Yaz tatilinin vazgeçilmezlerinden biri de yüzmek. Yaz aylarında olmamız nedeniyle insanlar denizde veya havuzda vakit geçirmek istiyor. Ancak çoğu insan bu durumun koronavirüse yakalanma açısından risk oluşturup oluşturmayacağını merak ediyor. Sosyal mesafeyi koruduğunuz ve maske taktığınız sürece gönül rahatlığıyla tatile gidebilirsiniz. Peki havuzda yüzmek mi yoksa denizde yüzmek mi daha güvenli? Havuzda yüzmek Covid-19 Bulaşır Mı? Sizler için araştırdık.
Su Yoluyla Koronavirüs Bulaşır Mı?
İyi haber: Koronavirüsün su yoluyla bulaşması pek olası değil. Havuzlar güvenli çünkü virüs suyla yayılmaz diye biliniyor. Virüs klorlu bir havuzda olsa ve havuz suyu gözünüze kaçsa bile, gerçekten tehlikede değilsiniz. Virüsün bu yolla bulaşma yolu olduğu gösterilmemiştir. Virüs klorlu suya girdikten sonra, çok az miktarda klorlu su olsa bile, herhangi bir anlamlı canlılığa sahip olması pek olası değildir.
Havuzda Yüzmek Riskli Mi?
Yapılan çalışmalar yüzme havuzu suyunun doğru koşullar altında sadece 30 saniyede Covid-19 virüsünü etkisiz hale getirebileceğini ortaya koyuyor. Yüzme havuzu suyunda Covid-19 bulaşma riskinin inanılmaz derecede düşük olduğunu gösteriyor.
Bir çalışmada yüzme havuzu suyunun, virüsü değişen klor ve pH seviyelerinde etkisiz hale getirmek için gereken süreyi ve temas miktarını değerlendirmek için SARS-CoV-2 adlı Covid-19’a neden olan virüs üzerindeki etkilerine bakıldı.
Yapılan araştırmalar, pH değeri 7-7.2 arasında olan litre başına 1.5 mg serbest klorun 30 saniye içinde virüsün bulaşıcılığını 1000 kattan fazla azalttığını tespit etti. Farklı serbest klor ve pH aralıklarının ek testleri, yüzme havuzu suyundaki klorun daha düşük bir pH ile daha etkili olduğunu doğruladı. Bu, yüzme havuzu işletimi için mevcut kılavuzla uyumludur.
Bu durum, enfekte bir kişiden yüzme havuzuna girebilecek devasa virüs seyreltme faktörüyle birleştiğinde, yüzme havuzu suyundan Kovid-19 kapma şansının ihmal edilebilir olduğunu gösteriyor.
Bu bulgular, yüzme havuzu suyundan bulaşma riskinin düşük olduğunu gösteriyor ve uygun önlemler alındığında yüzme havuzlarının güvenli ortamlar olabileceğine dair kanıtlara katkıda bulunuyor.
Açık havuz mu? Kapalı Havuz mu?
Açık havuzlar, artan hava akışı nedeniyle kapalı havuzlardan daha az risklidir. Kapalı alanlar, artan COVID-19 bulaşma riski ile ilişkilidir.
Havuzda erken saatler daha risksiz
Havuza gitmek için doğru zamanı seçin. Daha az insanın olduğu zamanlarda bulaşma riski azalır, bu nedenle daha az yoğun saatlerde gitmeye çalışın. Sabahları, havuz suyunun gece boyunca iyi filtrelenmesi ve iyi klorlanması için zamana sahip olması muhtemeldir ve o gün henüz çok fazla insan yüzmemiştir.
Klor kornovirüsü öldürür
Klor, koronavirüsü öldürür. COVID-19’un havuzlardaki, jakuzilerdeki veya tuzlu su havuzları dahil su oyun alanlarındaki su yoluyla virüsün insanlara yayılmasına dair hiçbir bilimsel rapor yoktur.
Virüs muhtemelen sadece suda çok iyi yaşamadığı için klorlu suda da iyi yaşamayacaktır. Potansiyel olarak düşük de olsa bulaşma riski, havuzun ne kadar klorlu olduğuna ve suda bulunabilecek herhangi bir koronavirüsün başka bir kişiyle temas etmeden önce ne kadar süreyle klora maruz kaldığına da bağlı olacaktır.
