Tıpkı yetişkinler ve çocuklarda olduğu gibi bebeklerde alerji reaksiyonları da görülebilir. Bebeklerin, yedikleri yemek, dokunduğu materyal, içerde ya da dışarda soluduğu görünmeyen parçacıklara karşı alerjisi olabilir. Ve bebeğinizin herhangi bir semptomu olduğunda, neyin yanlış olduğunu anlamak zor olabilir çünkü küçük bir kişi bu semptomları tanımlayamaz. Bir bebeğin sahip olabileceği birçok spesifik alerji vardır, ancak bunlar genellikle üç kategoriye ayrılabilir; yemek ve ilaç, çevre, mevsimsel. Yiyeceklere ya da ilaçlara karşı gelişen alerjik reaksiyonlar genellikle ürün tüketildikten sonra ortaya çıkar. Bu reaksiyonlar çok hafif seyredebileceği gibi hayatı tehdit edecek boyutlara da ulaşabilir. Çevresel alerjiler, giysilerdeki deterjan gibi bebeğinizin cildine temas eden ya da toz gibi solunan şeyler de olabilir. Çevresel alerjiler bebeğinizi yıl boyu etkileyebilir. Bununla birlikte mevsimsel alerjiler genellikle yılın belirli dönemlerinde veya belirli yerlerinde sorun teşkil eder.
Bebeklerde Alerji Belirtileri
Alerjik reaksiyon, vücudun bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan şeylere tepki vermesi sonucu oluşur. Alerjik reaksiyon belirtileri, kişiye ve alerjinin türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Gıda ve ilaç alerjileri
Yiyecek veya ilaç alerjisinin semptomları birkaç dakika içinde veya bir-iki saat sonra ortaya çıkabilir. Kızarıklık gibi bazı ilaç alerjisi belirtileri birkaç gün görünmeyebilir. Gıda ve ilaç alerjilerinin en yaygın belirtileri şunlardır; kurdeşen veya döküntü, kaşıntı, hırıltı veya nefes darlığı. Yiyecek alerjileri ayrıca mide bulantısı, kusma veya karın ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda bebeğinizin dudakları veya dili şişmeye başlayabilir. Bu durum hayati tehlike oluşturacak ciddi bir durumdur ve anafilaksiye neden olur. Çocuklar için şiddetli gıda alerjileri anafilaksinin en yaygın nedenleridir. Arı sokmaları veya diğer böcek sokmaları, ısırıkları da anafilaksiye neden olabilir. Bebeklerde anafilaksi nadirdir ve hemen hemen her zaman inek sütü proteini alerjisine bağlıdır.
Çevresel alerjiler
Bebeklerde yaygın olmamakla birlikte, toza, evcil hayvanlara, küflere, polenlere, böcek sokmalarına ve çevresel diğer şeylere karşı gelişen alerjiler, baş ve göğsü etkileyen alerji semptomlarını tetikleyebilir, örneğin; hapşırma, kırmızı ve kaşıntılı gözler, öksürük, hırıltılı sonumum, göğüste sıkışma, burun akıntısı gibi. Bebeğiniz ayrıca ciddi bir alerjene ya da hassas olduğu bir şeye maruz kalırsa, kızarıklık veya kaşıntılı yumrular geliştirebilir. Şampuanlar, sabunlar, deterjanlar ve benzeri ürünler kontakt dermatit adı verilen cilt reaksiyonu için ortak tetikleyicilerdir.
Mevsimsel alerjiler
Genellikle bitki kaynaklı alerjenlerin neden olduğu mevsimsel alerjilerin belirtileri, çevresel alerji belirtilerine benzer. Bu belirtiler; hapşırma, kaşıntılı veya sulu gözler, öksürük, burun akıntısı olarak sıralanabilir. Bebeğiniz bu belirtileri yılın belli zamanlarında gösteriyorsa mevsimsel alerjisi olabilir.
Yaygın bebek alerjenleri şunlardır: Süt, yumurta, fıstık, fındık ağacı, soya, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri, evcil hayvan tüyü, toz akarları, deterjan, sabun, şampuan, temizlik ürünleri, polen, böcek ısırığı ya da sokması.
Bebek Alerjilerinde Tanı ve Tedavi
Bebeğinizde alerji belirtilerinden birini ya da birden fazlasını belli bir süre görmeye devam ederseniz bir alerji uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Bebeğinizin alerjisi olup olmadığından emin olmanın tek yolu bir alerji uzmanı ile görüşmektir. Alerji uzmanı, bebeğinizin durumuna ve tıbbi öyküsüne göre tanı ve tedavi yöntemini izleyecektir. Tanının konulabilmesi için birtakım testler uygulanabilir. Deri testi veya kan testi alerjen maddeyi belirlemek için kullanılabilir. Deri testi sırasında, derinin hemen altına küçük bir iğne ile spesifik bir alerjen zerresi yerleştirilir. 15 dakika gözlem yapılır ve herhangi bir reaksiyon yoksa başka bir alerjen madde de denenebilir. Bir başka test yöntemi de kan testi yöntemidir. Doktorunuz, bebeğinizin durumuna göre bu testlerden herhangi birini uygulayabilir. Bebek alerjisinin ana tedavisi, alerjene olan teması ortadan kaldırmaktır. Örneğin alerjen kedi tüyünde bulunan parçacıklar ise bebeğinizi kediden uzak tutmak en doğru karar olacaktır. Sorun süt ise, emziriyorsanız bebeğinizin beslenmesini buna göre ayarlamanız gereklidir. Bebeğiniz süt emmeye devam ediyorsa annenin tükettiği bazı gıdalar da bebeğinizde alerjik reaksiyon oluşmasını sağlayabilir. Doktorunuz gelişebilecek tüm durumlara karşı uygun beslenme düzeni ya da ilaç tedavisi ile semptomların ortadan kalkması için tedavi yöntemi uygulayacaktır. Uygulanacak olan tedavi türü bebeğinizin durumuna ve semptomlarına uygu olacak şekilde farklılık gösterebilir.