırada ne kadar hasta olduğunu göstermez. Bebeklerin vücut sıcaklıkları, uzun süre ağlamak, sıcak güneşin altında oturmak veya oyun oynamak gibi hastalık dışında birçok nedenden dolayı yükselebilir. Diş çıkarırken sıcaklıkları da biraz yükselebilir. Bunların hiçbiri ateşe neden olmaz.
Bir bebeğin vücudu ayrıca sıcaklığı yetişkin bir vücuda göre daha az düzenleyebilir, yani ateş sırasında soğuması daha zor olabilir. Vücutları doğal olarak bir yetişkinin vücudundan daha sıcaktır çünkü ısı üreten metabolik olarak daha aktiftirler.
Bebeklerde yaygın ateş nedenleri
Ateş, hastalığın kendisi değil, bir hastalığın belirtisidir. Ateş, bakteriyel veya viral olabilen enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin savaşması nedeniyle oluşur. Viral enfeksiyonlar çok daha yaygındır. Bebeklerde ateşin yaygın nedenleri şunlardır:
Soğuk algınlığı, grip, roseola dahil viral enfeksiyonlar veya solunum sinsityal virüsü veya viral krup gibi solunum yolu enfeksiyonları,
Kulak enfeksiyonları,
Viral veya bakteriyel olabilen pnömoni,
Viral veya bakteriyel olabilen ve beyin ve omuriliğin çok ciddi bir enfeksiyonu olan menenjit.
Nadiren, ısıya bağlı hastalıklar bebeklerde yüksek sıcaklıklara neden olabilir. Bebekler vücut ısısını kontrol etmede yetişkinlere göre daha az etkilidir, bu da onları çok sıcak havaya karşı daha savunmasız hale getirir. Bebekleri hava koşullarına uygun giysilerle giydirmek, onları sıcak güneşten uzak tutmak ve hava çok sıcakken içeride tutmak vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olacaktır.
Ateş bebekler için tehlikeli midir?
Ateş, bebeğin bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaştığının bir işaretidir, bu nedenle ateşin kendisi tehlikeli değildir. Bebeği riske atabilecek şey, eğer ciddiyse altta yatan enfeksiyondur.
Ateşi olan bir bebeğe nasıl bakılır?
Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), ebeveynlerin, ateşleri varsa, sıcaklıklarını düşürmeye odaklanmak yerine bebeklerini rahatlatmalarını önerir. Ateşi olan bir bebeğe bakmak için şunları yapabilirsiniz:
Bebeğin aktivite seviyesini ve genel rahatını izleyin: Mutlu, uyanık ve rahat görünen bebeklerin tedaviye ihtiyacı olmayabilir.
Bebeği dehidrasyon belirtileri açısından izleyin: Bu, her zamanki kadar sık idrara çıkmamayı, batık gözleri, çatlamış dudakları veya çok kuru veya macunsu görünümlü cildi içerebilir.
Ateş düşürücü ilaç vermek için uyuyan bir bebeği uyandırmaktan kaçının: Doktorunuz bun önermediği sürece bebeğinizi uykudan uyandırıp ateş düşürücü vermeyin.
Bir doktor gözetiminde ateş düşürücü ilaç uygulayın: Bebek ağrı çekiyorsa veya ateşten rahatsızsa bebeğinize ateş düşürücü ilaç verebilirsiniz. Bebeğin ağırlığı dozu belirler, bu nedenle ilacı doktorunuzun belirttiği gibi verin.
Enfeksiyonların yayılmasını sınırlamaya yardımcı olun: Hasta bir bebeği kreşe göndermeyin veya onları bebeklerin veya diğer savunmasız kişilerin olabileceği yerlere götürmeyin, çünkü bu enfeksiyonları yayabilir.
Ne zaman doktora götürmem gerekir?
Bebeğinizin ateşi varsa ve aşağıdaki belirtileri yaşıyorsa tıbbi yardım almanız gerekebilir:
- Bebeğiniz teselli edilemiyorsa, uyuşuk ve çok hasta görünüyorsa,
- İlaca rağmen bebeğiniz hasta görünüyorsa,
- Ateş 40°C üzerine çıkarsa,
- Bebekte kuru dudaklar veya başının üstünde çökük yumuşak bir nokta dahil dehidrasyon belirtileri varsa,
- Bebeğin ayrı bir nedenden dolayı zayıf bir bağışıklık sistemi varsa,
- Bebek 3 aylıktan küçükse.
Yenidoğanlarda ateş
Yenidoğanda ateş, ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Yenidoğanlar enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır, bu nedenle herhangi bir enfeksiyon belirtisini ciddiye almak önemlidir. Yenidoğanın ateşi veya başka hastalık belirtileri varsa bir doktora gitmeniz gerekir.
Yenidoğanlarla ilgili bir endişe solunum yolu hastalığıdır. Yenidoğanlar daha büyük bebeklere ve çocuklara göre burunlarından daha fazla nefes alır, bu nedenle tıkanıklık nefes almayı daha zor hale getirebilir. Ayrıca daha küçük hava yollarına sahiptirler. Oksijen eksikliği yenidoğanı ciddi şekilde yaralayabilir. Bebek nefes almakta zorlanıyorsa, ateşi düşse bile doktora başvurun. Yenidoğanın nefes almakta güçlük çektiğine dair işaretler şunları içerir:
Hırıltı veya homurdanma,
Nefes alırken burun deliklerini genişletmek,
Nefes alırken kaburgaların etrafındaki kasları çekmek
Bir bebeğin nefes alma sorunları ve ateşi varsa en kısa sürede acil servise gitmeniz gerekir.