Bahar aylarının gelmesiyle ortaya yalnızca polenler çıkmaz. Polenlerle birlikte bahar alerjisi de gelir. Genellikle polenlerden kaynaklandığı için polen alerjisi de deniliyor. Çocuğunuzda bahar alerjisi belirtileri gördüğünüzde bir çocuk alerji uzmanına gitmelisiniz. Peki bu belirtileri fark edebilir misiniz? Endişelenmeyin… Sizler için yazdık!

Bahar Alerjisi Belirtileri Nasıl Anlaşılır

Bahar alerjisi, alerjik nezle, göz alerjisi ve astıma neden olabiliyor. Ve bu hastalıkların belirtileri bahar aylarında kendini daha da gösteriyor.

Polenler alerjendir!

Mart ayıyla birlikte öncelikle ağaç polenleri ortaya çıkar. Mayıs ve Haziran ayında çimen polenleri takip eder. Temmuz’dan sonra ise yabani ot polenleri ortaya çıkar. Bazı kişilerin vücutları polenlere karşı alerji geliştirir. Bu kişiler polenle karşılaşınca vücutları bazı belirtileri ortaya çıkarır. Polenlerin neden olduğu en sık alerjik hastalık astım, alerjik nezle ve göz alerjisidir.

En Az 2 Bahar!

Genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Çünkü alerji gelişebilmesi için en az iki bahar mevsimi ile karşılaşılması gerekir. 2 yaş altında bahar alerjisi gelişme riski çok düşüktür.

Gelin Bir De Belirtilerine Bakalım:

Bahar aylarında görülen;

– Sık nezle,
– Burun tıkanması,
– Peş peşe hapşırma,
– Burunda kaşınma,
– Damakta kaşıntı,
– Kulakta kaşıntı,
– Sık burun kanaması gibi alerjik nezle belirtileri,

– Gözlerde sulanma,
– Kaşınma gibi göz alerjisi belirtileri,

– Sık öksürük,
– Nefes sıkışması gibi astım belirtileri bahar alerjisinin en önemli belirtileridir.

Bu belirtiler özellikle bahar aylarında oluyorsa bahar alerjisi mutlaka akla gelmelidir.

Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara çok hassastır!

Bahar alerjisi gözde, burunda ve akciğerde hasarlar oluşturmaktadır. Bu nedenle burun, göz ve akciğerler aşırı hassastır. Kokulara da aşırı hassas olurlar. Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara aşırı hassas oldukları için çamaşırların parfümsüz deterjanla yıkanması ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılması önemlidir.

Bahar alerjisi yorgunluk yapar ve okul başarısını etkiler!

Alakası yok gibi görünse de bahar alerjisi okul başarısını da etkiler. Çocukların genellikle burunları tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi bir uyku alamayan çocuklar ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder. Bu da okul başarısını ciddi bir şekilde etkilemektedir.

Bahar Alerji Testleri En Büyük Etken, Aman Dikkat!

Alerji testleri bize teşhis koydurmada çok fazla katkı sağlamaktadır. Bu teste göre teşhis konulacak, bu teste göre tedavi planlanacaktır. Belki de bu teste göre immünoterapi dediğimiz aşı tedavisi yapılacak. Çocuklar yetişkinlerin minyatürü değildir. Bu sebepten çocuklarda yapılacak test ve teknik de değişmektedir. Doğru teknikle, doğru alerjenlerle yapılacak test çok önemlidir. Ayrıca çapraz reaksiyonları da değerlendirebilecek düzeyde eğitim almış olmak gerekmektedir. Tek başına alerji testleri teşhis koydurmamaktadır. Alerji uzmanları tarafından çocuktaki belirtiler ile alerji test sonuçları arasında değerlendirme yapılarak kesin teşhis konulmalıdır.

Alerji Testi Kandan Yapılabilir Mi?

Kandan alerji testleri çok doğru sonuç vermeyebilir. Ayrıca kandan yapılan testler çok pahalıdır. Bu sebepten en doğru sonucu ciltten yapılan alerji testleri verdiği için kan yerine ciltten yapılan alerji testleri tercih edilmektedir. Sadece ciltte problemi olan veya cilt testlerini etkileyen ilaç kullanan çocuklarda bu testi kandan yapmaya tercih etmekteyiz.

Alerji Testleri Kaç Yaşında Yapılır?

Alerji testleri yeni doğan döneminden itibaren yapılabilmekle birlikte polen alerjisi için alerji testi genellikle 2 yaşından sonra tercih edilmektedir. Bunun sebebi alerji gelişebilmesi için en az iki polen mevsimi ile karşı karşıya kalmak gerektiğidir.

Teşhisi Neden Önemlidir?

Sık sinüzit, geniz eti büyümesi, sık kulak iltihabı gibi sonuçlara neden olabilir. Okul performansını çok etkiler. Alerjik nezleli her beş çocuktan birisi ilerde astıma ilerleyebilir. Bu sebepten teşhis önemlidir.