Alerji semptomlarını tedavi etmek için çeşitli etkili, kullanımı kolay alerji ilaçları mevcuttur. Bazıları reçete ile temin edilebilir; diğerleri, reçetesizdir. Tüm ilaçlarda olduğu gibi, reçetesiz satılan ürünler sadece çocuğunuzun doktorunun tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    Antihistaminikler

    En köklü alerji ilaçları olan antihistaminikler, alerjik reaksiyonu esas olarak dokulardaki histaminin (kaşıntı, şişme ve mukus üretimi) etkilerini baskılayarak sönümler. Hafif alerji belirtileri için, çocuğunuzun doktoru reçetesiz satılan yaygın antihistaminiklerden birini önerebilir. Tabletleri yutmak istemeyen çocuklar ilacı şurup, çiğnenebilir veya eriyik halde tercih edebilirler.

    Antihistaminikler saman nezlesi, egzama ve kurdeşenlere eşlik eden kaşıntıyı kontrol etmek için yararlı olabilir. Çocuk doktorunuz çocuğunuza düzenli olarak veya ihtiyaç olduğunda almasını önerebilir. Saman nezlesi için antihistaminal burun spreyleri de mevcuttur. Semptomları azaltmak için burunda lokal olarak çalışırlar. Bazı çocuklar burun spreylerinden uzak durur ve ağızdan alınan antihistaminikler kullanmayı tercih eder.

    Bazı reçetesiz antihistaminikler, özellikle “eski nesil” tip, uyuşukluğa neden olabilir. Bu nedenle, dozları akşamları vermek en iyisidir. Bazı yeni nesil antihistaminikler özellikle ilk dozdan sonra hafif uyuşukluğa neden olabilir. Sedatif olmayan bu antihistaminiklerin çocuğunuz için uygun olup olmadığını çocuğunuzun doktoruna sorun.

    Dekonjestanlar

    Saman nezlesi olanlar için, antihistaminikler burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırmayı durdurmaya yardımcı olur, ancak burun tıkanıklığı veya kaşıntısı üzerinde çok az etkisi vardır. Farklı semptomları kapatmak için, bazen tek bir ilaçta birleştirilen bir dekonjestan ile birlikte bir antihistaminik verilir.

    İnsanları uykulu yapma eğiliminde olan eski antihistaminiklerin aksine, ağızdan alınan dekonjestanlar uyarıma neden olabilir. Bu ilaçları alan çocuklar aşırı hareket edebilir, endişeli hissedebilir, kalp çarpıntısı yaşayabilir veya uyumakta zorlanabilirler. Bu olası yan etkiler nedeniyle, çocuğunuzun burun tıkanıklığını kontrol etmek için uzun süreli günlük dekonjestan kullanmaktan kaçınmak ve bunun yerine nazal kortikosteroid sprey gibi başka bir ilaç türü kullanmak en iyisidir.

    Dekonjestan tedavi burun damlası veya spreylerle topikal olarak verilebilir, ancak bu ilaçlar dikkatli bir şekilde ve sadece kısa bir süre için kullanılmalıdır, çünkü uzun süreli kullanım yoksunluk etkisine yol açabilir. Ortaya çıkan tıkalı burnun tedavisi orijinal alerji semptomlarından daha zordur.

    Kromolin

    Nazal alerji semptomlarını önlemek için bazen kromolin sodyum önerilir. Bu ilaç her gün kronik problemler için veya bir çocuğun alerjenlerle karşılaşması muhtemel sınırlı bir süre boyunca kullanılabilir. İlaç, burun spreyi olarak reçetesiz temin edilebilir; günde 3 veya 4 kez alınır. Nazal kromolin neredeyse hiç yan etkiye sahip değildir, ancak gücü yüksek değildir ve sık uygulama gerektirdiğinden, düzenli olarak tutarlı bir şekilde kullanmak zordur.

    Kortikosteroidler

    Steroid veya kortizon olarak da adlandırılan bir ilaç kategorisi olan kortikosteroidler, alerji tedavisi için oldukça etkilidir ve semptomları durdurmak için yaygın olarak kullanılır. Cilt ilaçları (kremler ve merhemler gibi), burun spreyleri, astım inhaleri ve haplar veya sıvılar olarak bulunurlar.

    Steroid kremleri ve merhemleri, egzama olan çocuklar için temel tedavi yöntemidir. Kızarıklığın şiddetine bağlı olarak günde bir kez, kızarıklık şiddetli değilse ve hatta kızarıklık şiddetliyse bile günde bir kez kullanım egzamayı kontrol altına alır. Kortizondan türetilmiş bir bileşik içeren burun spreyleri, burun alerjisi problemleri olan hastalar için en etkili tedavi şekli haline gelmiştir.

    Günde bir kez dozlama genellikle yeterlidir. Bu alerji ilaçları, ihtiyaç duyulduğunda kullanımla kesilmiş dozlama yerine düzenli bir günlük programda kullanılırsa en iyi sonucu verir. Uzun vadede kortizon burun spreyleri kullanan hastalarda uzun yıllar boyunca herhangi bir sorun ortaya çıkmamıştır.

    Alerji İmmünoterapisi

    Çocuğunuzun havadaki alerjenlere duyarlılığını azaltmak için immünoterapi, veya alerji aşıları, önerilebilir. Bu tedavi şekli, bağışıklık sistemini değiştirmek ve onu bu maddeye daha az alerjik hale getirmek amacıyla, alerjisi olan kişiye bu maddeyi enjeksiyon yoluyla vermekle oluşur.

    Her alerji sorununun alerji aşılarıyla tedavi edilebileceği veya tedavi edilmesi gerekmeyebilir, ancak polen, toz akarları ve dış mekan küflerine karşı solunum alerjilerinin tedavisi genellikle başarılı olur. Şu anda, dil altı (sublingual) immünoterapi sadece çim poleni ve yakup otu poleni için mevcuttur ve tipik olarak çim veya yakup otu polen sezonundan birkaç ay önce başlar. Kedi (ve muhtemelen köpek) alerjisi için immünoterapi de çok etkili olabilir, ancak alerji uzmanları, kaçınmanın çocuklarda hayvan alerjilerini yönetmenin en iyi yolu olduğunu önerir. İmmünoterapi çalışması biraz zaman alır ve sabır ve bağlılık ister. Tedavi, ilk önce haftada bir veya iki kez, daha sonra daha uzun aralıklarla – örneğin, 2 haftada bir, sonra 3 haftada bir ve sonunda 4 haftada bir kademeli olarak daha güçlü dozlarda enjekte edilerek verilir. Ekstraktın etkisi 6 ila 12 aylık enjeksiyonlardan sonra maksimum seviyesine ulaşır.

    Birkaç aylık immünoterapiden sonra, çocuk genellikle alerji semptomlarının daha iyi olduğunu hisseder. Alerji enjeksiyonları genellikle 3 ila 5 yıl devam eder ve daha sonra durdurup durdurmamaya karar verilir. Birçok çocuk, aşılar durdurulduktan sonra iyi olur ve semptomlarının çok azı döner veya hiç geri dönüşü yoktur.