Çocuklarda hırıltı en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucu da ıslık sesi gibi bir ses duyulur. Bu sese hırıltı denir. Hırlayan çocuklara da hırıltılı çocuk denir.

Çocuklarda hırıltı birçok hastalıkta görülebilen bir durumdur. Gribal enfeksiyonlar özellikle küçük bebeklerde bronşları etkiler ve daralma yapabilir. Bunun sonucu da akciğerlerde ıslık çalma gibi bir ses duyulabilir. Bronşiolit gibi bir akciğer enfeksiyonu sonucu olabildiği gibi reflüye bağlı da hırıltı görülebilmektedir.

Çocuklarda hırıltı zaman zaman görülen ve aileleri tedirgin eden bir durumdur. Çocuklarda hırıltının görülmesi durumunda mutlaka akılda astım da tutulmalıdır. Çocuklarda özellikle 5 yaşından sonra görülen hırıltı durumunda astım düşünülmelidir.  Özellikle egzersizle ortaya çıkan hırıltı varsa akla astım gelmelidir. Bu nedenle araştırılması gerekir. Çocuklarda hırıltı zatürre, akciğerde yabancı cisim, alerjik reaksiyon gibi birçok nedenle görülebilmektedir.

Çocuktaki Hırıltı Nedenleri

-Astım,

-Zatürre,

-Boğmaca,

-Alerjik reaksiyon,

-Yabancı cisim aspirasyonu,

-Toksik gaz inhalasyonu,

-Parazitlerin akciğere yerleşmesi,

-Reflü,

-Konjenital kalp hastalığı,

-Laringomalazi,

-Tüberküloz,

-Kistik fibrozis.

 

Çocuğumda Hırıltı Duyarsam Ne Yapmalıyım? 

Çocuğunuzun akciğerinde hırıltı duyarsanız öncelikle bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz zatürre olup olmadığı değerlendirilmelidir. Diğer nedenler yönünden incelenmelidir. Basit bir burun tıkanıklığına bağlı olabileceği gibi önemli bir soruna bağlı da olabilir.

Ne Zaman Çocuk Alerji Uzmanına Gidilmelidir?

Çocuğunuzda 5 yaşından sonra hırıltı görülmüşse, 1 aydan uzun süren hırıltı oluyorsa, 3 defa veya daha fazla hırıltı oluyorsa çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Neden Çocuk Alerji uzmanı

Hırıltısı olan bebeklerin alerjik hastalıklar konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji uzmanları (diğer adı çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları) çocuklardaki astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış diploması olan uzmanlardır. Bu nedenle hırıltısı olan bebeklerin çocuk alerji uzmanı tarafından teşhis edilmesi ve tedavisinin planlanması en doğru yol olacaktır.