Bebeklerde hırıltı önemli bir sorundur. Bazen de çok basit bir nedene bağlı olur. Hırıltının nedeninin ne olduğunun bilinmesi gerekir. Sıklıkla bebeklerde görülen bir sorundur. Ancak her yaşta görülebilir.  En sık neden gribe bağlı bronşiolittir. Bu yazımızda bebeklerde hırıltı nedenlerini anlatacağız.

İlk 1 yılda bebeklerin %3o’unda hırıltı görülür. Bu oran çocuklar 2 yaşına gelince %15’e iner ve 3. Yaşta bu oran %10’a iner. Yaş büyüdükçe hırıltı görülmesi azalır.

Hırıltı Bebek Hangi Bebeklerdir?

1 aydan daha uzun süren, üç veya üçten fazla hırıltı olan bebeklerde hırıltı bebek denir.

Bebeklerdeki Hırıltı Tipleri

-Geçici hırıltı,
-Ailesinde alerji olamayan çocuklardaki hırıltı,
-Ailesinde alerji olan çocuklarda hırıltı.

Geçici Hırıltı

Genellikle 3 yaşından sonra kendiliğinden düzelir. Geçici hırıltılar genellikle ilk 1 yaşta başlar.

Ailesinde Alerji Olamayan Çocuklardaki Hırıltı

Bu çocuklarda hırıltı genellikle 6 yaşından sonra da devam eder. 6 yaşına kadar gribal enfeksiyonlar sırasında hırıltı olur. 13 yaşından sonra genellikle düzelirler.

Ailesinde Alerji Olan Çocuklarda Hırıltı

Anne veya basında astım olanlarda, çocukta alerjik nezle olanlarda görülen hırıltı vardır.

Bebeklerdeki hırıltı 1 aydan uzun sürüyorsa, 3 defadan fazla tekrarlamışsa çocuk alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir.

Çocuklarda Hırıltı

Çocuklarda hırıltı zaman zaman görülen bir sorundur. Aileleri tedirgin eden bir durumdur. Çocuklarda hırıltının görülmesi durumunda mutlaka akılda astım da tutulmalıdır. Çocuklarda özellikle 5 yaşında sonra görülen hırıltı durumunda astım düşünülmelidir. Özellikle egzersizle ortaya çıkan hırıltı varsa akla astım gelmelidir. Bu nedenle araştırılması gerekir. Çocuklarda hırıltı zatürre, akciğerde yabancı cisim, alerjik reaksiyon gibi birçok nedenle görülebilmektedir.

 Çocuktaki Hırıltı Nedenleri

-Astım,
-Zatürre,
-Boğmaca,
-Alerjik reaksiyon,
-Yabancı cisim aspirasyonu,
-Toksik gaz inhalasyonu,
-Parazitlerin akciğere yerleşmesi,
-Reflü,
-Konjenital kalp hastalığı,
-Laringomalazi,
-Tüberküloz,
-Kistik fibrozis.

Çocuğumda Hırıltı Duyarsam Ne Yapmalıyım?

Çocuğunuzun akciğerinde hırıltı duyarsanız öncelikle bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz zatürre olup olmadığı değerlendirilmelidir. Diğer nedenler yönünden incelenmelidir. Basit bir burun tıkanıklığına bağlı olabileceği gibi önemli bir soruna bağlı da olabilir.

Ne Zaman Çocuk Alerji Uzmanına Gidilmelidir?

Çocuğunuzda 5 yaşından sonra hırıltı görülmüşse, 1 aydan uzun süren hırıltı oluyorsa, 3 defa veya daha fazla hırıltı oluyorsa çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.