Uyuz hastalığı genel hekimler, aile hekimleri ve dermatologlar tarafından tedavi edilen sıklıkla karşımıza çıkan dermatolojik sorundur. Uyuz, farklı bireylerde çeşitli şekillerde kendini gösterir. Uyuz tedavisi, yeni tedavi stratejilerinin ve antiektoparaziter ilaçların evrimi ile gelişmeler göstermiştir. Permetrin ve ivermektin gibi ilaçların ortaya çıkışı tedavide devrim yarattı. Uyuz tedavisi sadece ilaçların reçete edilmesini değil, aynı zamanda hastaların ilacın uygulama yöntemi hakkında doğru bir şekilde eğitilmesini de içerir. Tedavi başarısızlıkları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve uygun şekilde yönetilmelidir.
Uyuz Hastalığı Nedir?
Uyuz, muhtemelen antik çağlardan beri insanlığı etkilemiştir. Sarcoptes scabiei var hominis , yaklaşık 300-400 mikron büyüklüğünde zorunlu bir insan parazitinden kaynaklanır .
Akar, stratum corneum’da bir tünel kazar ve orada yaşam döngüsünü tamamlar. 20. yüzyılda uyuz tedavisinde birçok ilaç, özellikle böcek öldürücüler kullanıldı. Yakın zamanlarda, mevcut çeşitli ilaçlara direnç raporları, hastalığın şiddetli seyri ve advers ilaç reaksiyonları, optimal yönetim için yeni tedavi stratejilerinin ve antiektoparaziter ilaçların geliştirilmesine yol açmıştır.
Uyuz Hastalığı Sıklığı Nedir?
Tüm ırklar, yaşlar ve sosyal düzeyler uyuza karşı hassastır ve hastalık dünya çapında bir dağılıma sahiptir. Dünyada her yıl yaklaşık 300 milyon uyuz vakası vardır. Hastalığın yükü, hastalığın endemik olduğu gelişmekte olan ülkelerde en yüksektir ve bazı Hint köylerinde prevalans yaklaşık %100’dür.
Gelişmiş dünyada uyuz, hastanelerde, bakım evlerinde ve uzun süreli bakım tesislerinde bir salgın olarak ortaya çıkar.
Nasıl Bulaşır?
Uyuz genellikle başka bir kişiden doğrudan ten tene temas yoluyla bulaşır. Cinsel temas yoluyla da bulaşabilir.
Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Uyuzların kuluçka süresi üç haftadır. Yeniden enfeksiyon durumunda, semptomlar 1-3 gün içinde gelişir. Uyuzlu hastalar, geceleri en şiddetli olan kaşıntıdan şikayet ederler. En karakteristik lezyon, akarın yaşadığı lineer tünel olan yuvadır.
Yuvalar, interdigital ağ boşluklarında dalgalı, kirli görünen bir çizgi olarak oluşur. Diğer cilt belirtileri arasında papüller, kabarcıklar, nodüller ve egzama değişiklikleri bulunur. Deri lezyonları genellikle web boşluklarını, bileklerin fleksör yüzeyini, aksillaları, bel, ayakları ve ayak bileklerini içerir. Nodüler uyuz, büllöz uyuz ve kabuklu uyuz gibi klinik özelliklere dayalı olarak farklı uyuz türleri tanımlanmıştır.
Papüler püstüler, kaşıntılı döküntü veya uyuz döküntüsü, oyuk açma ve akarın toksik veya antijenik salgılarının salınmasından kaynaklanır. Kaşıntının gelişmesi yaklaşık dört ila altı hafta sürer ve hassasiyete bağlı olduğu düşünülür.
Bebeklerde uyuz birçok yönden yetişkinlerden farklıdır. Yüz ve el içinin tutulumu, bebeklerde görülen uyuzlara özgüdür. Çocuklarda vezikül, püstül ve nodül gibi atipik lezyonlar görülür.
Kabuklu veya Norveç uyuzu, bağışıklığı baskılanmış (AIDS hastaları, organ nakli alıcıları) ve zihinsel veya fiziksel engelli (örneğin, cüzzamlı veya paraplejili hastalar) kişilerde görülür. Tırnak hiperkeratozunun eşlik ettiği psoriaziform veya siğil lezyonları ile karakterizedir ve hastalar minimal kaşıntıdan şikayet ederler. Bu durumlarda ortalama akar sayısı iki milyondur; son derece bulaşıcıdır ve salgınların kaynağı olabilir.
TEŞHİS
Uyuz dermatolojide en kolay ve en zor teşhislerden biridir. Epidemiyolojik öykü, kaşıntı oluşumu, lezyonların dağılımı ve kaşıntı tanının temelini oluşturur. Kesin tanı, deri kazımalarından veya epilüminesans mikroskopisinden akarların, yumurtaların veya akar dışkısının (scybala) mikroskobik olarak tanımlanmasıyla yapılır.
