Kabızlık çocuklarda sık görülen bir sorundur. Kabızlığı olan çocukların dışkıları sert, kuru ve çıkması zor veya ağrılıdır. Kabızlığı olan bazı çocukların dışkıları seyrektir. Kabızlık rahatsızlık ve ağrıya neden olabilse de genellikle geçicidir. Tedavi edilmezse semptomlar daha da kötüleşebilir.
Normal bağırsak düzeni nedir?
Bağırsak düzenleri (dışkıların ne zaman ve ne sıklıkla çıkarıldığı) tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuktan çocuğa değişir. Çocuğunuz için normal olan, başka bir çocuk için normal olandan farklı olabilir. Çoğu çocuğun günde 1 veya 2 kez bağırsak hareketi vardır. Diğer çocukların her 2 ila 3 günde bir bağırsak hareketleri olabilir.
Kabızlığın belirti nelerdir?
Kabızlığın belirtileri genel olarak şunları içerir:
- Sert veya ağrılı dışkı,
- Bağırsak hareketleri arasında geçen uzun süre,
- Çocuğun dışkısının çıktığı yerden kanama,
- Karın ağrısı, kramp ve mide bulantısı.
Kabızlığa ne sebep olur?
Kabızlık, bağırsakların gerektiği gibi hareket etmesine yardımcı olan yeterli su ve lif içermeyen bir diyetten kaynaklanabilir. Çok fazla işlenmiş gıda, peynir, beyaz ekmek, simit ve et yiyen çocuklar oldukça sık kabız olabilirler.
Bazen antidepresanlar ve demir eksikliklerini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da kabızlığa neden olabilir. Bebeklerde anne sütünden mamaya veya mamadan katı gıdaya geçiş sırasında kabızlık olabilir. Tuvalet eğitimi alan küçük çocuklar, özellikle hazır değillerse bazen kabız olabilirler.
Bazı çocuklar, gerçekten gitme dürtüsüne sahip olsalar bile, tuvalete gitmekten kaçınırlar. Evden uzakta bir tuvaleti kullanmak, eğlenceli bir oyun oynamayı bırakmak ya da tuvalete gitmek için bir yetişkinden izin istemek zorunda kalmak istemedikleri için iç dürtülerini görmezden gelebilirler. Gitme dürtüsünü görmezden gelmek, daha sonra gitmeyi zorlaştırır.
Stres de kabızlığa neden olabilir. Çocuklar, yeni bir okula başlamak veya evdeki sorunlar gibi bir konuda endişeli olduklarında kabız olabilirler. Araştırmalar, duygusal rahatsızlıkların bağırsakların ne kadar iyi çalıştığını etkileyebileceğini ve kabızlığa ve ishal gibi diğer durumlara neden olabileceğini göstermiştir.
Nadir durumlarda, kabızlık diğer tıbbi hastalıkların bir işaretidir. Bu nedenle, çocuğunuzda sorunlar devam ederse veya kabızlık 2 ila 3 hafta sürerse doktorunuzla konuşmanız yararlı olacaktır.
Kabızlığı önlemek için yapılabilecekler
Çocuğunuza daha fazla sıvı verin. Yeterli su ve diğer sıvıları içmek, dışkıların bağırsaklarda daha kolay hareket etmesine yardımcı olur. Çocukların ihtiyaç duyduğu miktar, kilolarına ve yaşlarına göre değişecektir. Ancak çoğu okul çağındaki çocuğun her gün en az 3 ila 4 bardak suya ihtiyacı vardır. Kabızlık devam ederse veya çocuğunuzu üzüyorsa, nedeni bir sağlık sorunu olabilir, bu nedenle doktorunuzu arayın.
Yüksek lifli gıdalar (meyveler, sebzeler ve tam tahıllı ekmek gibi) kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Lif sindirilemez, bu nedenle bağırsakları hareket ettirerek bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Yağlı, şekerli veya nişastalı yiyeceklerle dolu bir diyet bağırsakları yavaşlatabilir. Çocuğunuzun diyetine daha fazla lif eklerken, bunu birkaç hafta içinde yavaş yavaş yapın ve çocuğunuzun da daha fazla sıvı tükettiğinden emin olun.
Çocuklarınızın yeterince egzersiz yapmasını sağlayın. Fiziksel aktivite bağırsakları harekete geçirir, bu nedenle çocuklarınızı bol bol egzersiz yapmaya teşvik edin.
Düzenli bir yemek programı oluşturun. Yemek yemek bağırsaklar için doğal bir uyarıcıdır, bu nedenle düzenli öğünler çocukların rutin bağırsak alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Çocuğunuz tuvalete gitme dürtüsüyle mücadele ediyorsa, onu her gün yaklaşık aynı saatte (ideal olarak yemekten sonra) en az 10 dakika tuvalete oturtun.
Bu küçük değişiklikler çoğu çocuğun daha iyi hissetmesine ve bağırsakların olması gerektiği gibi hareket etmesine yardımcı olur. Çocuğunuza kabızlık için herhangi bir reçetesiz ilaç vermeden önce doktorla konuşun.