Astım yani alerjik bronşit hastalığının ne olduğunu biliyor ama belirtilerini öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Çocuğunuzda astım olup olmadığını anlamak için alerjik bronşit belirtileri hakkında bilginizin olması gerekir. Belirtiler varsa da teşhis konulması önemlidir. Biz de sizleri bilgilendirmek için bu yazıyı yazdık.
Alerjik Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Sık tekrarlayan öksürük, hırıltı(hışıltı), nefes sıkışması alerjik bronşitin en önemli belirtilerindendir. Astımlı çocukların akciğerleri çok hassas olduğu için çok sık hasta olurlar. Bu nedenle de gereksiz antibiyotik kullanırlar. Gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için alerjik bronşit teşhisinin konulması çok önemlidir.
- Çocuğunuzun göğsünde özellikle nefes verme sırasında hırıltı (hışıltı) sesi duyulması,
- Sık sık öksürük olması ve bu öksürüğün özellikle geceleri artması, gece öksürükten uyanmanın olması, sabaha doğru veya sabah kalkınca öksürük olması,
- Tekrarlayan hırıltı (hışıltı),
- Sık sık nefes sıkışıklığı olması,
- Öksürüklerin özellikle bazı mevsimlerde kötüleşmesi,
- Egzersiz yaptığı, oyun oynadığı veya terlediği zaman öksürük, hırıltı olması,
- Sık sık gribal enfeksiyon sonrası öksürük olması ve öksürüklerin 2 haftadan uzun sürmesi veya nefes sıkışması olması,
- Sigara, deterjan, boya gibi kimyasal maddelerin kokularına aşırı hassasiyet olması,
- Çocukta egzama, alerjik nezle olması,
- Ailenizde veya akrabalarınızda astım, alerjik nezle, egzama, gıda alerjisi, ilaç alerjisi gibi alerjik hastalıkların olması (Çünkü alerjik hastalıklar genetik olarak çocuklara geçer),
- Öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerin salbutamol gibi nefes açıcı sprey veya nebul tedavileri ile rahatlaması.
Alerjik Bronşitte Doğru Teşhis Çok Önemlidir!
Her alerjik bronşit belirtisi olan çocukta astım olmayabilir. Bu neden teşhisin doğru konması çok önemlidir. Astım tedavisi 1-2 hafta gibi kısa süreli bir tedavi değildir. Aylarca, bazı durumlarda yıllarca süren bir tedavidir. Yanlış teşhis yapıldığı takdirde bu uzun süreçte çocuklarınız gereksiz yere tedavi görmüş olurlar. Tam tersi durumda yani astım varken olmadığı varsayılırsa akciğerlerde hasar gelişebilir. Bu nedenle öncelikle kesin teşhis konulmalı ve gereken tedavi verilmelidir.
Alerjik Bronşit İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?
Çocuğunuzda alerjik bronşit belirtilerini gördüyseniz ilk yapmanız gereken şey çocuğunuzu bir çocuk alerji uzmanına götürmektir. Doğru teşhisin neden önemli olduğunu söyledik. Doğru teşhisi yapacak kişi çocuk alerji uzmanıdır.
Teşhis konulduktan sonra aşı tedavisinin gerekliliğine karar verilmelidir. Tedavi sürecinde çocuğunuzun çocuk alerji uzmanı gözetiminde olması da çok önemlidir. Bunun nedeni ise , aşı tedavisinde aşı her çocuğa özel karışım olarak hazırlanmaktadır. Hangi karışımın yapılacağı çok önemlidir. Aşı tedavisi kararı ve nasıl bir aşı hazırlanacağı konusunda eğitim çok önemlidir. Gelişigüzel yapılan aşı tedavisi çocuğunuzda kötü sonuçlara neden olabilir. Aşı tedavi 3 ile 5 yıl süreyle devam eden bir süreçtir. Bu kadar uzun soluklu bir sürecin yeterince eğitim almamış uzmanlar tarafından yapılması yanlıştır.
Astımlı çocukların astım konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji / immünoloji uzmanları çocuklardaki astım hastalığı konusunda eğitim almış uzmanlardır. Bu nedenle çocuk alerji uzmanları tarafından astımdan şüphelenilen çocukların incelenmesi ve teşhis konulup tedavi edilmesi gerekir.