Uyuz akarı yuvanın sonundan toplanabilir, ancak bu beceri ve pratik gerektirir. Yuvadan veya papülden alınan deri kazımaları uyuz teşhisinde faydalıdır. Önce steril bir neşter bıçağına bir damla mineral yağ konur ve beş ila altı şüpheli lezyon kazınır. Kazımalar ve yağ bir cam lam üzerine yerleştirilir ve inceleme için bir lamel ile kapatılır. Akarın herhangi bir aşamasının varlığı tanısaldır. Bu prosedür basit olmasına rağmen, iyi sonuçlar elde etmek için yetenekli bir teknisyen veya dermatolog gereklidir.
Uyuzun endemik olduğu birçok ülkede bu tesisler mevcut değildir ve bu nedenle teşhis, öykü ve klinik özelliklere dayalı olarak yapılır. Ayrıca, klinik bir şüphe varsa, aksi kanıtlanana kadar teşhis uyuzdur.
TEDAVİ
Uyuzun tedavisi, doğru tanı koymak kadar önemlidir. Tedavinin temeli topikal uyuz öldürücü ajanlardır. Hastaları başarılı bir şekilde tedavi etmek için takip edilmesi gereken ilkeler vardır
Uyuz tedavisinin ilkeleri
- Teşhisinizi belirleyin.
- Uygun bir ilaç seçin.
- Yetişkinlerde boyundan ayak parmaklarına kadar tüm vücudu, bebeklerde baş ve yüze kadar tedavi edin.
- Tüm temasları tedavi edin.
- Ayrıntılı sözlü ve yazılı reçete verin.
- Varsa ikincil enfeksiyonu tedavi edin.
- Aşırı tedaviden kaçının.
- Tedaviden bir ve dört hafta sonra bir takip yapın.
- Tedaviyi tamamladıktan sonra giysi ve yatak takımlarını yıkayın.
Hastalar, uyuz ilacı kullanma yöntemi hakkında uygun şekilde bilgilendirilmelidir; bu bilgiler broşür olarak da verilebilir.
Hastalar için Uyuz tedavisi için talimatlar
Uyuza kaşıntı akarları neden olur ve aşağıdaki talimatlar dikkatli bir şekilde takip edilirse kolayca tedavi edilebilir:
- Ilık bir banyo ile başlayın ve sonrasında iyice kurulayın.
- Sağlanan ilaç cilde sürülmelidir. Çeneden aşağıya vücudun tüm bölümleri, tutulmuş veya tutulmamışş olsun, tedavi edilmelidir.
- Tedavi en iyi gece yatmadan önce yapılır.
- Ellerinizle ağzınıza veya gözlerinize dokunmaktan kaçının.
- Ertesi gün iç çamaşırlarınızı ve çarşaflarınızı değiştirin ve yıkayın.
- Birkaç gün kaşınabilirsiniz, ancak tedaviyi tekrarlamayın.
- Evdeki herkes aynı anda tedavi edilmelidir.
- Bir hafta sonra doktorunuza bildirin.
Çok eski zamanlardan beri çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmıştır ancak ideal bir uyuz ilacı arayışı devam etmektedir. İdeal bir uyuz ilacı ergin ve yumurtaya karşı etkili, kolay uygulanabilir, hassaslaştırıcı olmayan, tahriş edici olmayan, toksik olmayan ve ekonomik olmalıdır ; ayrıca her yaşta uygulanabilir olmalıdır. Henüz hiçbir ilaç ideal bir uyuz ilacı olarak kabul edilemez.
Bebek, Çocuk ve Hamilelerde Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde uyuz
Bebeklerde petrolatumda %2-10 oranında kükürt kullanılabilir. Permethrin %5 kremi sadece 2 aydan büyük bebeklerde kullanım için onaylanmıştır.
İvermektin ve lindan bebeklerde kontrendikedir.
Çocuklarda uyuz
Permetrin %5 krem, çocuklarda en etkili ve güvenli tedavi yöntemidir. Benzil benzoat %12.5 emülsiyona seyreltilebilir ve topikal olarak kullanılabilir. Benzil benzoat, gelişmekte olan ülkelerde permetrine ucuz bir alternatiftir.
Hamile ve emzikli kadınlarda uyuz
Hamilelerde ve emziren kadınlarda %6 kükürt çökeltisi önerilir. İvermektin, permetrin ve lindan kontrendikedir.
Nodüler uyuz
Nodüler uyuz, vücudun kapalı bölgelerinde özellikle erkek genital, kasık ve koltuk altı bölgesinde nodüller ile karakterize uyuzun kronik bir şeklidir. Bu tip uyuz, antiscabitiklerle ve ardından intralezyonel steroidlerle tedavi edilir.
Kabuklu uyuz
Kabuklu uyuz uzun süreli ve kalıcı tedavi gerektirir. Oral ivermektin etkilidir ancak çoklu doz artı topikal ajanlar gerekebilir. Hiperkeratoz bir keratolitik ajanla (petrolatumda %5-10 salisilik asit) tedavi edilir. Tırnaklar kısa kesilir ve uyuz ilacı ile fırçalanır. Ortalama üç haftalık bir tedaviden sonra bir kür elde edilir.