Teorik olarak, birisi virüsü taşıyorsa ve bir miktar mukus ağzından çıkıp havuza girerse, o mukustaki herhangi bir virüsün klor tarafından inaktive edilmesi için belirli bir süre olabilir. Bu inaktivasyon gerçekleşmeden önce size ulaşırsa, muhtemelen biraz daha risklidir.
Soyunma odalarından kaçınmak, bu odalar genellikle kapalı bir alanda olduğundan, riski azaltmanın başka bir yoludur. Havuzda, havuz başında ve kafede fiziksel mesafenin korunmasına özen gösterilmesi de önemli önlemlerdir.
Çocuk Havuzuna Dikkat
Çocuk havuzunda oluşabilecek risk özellikle kakasını tutamayan çocuklar eğer enfekte ise mümkün olur. Enfekte dışkı eğer klor seviyesi yeterli olmayan bir havuzda iseniz veya çocuğun çok yakınında iseniz bulaşma riski olabilir. Bu nedenle havuzların klor miktarına önem verilmelidir.
Denizde Yüzmek Covid Enfeksiyonu Açısından Riskli Mi?
Hepimiz plajların ve halka açık havuzların tadını çıkarıyoruz. Sahil kenarında piknikler, barbeküler ve buluşmalar çoğumuz için tekrar gündeme geldi.
Son zamanlarda çoğu yerde günlük COVID-19 vaka sayıları her geçen gün artıyor ve hala bir pandeminin içindeyiz; bahar ve yaz aylarındaki sosyal aktiviteleriniz bu yıl biraz farklı görünebilir.
Plajlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk olarak, daha sessiz bir plaj seçin. Daha tenha bir plajı araştırmak ve seyahat etmek için gereken fazladan zaman bir güçlük olabilir, ancak kalabalık bir plaja gitmekten daha az risklidir.
Toplu taşıma araçlarını kullanmak yerine (mümkünse) sahile arabayla veya bisikletle gitmeyi düşünün. Toplu taşıma kullanıyorsanız, günün yoğun olmayan bir saatini seçin ve maske takın.
Vardığınızda, havlularınızı kumda diğerlerinden en az 3 m uzağa koyun, mümkünse daha fazlası daha iyidir.
Bayraklar arasında yüzerken, yoğun zamanlarda veya yoğun plajlarda suda insan sayısı artabilir. Bu durumdaysanız, suda geçirilen süreyi azaltmayı düşünün, beş dakika girin, sonra biraz dışarı çıkın, sonra beş dakika daha geri dönün, böylece başka biriyle uzun süre temasta kalmazsınız.
Bir dalganın içine mukus çıkaran birini görürseniz, o dalgadan ve mümkünse o kişiden kaçınmaya çalışın.
Yüzme sonrası atıştırmalık için bir kafedeyseniz COVID’den korunmayı unutmayın. Bir yemek için oturuyorsanız, diğer insanların yakınında sıraya girmeyin ve başkalarıyla fiziksel mesafeyi koruyun.
Tabii ki, tüm bu genel ilkeler nehirler ve barajlar gibi diğer açık havada yüzme yerleri için de geçerlidir.
Havuza göre deniz daha az risklidir
Denizde yüzmek, havuza gitmekten daha az risklidir, çünkü daha fazla su hareketi ve yüksek düzeyde seyreltme vardır. Bu nedenle, halka açık havuzlara bir dereceye kadar dikkatli yaklaşmanız gerekir.
Ancak başka seçeneğiniz yoksa kıyıdan uzakta yaşıyorsanız ve yüzmek istiyorsanız, açık yüzme havuzuna gitmek daha iyi bir seçenek olabilir.
Asıl tehlike: İnsanlar
Bu virüsün birincil yayılma şeklini hatırlamamız gerekiyor ve bu genellikle solunum damlacıkları yoluyla oluyor. İster bir yüzeye, sonra yüzümüze dokunarak virüslü damlacıkları alarak veya damlacıkları doğrudan gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza iten bir taşıyıcının yakınında bulunarak olsun, yayılmaya neden olan bu damlacıklardır.
