Küf alerjisinden korunma, mevsimsel veya yıl boyu sürebilen astım belirtilerine neden olabilir. Küflerin çoğu nemli ortamlarda bulunmaktadır. Sıcak ve nemli bölgelerde üreme imkanı bularak çoğalırlar. Soğuk ve kuru bölgelerde üreyemezler. Küf sporları solunum sisteminde etkili olabilir ve duyarlı kişilerde alerjik rinit ve astımı tetikleyerek yıl boyu ya da mevsimsel bulgulara neden olabilir. Dış ortam havasında en sıklıkla bulunan küf sporu türleri Cladosporium ve Alternaria’dır. Özellikle yağışlı mevsimlerde dış ortamdaki organik materyaller üzerinde ürerler ve havada yüksek konsantrasyona ulaşırlar. Kolay üreme özelliği bulunan küfler evlerde çok rahat bir şekilde üreyebilir ve gözle görmediğiniz yerlerde de bulunabilir. Ev içi ortamda ise en sık bulunan küf sporları Aspergillus ve Penicillium’dur.  Küf sporları havada en fazla bulunan partiküllerdir. Küfler kaynamaya ve donmaya karşı dayanıklıdır. Küfler rutubetli, karanlık bölgelerde ve çürüyen gıdalarda bulunur. Küf alerjisi astıma neden olabilir.

Küf Alerjeni Nerelerde Bulunur?

Küfler hem mevsimsel hem de yıl boyu şikayetlere neden olabilir. Havadaki küf miktarı ilkbaharda ve yaz aylarında yağmurların yağması ile ve sonbahar aylarında yaprakların dökülmesi ile artmaktadır. Küflerin çoğu nemli ortamlarda bulunmaktadır. Sıcak ve nemli bölgelerde üreme imkanı bularak çoğalırlar. Soğuk ve kuru bölgelerde üreyemezler. Küf sporları solunum sisteminde etkili olabilir ve duyarlı kişilerde alerjik rinit ve astımı tetikleyerek yıl boyu ya da mevsimsel bulgulara neden olabilir. Özellikle yağışlı mevsimlerde dış ortamdaki organik materyaller üzerinde ürerler ve havada yüksek konsantrasyona ulaşırlar. Küf alerjisi, astım dışında alerjik riniti de tetikleyebilmektedir.
Ev içi ortamında bulunan küf sporları çok önemli alerjenlerdir ve özellikle ev içi ortamın ısı ve nemlilik durumuyla ilgilidir. Evin özellikle güneş görmeyen ve daha nemli olan bodrum katı, depo, banyo, mutfak gibi bölümlerinde, çamaşır ve bulaşık makinelerinin arkalarında ve altlarında, pencere eşiklerinde, klimalarda, mutfak tezgahlarında, çeşme ve lavaboların kenarlarında, döşemelerde ve duvar kağıtları arkalarında ve asma tavanlarda bulunabilirler. Tesisatla ilgili problem olduğunda, duvarlarda üreyebilirler.
Eğer kişide küf sporu alerjisi olduğu düşünülüyor ise;  evin nemli bölgelerinin değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca, dış ortam küf sporları pencerelerin açık olduğu mevsimlerde iç ortamda yüksek konsantrasyona ulaşabilir. Küfler mevsimsel veya yıl boyu astım belirtilerine neden olabilir. Küf mantarlarına maruziyet astım alevlenmelerine ve ataklara sebep olabilir. Mantar sporlarının sayısı, küflü nesneleri ortadan kaldırmak ya da temizlemekle azaltılabilir.

Küfe Karşı Alınacak Önlemler

Alınacak önlemlerden bazıları şöyledir. Tropikal ve subtropikal iklimlerde, küf mantarları, su sızıntısı ve nem yüzünden evlerin duvarlarında büyüyebilir. Bunu önlemek için duvarların seramikle kaplanması ya da gerektikçe temizlenmesi yoluna gidilebilir. Kimyasal ve nem gidericiler de nem düzeyini %50 altına indirmek ve büyük mantar sporlarını filtre etmek için kullanılabilir. Bununla birlikte klima kullanımı ve pencerelerin yalıtımı, küf ve ev tozu akarları alerjenlerine maruziyette artışlara neden olabilir. Çocukların yakınmalarının küf duyarlılığı, küf alerjisi ile ilişkili olduğu kesin olarak anlaşılmışsa nem azaltıcı cihazlar kullanılabilir. Evlerde bulunan saksı bitkileri, akvaryumlar ve kuş kafeslerinin de küf kaynağı olabileceği unutulmamalıdır.