Bronşiolit, solunum yollarının bir enfeksiyonudur. Bronşiyoller adı verilen küçük hava yollarına bir virüs bulaştığında olur; şişerler ve nefes almayı zorlaştırabilen mukusla dolarlar. Genel olarak bronşiolit kış aylarında daha sık görülür ve çoğu vaka evde yönetilebilir.
Bronşiolitin Belirtileri Nelerdir?
Bronşiolitin ilk belirtileri genellikle soğuk algınlığı ile aynıdır ve şunları içerir:
- Burun tıkanıklığı,
- Burun akması,
- Öksürük,
- Ateş.
Genellikle belirtiler kendi kendine iyileşir. Ancak bazen öksürük daha da kötüleşebilir ve çocuk hırıltılı nefes almaya başlayabilir veya gürültülü nefes alabilir.
Bronşiolit Kimlerde Görülür?
Bronşiyolit:
Küçük hava yolları kolayca tıkanabileceğinden, çoğunlukla bebekleri ve küçük çocukları etkiler.
Özellikle çok küçük bebeklerde yaşamın ilk 2 yılında en yaygındır.
Prematüre bebeklerde, akciğer veya kalp problemleri olan çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda daha sık görülür.
Kreşe giden, okulda kardeşi olan veya pasif içici olan çocukların bronşiolit için daha yüksek riskleri vardır. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler bronşiolit alabilir, ancak enfeksiyon genellikle hafiftir.
Bronşiolite Ne Sebep Olur?
Respiratuar sinsityal virüs, bronşiolitin en yaygın nedenidir. Bazen soğuk algınlığı ve grip de bu duruma neden olabilir.
Bronşiolit Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar bronşiolitten şüphelendiğinde çocuğun göğsünü dinler ve nabız oksimetresi ile oksijen seviyelerini kontrol eder. Teşhis için genellikle herhangi bir teste gerek yoktur. Çocuğunuzun doktoru test için burundan bir mukus örneği almak için bir çubuk kullanabilir. Bu, soruna neden olan virüs türünü belirlemeye yardımcı olur. Çocuğunuzun oksijen seviyesi düşükse veya doktor pnömoniden şüpheleniyorsa göğüs röntgeni yapılabilir.
Bronşiolit Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu bronşiolit vakası hafiftir ve özel tıbbi tedaviye ihtiyaç duymaz. Antibiyotikler yardımcı olamaz çünkü virüsler bronşiolite neden olur. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı çalışır. Tedavi, belirtileri hafifletmeye odaklanır. Bronşiolitli çocukların iyileşmek için zamana ve bol sıvıya ihtiyacı vardır.
Hava yolundaki mukusun gevşemesine, öksürük ve tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olması için çocuğunuzun odasında soğuk buharlı bir buharlaştırıcı veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Bu cihazı, küf veya bakteri oluşumunu önlemek için önerilen şekilde temizlemeniz gerekir.
Burun tıkanıklığını gidermek için bir burun aspiratörü ve tuzlu su burun damlası deneyin. Bu özellikle beslenmeden ve uyumadan önce yardımcı olabilir.
Çocuğunuza herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Yeterince büyük olan bebekler için ateşi azaltacak ve çocuğunuzu daha rahat ettirecek ilaçlar verebilirsiniz. Ne kadar ve ne sıklıkta vereceğiniz konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Ancak hiçbir bebeğe veya küçük çocuğa öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları verilmemelidir.
Nefes almakta güçlük çeken, susuz kalmış veya çok yorgun görünen bebekler bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Ciddi semptomları olanlar, sıvı almak ve bazen nefes almaya yardımcı olmak için hastanede bakıma ihtiyaç duyabilir.
Bronşiolit Bulaşıcı Mı?
Biri öksürdüğünde veya hapşırdığında bronşiolite neden olan virüsler havada kolayca yayılır. Mikroplar eller, oyuncaklar, kapı kolları, dokular ve diğer yüzeylerde kalabilir. İnsanlar birkaç gün hatta haftalarca bulaşıcı olabilir.
Bronşiolit Ne Kadar Sürer?
Bronşiolit genellikle yaklaşık 1-2 hafta sürer. Bazen semptomların kaybolması birkaç hafta sürebilir.
Bronşiolit Önlenebilir Mi?
Elleri iyi ve sık yıkamak, bronşiolite ve diğer enfeksiyonlara neden olabilecek virüslerin yayılmasını önlemenin en iyi yoludur.
Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?
Bronşiolit genellikle hafif bir hastalıktır. Ancak bazen ciddi belirtilere neden olabilir. Bu olduğunda, çocukların hastanede tedaviye ihtiyacı vardır. Çocuğunuzda şu belirtiler varsa tıbbi yardım almanız gerekir:
- Hızlı ve sığ nefes alma,
- Genişleyen burun delikleri,
- Telaşlı ve teselli edilemez hal,
- İştahsızlık,
- Normalden daha az işeme.