Bu, halka açık bir havuzdaysanız, sosyal mesafe önlemlerini ve hijyeni, enfeksiyonu önlemenin anahtarı haline getirir. Her bir havuzda uygulanan mesafe önlemleri ve kapasite sınırlarına bağlı olarak riskler azaltılabilir, ancak bu aynı zamanda kendinizle başkaları arasında tuttuğunuz mesafeyle de ilgilidir.
Virüsün bulaşmasının ana yolu enfekte olan birinin size çok yakın durmasıdır.
Peki ya plajlar?
Virüsü halka açık bir plajda bulaştırma riskleri halka açık bir havuzunkine benzer: Virüs su yoluyla değil, insanlar tarafından bulaşır. Nasıl ki virüs yüzme havuzunun klorlu sularında çok iyi yaşayamıyorsa, plajlarda da aynı mücadeleleri veriyor.
Sahildeyseniz ve herkesle aranızda çok fazla boşluk varsa güvende sayılabilirsiniz. “Aile üyelerinizle havluların üzerinde oturuyorsanız veya sadece küçük sosyal çevrenizse ve diğerlerinden yeterince uzaktaysanız, fiziksel olarak mesafe koyabileceğiniz bir ortamda maske gerçekten gerekli değildir.
Elbette, yaz aylarında herhangi bir plaja gitmiş olan herkes, sosyal mesafenin oldukça nadir bir şey olduğunu bilir ve diğer insanlara yakın olmak, risk faktörünüzü önemli ölçüde artırabilir.
Fiziksel Mesafe Önemlidir
En iyi korunma şekli fiziksel mesafedir. Havuz veya plajdaki herkesle aranızda bu kadar mesafe bırakmak, bulaşma riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Maske takmak
Yüzmek için halka açık sulara giderseniz, her zaman takmayacak olsanız bile yanınızda bir maske bulundurmanız gerekir. Suda maske takmak mümkün değildir. Bir kez ıslandığında, bu nefes almayı çok zorlaştırır. Bunun yerine, halka açık alanlarda dolaşırken maskeyi takılması faydalı olur. Ailenizin veya güvendiğiniz küçük sosyal çevrenizin etrafında otururken gerçekten maske takmanıza gerek yok. Ama tuvalete ya da tanımadığınız insanların etrafında olacağınız ve başkalarına daha yakın olacağınız bir ortam, işte o zaman bir maske tavsiye edilir.”
Ayrıca, bulaşma riskleri genellikle dış mekanlarda daha düşük olsa da, insanlar alanınıza girmeye başlarsa maske takmanız gerekmektedir. Diğer insanlara çok yakınsanız maske takmalısınız.
Ellerinizi yıkayın
Pandemi sırasında ellerinizi yıkamanız o kadar çok önerildi ki, birçok insan muhtemelen bunu duymaktan bıktı. Ancak iyi hijyenin korumanın en önemli noktalarından biridir.
Ellerinizi ve çevredeki yüzeyleri temiz tutmak, özellikle halka açık bir havuzdaki ortak yüzeylerin doğası göz önüne alındığında, son derece önemlidir. Açık büfe gibi ortak alanlarda vakit geçirdikten sonra ellerinizi yıkadığınızdan veya el dezenfektanı kullandığınızdan emin olun.
Eşyaları sterilize etmek
Havuza yanınızda el dezenfektanı getirmenin yanı sıra, dezenfektan mendilleri de öneriliyor. Kendi mendillerinizi getirin, böylece kullanacağınız sandalyeleri veya ortak masaları silebilirsiniz.
Endişelenmeniz gereken havuz suyundaki damlacıklar değil, o ekipmana bulaşan başka birinin damlacıklarıdır. Ayrıca, gözlük gibi kendi kişisel ekipmanlarınızı kullanmadan önce sterilize etmek iyi bir fikirdir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerindeki yetkililer, koronavirüsün tatlı göl sularında veya deniz suyuyla yayılma olasılığının olmadığını paylaştı.
Bir kumsalda karşılaştığınız en büyük risk, kumdaki kalabalıklarla ilgilidir.
Tüm aşıları yaptırarak, yüz maskeleri takarak ve çevrenizdekilerle aranıza mesafe koyarak COVID-19 risklerini azaltabilirsiniz.
Mevcut CDC yönergeleri , daha önce kaç kişi suya dalmış olursa olsun, havuzda veya denizde yüzmek ve diğer tatlı su kaynaklarının yüksek COVID-19 bulaşma riski kaynakları olmadığını savunuyor. Ajansın web sitesinde, “COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’nin bu yerlerde su yoluyla insanlara yayılabileceğine dair bir kanıt yok” diye yazıyor. Teorik olarak, SARS-CoV-2 virüs parçacıkları, yakındaki kıyı şeridiniz de dahil olmak üzere herhangi bir su kaynağına bulaşabilir; Ancak deniz gibi geniş su kütlelerinde büyük ölçüde seyreltilecek ve aktif olarak bulaşıcı olmayacaklarını açıklıyor. Aksine, en belirgin risk, aynı zamanda yüzmek isteyebilecek diğer insanların yanında olmak ve sahilde ortak yüzeylere dokunmak veya soyunma odaları veya tuvaletler gibi aynı kapalı tesisleri kullanmaktır.
COVID-19 deniz veya gölde yaşayabilir mi?
Bir gölün havuz gibi kimyasallarla arıtılmaması, yüzücüler için daha fazla tehdit oluşturduğu anlamına gelmez. Bir çalışmada virüs parçacıklarının deniz suyunda 48 saate kadar kalabileceğini ancak zaman geçtikçe daha az bulaşıcı hale gelebileceğini gösteren bir laboratuvar testi tarafından oluşturulan verileri mevcuttur.
Deniz veya göl gibi çalkantılı bir su kütlesinde herhangi bir bulaşıcı ajanın hızlı bir şekilde dağılması, temastan veya suya daldırmadan enfeksiyon kapma riskini büyük olasılıkla azaltacaktır.
Yüzerken kendinizi nasıl güvende tutabilirsiniz?
- Havuz dışında toplu alanlarda maske takın
- Tam aşı olun. Bir COVID-19 aşısının ciddi enfeksiyonlara karşı riski büyük ölçüde azalttığı ve plaj gibi açık alanlarda yayılmayı önlemede etkili olduğu gösterilmiştir.
- Ellerinizi mümkün olduğunca temiz tutun. Özellikle halka açık bir alandaysanız, ortak yüzeylere mikrop bulaşmasını veya bu yüzeylerden kendinize ve eşyalarınıza mikrop bulaşmasını önlemek için ellerinizi dezenfekte ettiğinizden emin olun.
-Sandalyeleri veya masaları dezenfekte edin veya sterilize edin. Oturmak için kendi sandalyelerinizi ve havlularınızı getirmeniz daha iyi olur, ancak bir şezlong kullanıyorsanız, dezenfektan bir bezle tamamen sildiğinizden emin olun.
-İyi bir yüzme hijyeni uygulayın. Mümkünse yüzerken suya tükürmeyin veya burnunuzu sümkürmeyin. Bunu havuz gibi yakın yerlerde yapmak, özellikle evinizde olmayan başkalarıyla yüzüyorsanız, genel risk faktörlerini etkileyebilir. Göl suyunu yutmaktan veya ağzınıza su girmesine izin vermekten kaçının. COVID-19’un kan yoluyla bulaşma riski de bilinmemekle birlikte, herhangi bir açık kesik veya yara ile yüzmekten kaçınmalısınız.
-Kalabalığınızı küçük tutun ve seyahatinizi mümkün olduğunca kısa tutun. Arkadaşlarla dışarıda olmak, onları evinize davet etmekten daha güvenli olsa da, CDC’nin dışarıdayken grupları 10 veya daha az tutma talebine uymalısınız.
Üç altın kuralı hiçbir zaman unutmayın
Açık hava etkinlikleri, iç mekan etkinliklerine kıyasla daha düşük COVID-19 bulaşma riski ile ilişkilidir. Bununla birlikte, planlarınız ne olursa olsun, üç altın kural hala geçerlidir:
- Hastaysanız evde kalın,
- El hijyenini koruyun ve
- Başkalarıyla fiziksel mesafeyi koruyun.
Eğer hastaysanız, hiç sosyalleşmemelisiniz. Sonuçları beklerken COVID-19 testi yaptırmalı ve kendinizi izole etmelisiniz. Dışarıda bile, bir hasta kişi COVID-19’u çok sayıda insana yayabilir.