Astım tanısı konulduktan sonra en önemli nokta tedavi için verilen ilaçların doğru bir şekilde kullanılmasıdır. İlaçların akciğerlere ulaşması için ilaçların doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Doğru kullanımda bile ilacın çok az bir kısmı akciğerlere ulaşabildiği için yanlış kullanım olursa verilen ilaçların faydası olmayacaktır. Akciğerlere ulaşmayan ilaç ağız içinde emilip yan tesirlere neden olabilir. Bu nedenle astım ilaçlarını kullanma doğruluğu her kontrolde denetlenmelidir. Yanlış kullanım yapılıyorsa doğru teknik öğretilmelidir.

Astımda kullanılan ilaçlar 3 tiptir. Bunlar:

Spreyler (İnhaler)
Toz inhaler: Kuru toz halindedir.
a. Tek dozlu olanlar: Aerolizer dediğimiz kapsül formundaki ilaçlar
b. Çoklu dozlu olanlar:
-Diskus,
-Turbuhaler.

Nebulizatör (Buhar aleti)
Astım Tedavisinde en önemli noktalardan birisi astım tedavilerinin hangi yöntemle uygulanacağıdır. Çocukların yeteneklerine göre ve yaşlarına göre seçim yapılmalıdır. Mümkün olduğu kadar nebulizatör yerine hazne ile kullanım seçilmelidir. Çünkü nebulizatöre göre hazneler daha uygun, akciğerlere ilaçlar daha fazla ulaşır ve yan etkileri ve maliyeti daha düşüktür.

Hazneler neden kullanılır?

Büyük partiküllerin ağızdan, mide ve bağırsaklardan emilimini ve yan etkilerini azaltır.
Ağız içinde mantar oluşmasını engeller. Astım atağı sırasında doğrudan uygulama becerisi azaldığı için hazneler kullanılmalıdır.
Nebulizatörler neden daha az tercih edilmelidir?
Dozların doğru ayarlanması sağlanamaz, pahalıdır, kullanımı zaman alır, özen ve bakım gerekir. Diğer inhaler cihazları kullanamayanlar için seçenektir ve şiddetli akut astım atağında nebulizatörler tercih edilmelidir.

Ölçülü doz inhaler, kuru toz ve nebul ilaçların farkları nelerdir?
Kuru toz inhalerler 6 yaşından büyük ve bu ilaçları kullanma yeteneği olan hastalarda tercih edilir ve doğrudan kullanılabilir, ölçülü doz inhalerler hazne ile kullanılabilir ve nebul ampuller nebulizatörler ile kullanılabilir.

Astım spreyleri nasıl kullanılır?

Tüp içindeki ilaç sıvı haldedir ve tüpe basılarak uygulanır. Her bir basarak püskürtülen ilacın bir dozuna 1 puf denilir. Çocuklar ilaçları hazne dediğimiz aracı tüple kullanmaları gerekmektedir. İlaç bunların içinde 3-5 saniye havada asılı kalır. Bu kısa süre içinde hasta derin ve yavaş bir nefes alarak nefesini 10 saniye kadar tutmaları gerekmektedir.

Prof. Dr. Ahmet Akçay