Bahar ayları olan mart, nisan ve mayısta polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte kaşınma, hapşırma, nezle, burun tıkanması, öksürük, gözlerde sulanma, astım gibi alerjik hastalıkların belirtilerinin görülme riski oldukça yüksek. Bahar alerjisinin çocuklarda genellikle alerjik nezle astımla birlikte görüldüğünü söyleyen Liv Hospital’dan Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, anne babaları erken teşhis konusunda uyardı: ”Bahar alerjisi sık sinüzit, geniz eti büyümesi, sık kulak iltihabı ve astım gibi sonuçlara neden olabilir. Bu ayların verdiği ip uçlarını iyi değerlendirip, önleminizi erken alın.”

BAHAR ALERJİSİ UYKU KALİTESİNİ VE OKUL BAŞARISINI ETKİLER

Bahar alerjisi olan çocukların kokulara karşı çok hassas olacağını belirten Akçay, ” bahar alerjisi gözde, burunda ve akciğerde hasarlar oluşturmaktadır. Bu nedenle burun, göz ve akciğerler aşırı hassastır. Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara aşırı hassas oldukları için çamaşırların parfümsüz deterjanla yıkanması ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılması önemlidir. Bahar alerjisi ayrıca yorgunluk yapar ve okul başarısını etkiler. Bahar alerjisi olan çocukların genellikle burunları tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi bir uyku alamayan çocuklar ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder. Bahar alerjisi sık sinüzit, geniz eti büyümesi, sık kulak iltihabı gibi sonuçlara neden olabilir. Alerjik nezleli her beş çocuktan birisi ilerde astım olabilir. Bu sebepten teşhis önemlidir.”

BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİNE DİKKAT

Bahar alerjisi belirtilerinin Mart ayında baş göstereceğini belirten Ahmet Akçay, ”Mart ayında ilk ortaya çıkan polenler ağaç polenleridir. Nisan ve Mayıs ayında ise ot polenleri kendini gösterir. Temmuz ayından ekim ayına kadar ise yabani ot polenleri kendini gösterir. Hangi polenin alerji yaptığının öğrenilmesi ne zaman önlem alınacağının öğrenilmesi açısından çok önemlidir. Sık nezle, burun tıkanması, peş peşe hapşırma, burunda kaşınma, damakta kaşıntı, kulakta kaşıntı, sık burun kanaması gibi alerjik nezle belirtileri, gözlerde sulanma, kaşınma gibi göz alerjisi belirtileri, sık öksürük, nefes sıkışması gibi astım belirtileri bahar alerjisinin en önemli belirtileridir.” dedi.

AŞIYLA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Bahar alerjisinin tedavisi hakkında bilgi veren Akçay, ”Çocuklar yetişkinlerin minyatürü değildir. Bu sebepten çocuklarda yapılacak test ve teknik de değişmektedir. Tek başına alerji testleri teşhis koydurmamaktadır. Alerji uzmanları tarafından çocuktaki belirtiler ile alerji test sonuçları arasında değerlendirme yapılarak kesin teşhis konulmalıdır. Doğru teşhis konulduktan sonra bazı ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi başarısı %100’e yakındır. Bahar alerjisi tedavisinde korunma, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi uygulanmaktadır. Aşı tedavisi dediğimiz immunoterapi tedavisinin başarısı çok yüksektir. Bu tedavi ile ilaç kullanım ihtiyacı azalacak, astım hastalığına ilerlemesi engellenecektir. Aşı tedavisinde cilt altına enjeksiyon ve dil altı damla şeklinde metotlar vardır. Her iki yöntem de hastalığın ciddiyeti, alerjen tipine göre seçilirse başarılı sonuçlar sağlamaktadır. Ancak çocuklarda aşı tedavisinin hangi alerjenden oluşması gerektiği ve hangi dozlarda uygulanması gerektiği sadece ve sadece çocuk alerjisi uzmanlarınca yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavinin başarısız olmasına ve hatta çok ciddi yan tesirlerle karşı karşıya kalınabilir. Dilaltı aşılar 3 yaşından sonra başlanırken cilt altı enjeksiyon şeklindeki aşılar ise 5 yaşından sonra başlanabilir.” şeklinde konuştu.

ÖNLEMLERİ ALIN HASTALIKLARDAN KURTULUN

Akçay, bahar aylarında hem çocukları hem de kendimizi polenlerden korumak için alınacak önlemleri ise şu şekilde sıraladı:
– Bahar ayında astım, alerjik nezle ve göz alerjisi belirtileri oluyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
– Alerji testleri doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda çocuk alerji uzmanlarınca yapılmalıdır.
– Polen mevsiminde polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmamaya gayret gösterilmeli, ağız yerine burundan nefes alıp verilmelidir.
– Polen mevsiminde polen alerjisi olanlar veya ailesinde alerjik hastalığı yoğun olanlar otomobillerinin polen filtresini değiştirmeli, hepa filtreli klimalar kullanılması uygundur.
– Gözlerin polenlerden korunması için bahar aylarında güneş gözlüğü veya normal gözlük kullanılmalıdır. Akşamları eve gelince mutlaka kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalıdır. Evden işe gidilince yüz yıkanıp ağız ve burun suyla gargara edilerek polenler uzaklaştırılmalıdır.
– Bol su ve meyve suyu içmek çocukların daha zinde olmasını sağlayacaktır.

Star Gazetesi
20.03.2014

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım