Bebek ve çocuklarda hırıltı nedenleri çok fazladır. Hırıltı nedenleri çocuğun yaşına göre değişmektedir. Küçük bebeklerde çok farklı nedenler vardır. Büyük çocuklarda ise daha farklı nedenler görülmektedir. Bebeklerde en sık hırıltı nedeni bronşiolittir.  Bronşiolit bebeklerde gribal enfeksiyon sonrası gelişmektedir.

Bebeklerde Hırıltı

Bebeklerde, hırıltının ne zaman başladığı önemlidir. 1 yaşından önce başlayan hırıltılar genele kendi kendine düzelir. Ancak bazen kalp anomalilerine bağlı hırıltı da 1 yaşın altındaki çocuklarda görülmektedir.

Hırıltı ile birlikte nezle olup olmadığı sorgulanır. Alerjik nezle belirtileri, egzama belirtileri sorgulanır. Ailede alerjik hastalık hakkında bilgi alınır. Çünkü anne veya babada astım olması hırıltılı çocukta ilerde astım gelişmesi için risk oluşturmaktadır.

Büyüme gelişmesi bozuk bir çocukta kistik fibrosis düşünülmelidir. Yüksek ateş olan bir çocukta hırıltı nefes sıkışıklığı varsa akla zatürre gelmelidir.

Başlıca Hırıltı Nedenleri

–  Astım,
– Zatürre,
– Boğmaca,
– Alerjik reaksiyon,
– Yabancı cisim aspirasyonu,
– Toksik gaz inhalasyonu,
– Parazitlerin akciğere yerleşmesi,
– Gastroözafagial reflü,
– Konjenital kalp hastalığı
– Laringomalaiz,
– Tüberküloz,
– Kistik fibrosis

Hırıltı İçin Ne Zaman Çocuk Alerji Uzmanına Gidilmelidir?

– 1 aydan uzun süren hırıltı oluyorsa,
– 3 defa veya daha fazla hırıltı oluyorsa,
– Çocuğunuzda 5 yaşından sonra hırıltı görülmüşse, çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Hırıltı Tedavisi

Hırıltı Tedavisi için öncelikle teşhis konulması gerekir. Hırıltının doğru teşhisi konulmadan yapılacak tedaviler gereksiz yere ilaçların kullanılması anlamına gelir. Bu nedenle önce doğru teşhis konulmalı ve tedavi planlanmalıdır.

Hırıltı Tedavisi İçin Doğru Teşhis Önemlidir

Hırıltısı olan bir çocukta öncelikle astım riski değerlendirilmedir. Reflü, Kistik fibrosis, zatürre gibi nedenle yönünden göz önünde bulundurulur. Bu hastalıkların belirtileri varsa incelenmelidir.

Tedavi Seçimi Önemlidir

Doğru teşhis sonrası tedavi seçimi önemlidir. Sprey ilaçlar veya buhar ilaçlardan hangilerinin kullanılacağı bebeğin yaşına göre ve ailenin de tercihi göz önünde bulundurularak planlanmalıdır.

Hırıltı Tedavisi İçin Evde Ne Yapabilirim?

Öncelikle hırıltı duyulunca burunlara serum fizyolojik damlatılıp burunlar açılmalıdır. Daha sonra doktorunuz önermişse salbutamol içeren ilaçların şurup veya nebulizasyon formu verilebilir. Keskin kokuların evde kullanılmasından kaçınılmalıdır.