Sağlık Bakanlığı, çocuk felci hastalığının, bu hastalıkla ilgili virüsün sebep olduğu ve hastalığa yakalanan bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabilen bir hastalık olduğunu açıkladı. Ayrıca hastalık etkeni virüsün su ve besinlerle ağız yoluyla alındığını ve hastalıktan korunmada en etkili yöntemin çocuk felci aşısı olduğunu açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü Suriye’de çocuk felci hastalığının görüldüğünü bildirmesi üzerine Suriye sınırındaki illerde çocuk felci aşısı kampanyası başladı. Bu kampanya Suriyelilerin göç ettiği İstanbul’un ilçelerinden Esenyurt, Fatih, Sultangazi, Küçükçekmece, Ümraniye ve Sancaktepe ilçelerinde de gerçekleştirilecek.

Ölüme Neden Olabiliyor!

Polio, boğazda ve bağırsak kanalında yaşayan bir virüs tarafından meydana gelir. Bu virüs, enfekte kişinin dışkısıyla temas sonucu bulaşır. Virüsün bulaştığı bazı çocuklar hiç hastalanmaz. Bazı çocuklarda virüsle temastan 6-20 gün sonra, soğuk algınlığına benzer belirtiler baş gösterir. Polionun tedavisi yoktur! Bazı çocuklar bu hastalık nedeniyle ölür.

Çocuk Felci Aşısı

Çocuk felci aşısı çocukların çocuk felcine yakalanmasını engellemek için yapılmaktadır. Çocuk Felci hastalığı önemli bir hastalıktır. Çocuk felci hastalığı diğer adıyla poliomiyelit çocuk felci virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Çocuk felci virüsü vücuda ağız yoluyla girmektedir. Boğazda ve bağırsaklarda çoğalır ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Çocuk Felci Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuk felcinin başlangıç belirtileri ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, boyunda sertlik, kol ve bacakta ağrıdır. Her 200 çocuktan birinde çocuk felci virüsü omuriliğe geçer ve orada kasların hareketlerini sağlayan sinir hücrelerini tahrip eder. Bu tahribat kalıcı olup sinir hücrelerinin yeni hücreler alamadığı için etkilenen kaslar artık çalışamazlar ve hastalık hayat boyu süren felçlere neden olur. Felçli vakaların %5-10’unda solunum kaslarında felç gelişerek ölüme yol açabilir.

Bu hastalıktan korunmanın tek yolu aşılanmak. Çocuklarımızın ve gelecek nesillerin sağlıkla yetişmeleri için çocuklarımızı polioya karşı aşılatmayı ihmal etmeyin.

Prof. Dr. Ahmet Akçay