Yenidoğan bebeklerin genellikle kuru, soyulan ciltleri vardır. Çoğu zaman, yenidoğan cilt soyulması normaldir. Çoğu insan yeni doğan bebeklerin yumuşak, kusursuz bir cilde sahip olmasını bekler ve yeni ebeveynler genellikle yeni doğan bebeklerinin kusurlu bir cildi varsa endişelerini dile getirirler. Ancak, genellikle bu durum endişe nedeni olmamalıdır. Bazen yenidoğan cilt soyulması tedavi gerektiren durumlar sonucunda ortaya çıkar. Bu yazımızda, yenidoğan cilt soyulmasının nedenlerini ve yapabileceklerinizi sizler için yazdık.
Yenidoğan cilt soyulmasına ne sebep olur?
Anne karnındayken bebek cildini korumak için kalın mumsu bir kaplama geliştirir. Yenidoğan cilt soyulması genellikle hamileliğin doğal bir sonucudur. Yeni doğan bebekler, amniyotik sıvı ile çevrili 9 ay geçirdiler. Bu nedenle, ciltleri yetişkinlerin cildinde olduğu gibi pul pul dökülmez. Bunun yerine, yeni doğmuş bir bebeğin cildi kuru görünebilir ve soyulmaya başlayabilir. Aşağıdaki faktörler yenidoğan derisinin soyulma olasılığını etkileyebilir:
Verniks kazeoza
Bir bebek anne karnındayken, bebeğin cildinde onu amniyotik sıvıdan korumak için vernix caseosa veya vernix adı verilen kalın mumsu bir kaplama gelişir. İnsanlar doğumdan hemen sonra verniksi bebekten yıkamaktan kaçınırsa, bu doğal biyofilm bebeğin cildinin rahim dışındaki hayata uyum sağlamasına da yardımcı olabilir.
Tam süreli doğum
Cildin soyulmasının kapsamı, bebeğin doğumdaki gebelik yaşına göre değişecektir. Prematüre veya 40 haftadan önce doğan bebeklerin cilt soyulması, terme yakın veya 40 haftadan sonra doğan bebeklere göre daha az olasıdır. Rahimde daha fazla zaman geçiren bebekler doğumda daha az vernikse sahip olma eğilimindedir, bu da ciltlerinin amniyotik sıvıya daha fazla maruz kaldığı anlamına gelir. Bu, cilt soyulmasının artmasına neden olabilir.
Diğer nedenler
Yenidoğanın amniyotik sıvıya maruz kalması, yeni doğan cilt soyulmasının en yaygın nedeni olsa da, başka olası nedenler de vardır. Bunlar şunları içerebilir:
- atopik dermatit veya diğer egzama türleri,
- Sedef hastalığı,
- İktiyoz.
Yenidoğanlarda Cilt Kuruluğu İçin Ne Yapılabilir?
Yenidoğan bebeğinizin cildini nemli tutmak için yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Aşağıdaki yöntemleri deneyerek bebeğinizin cilt kuruluğu ile başa çıkabilirsiniz.
Soğuk havaya maruz kalmanın azaltılması
Soğuk hava genellikle oldukça kurudur ve cildin kurumasına neden olabilir. Bu ciltte çatlaklara ve soyulmaya neden olabilir. Bebeğinizin soğuk havaya maruz kalmasını sınırlamak bunu önlemeye yardımcı olabilir.
Nemlendirici kullanma
Havada nem bulunduğunda, kuru, kaşıntılı cildi önlemeye yardımcı olur. Bir nemlendirici odadaki nem miktarını artıracaktır.
Küvette geçirilen süreyi sınırlamak
Banyolar bebeğin cildi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Banyo suyunda uzun süre kalmak, doğal olarak oluşan yağları yıkayarak bebeği cildin soyulmasına daha duyarlı hale getirebilir.
Bebeğinizi temizlemek için ılık su kullanmak
Ilık su, bir bebeğin cildini yıkamak için idealdir. Çok sıcak su cildi kurutabilir. Ilık bir banyodan hemen sonra nemlendirici uygulamak da faydalı olabilir.
Cildi nemlendirmek
Bebeğinizin cildine uygun, sert kimyasal içermeyen kokusuz bir nemlendiriciyi günde iki ila üç kere bebeğinize uygulayabilirsiniz.
Bebeği nemli tutmak
Yenidoğanlarda cildin soyulmasını önlemenin bir başka yolu da susuz kalmamalarını sağlamaktır. Anne sütü veya formülü, 6 aya kadar olan bebekleri nemlendirmek için yeterli olmalıdır.
Gereksiz kimyasallardan kaçınmak
Yenidoğanın cildi çok hassastır. Cilt, parfüm veya kokulu sabunlar gibi kimyasallarla temas ederse tahriş olabilir.
Uygun kıyafet seçimi
Ebeveynler bebeği kokusuz sabunlarla yıkamanın yanı sıra bebeğin kıyafetlerini de gereksiz koku içermeyen deterjanlarla temizlemelidir. Bu, bu kimyasallara ikincil maruziyeti önlemeye yardımcı olabilir. Bebeğiniz için doğal malzemelerden yapılmış yumuşak ve pamuklu kıyafetler tercih etmeniz yararlı olacaktır.
Bebeği rahat ettirmek
Yenidoğanın soyulan derisinin tedavisinin bir kısmı bebeği mümkün olduğunca rahat tutmayı içerir. Bu, onları yatıştırmayı ve soyulan cilde baskı yapmaktan kaçınan pozisyonları bulmalarına yardımcı olmayı içerebilir.