Hamam böcekleri, genellikle sevilmeyen ve insanda negatif hisler uyandıran canlılardır. Bu canlılar aynı zamanda alerjik nitelik de taşıyabilmektedir. Bazı kişilerde, hamam böceği alerjisi olabilmektedir.

Evlerde yaşayan hamam böcekleri sıklıkla 2 türlüdür. Türler arasında çapraz reaksiyon olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Hamam böceklerine karşı duyarlılık sosyoekonomik düzey ile ters orantılıdır.
Çocuklarda böcek alerjisi önemli bir ev içi alerjendir ve astım belirtilerine neden olabilir. Hamam böcekleri yemek artıkları ve su kaynakları etrafında bulunur. Mutfaklarda, banyoda, oturma odaları ve yatak odalarında bulunmaktadır. Böcek miktarı ile bulgular arasında direkt ilişki vardır.

Hamam Böceği Alerjisi Olanlar Dikkat

Hamam böceği duyarlılığı ve alerjisi böceğin kendisine, salgılarına ve dışkılarına karşı gelişmektedir. Nem oranı yüksek bölgelerde alerji daha sık görülmektedir. Evlerde halılar, kilimler ve yataklarda bu alerjen bol miktarda bulunur. Ayrıca çevresine, arkasına ulaşımı zor olan eşyalar ve mobilyalar da önemli alerjen kaynağıdır. Evlerde düzenli temizlik yapılması, gerektiğinde insektisit kullanılması alerjen miktarında azalmaya yol açar. Hamam böceklerinden uzak durmaya yönelik önlemler arasında, bu böceklerin uygun yaşam ortamlarının ortadan kaldırılması (hamam böceklerinin barındığı yerlerin, kaplamalar ve yerlerdeki çatlakların doldurulması ve kapatılması, rutubetin kontrolü ve erişebilecekleri besinlerin azaltılması), girişin kısıtlanması (kapı ve çerçeve kenarlarının kapatılması), kimyasal kontrol ve tuzaklar yer alır. Bununla birlikte, bu önlemler kalıntı halindeki alerjenleri uzaklaştırmada yalnızca kısmen etkilidir.

Hamam Böceği Alerjisi Önlemleri

Hamam böceklerinin vücut parçacıkları, salgıları ve dışkıları alerjiktir.

  • Hamam böceğine alerjisi saptanan hastalarda hamam böceğinin uygun yaşam şartları önlemesi ve ilaçlama ile çözülebilir. İlaçlama sonrası evde havalandırma yapılmalıdır.
  • Çöpler açıkta kalmamalıdır.
  • Binadaki çatlaklar ve rutubetli yerler önlenmelidir.