Besin alerjisi, herhangi bir besine vücudun anormal tepki vermesi durumudur. Çocuklarda besin alerjisi teşhisi konulduktan sonra besin alerjisi tedavisi gündeme gelmektedir. Bu makalemizi besin alerjisi tedavisine ayırdık.

Çocuklarda besin alerjisi tedavisinde en önemli basamak alerjeni diyetten çıkarmadır.

Besin alerjisi yapan alerjik besin veya besinler tespit edildikten sonra bu besinlerin gerçekten alerji yapıp yapmadığı netleştirilmelidir. Alerji testinde bazı besinler çok yüksek seviyede alerjik ise bu besinlere yükleme testi bile yapmadan diyete alınmalıdır. Ancak hafif besin alerjilerinin mutlaka yükleme testiyle belirti verip vermediği saptanmalı ve gerçekten besin alerjisine neden oluyorsa diyetten çıkarılmalıdır. Sadece alerji testinde hafif bir alerji çıktı diye diyet yapılması doğru değildir. Bu nedenle de besin alerjisi teşhisi konulmasında çocuk alerji uzmanları çok önemlidir. Çünkü besin alerjisi teşhisi çok kolay olmamaktadır bu konuda deneyim çok önemlidir.

Diyetten çıkarılan besinin yerine geçebilecek diyet ayarlanmalı ve aynı zamanda vitamin desteği yapılmalıdır.

Alerjiye neden olan besin diyete alındıktan sonra 3-6 ay aralarla besin alerjisinin düzelip düzelmediği kontrol edilmeli ve buna göre diyete devam edilip edilmeyeceğine karar verilmelidir.

Besin Alerjisinde Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?

İlk 6 ay sorun yaşamayan bebeklerde ek beslenmeyle besin alerjisi gelişmişse bu annelerin diyet yapması genelde gerekmez. Ancak ilk 6 ay sorun yaşayan bebeklerin anneleri emzirmeye devam ediyorsa diyet yapılmalıdır. Anne de diyet yaptığı için anneye vitamin ve kalsiyum desteği yapılması gerekir.

Besin Alerjisinde Hangi Mamalar Kullanılmalı?

Hangi mamanın kullanılması gerektiği besin alerjisinin tipine göre değişir. İnek sütüne alerjisi olan bebeklere mama verilecekse normal mamalar tüketilmemeli. Çünkü normal mamalar inek sütünden yapılmaktadır. Bu nedenle inek sütünden yapılmayan mamalar tercih edilmelidir. Laktozsuz mamaların inek sütü alerjisinde yeri yoktur.

Soya bazlı mamalar

6 aydan küçük bebeklerde önerilmez. Çünkü soya ile inek sütü çapraz reaksiyon gösterebilir.

Amino asit bazlı mamalar

Bu mamalar inek sütünden yapılmaz. İçinde alerjik bir madde yoktur.  Aminoaist bazlı mamalar;

-Ciddi inek sütü alerjisi olan bebeklerde,

-Anne sütü alırken ağır atopik dermatit veya ciddi alerjik reaksiyon yaşayan bebeklerde,

-Eozinofilik özofajit,

-Gıda proteinin indüklediği enterokolit sendromunda,

-Yoğun hidrolize mamaları tolere edemeyen bebeklerde önerilmektedir.

İnek Sütü Alerjisinde Keçi Sütü Verilir Mi?

Verilmez. İnek sütüne alerjik olan bebeklerde keçi sütüne veya diğer hayvanların sütlerine de alerji büyük bir oranda mevcuttur. Bu nedenle tavsiye edilmez. Ancak testle keçi sütü alerjisi saptanmazsa deneme yapılabilir

Hangi süt en az alerjiktir

Eşek sütü ve deve sütü en az alerji yapan sütlerdir. Ancak inek sütü alerjisi olanlarda bu süte karşı alerji yoksa deneme yapılmalıdır. Yoksa verilmemelidir.

Badem, soya, pirinç sütü maması verilebilir mi?

Bu tür sütler temel besin maddelerine yeterince karşılamadığından dolayı 1 yaşın altında tavsiye edilmez.

Kalsiyum İhtiyacı Nasıl Karşılanmalı?

1 yaşın altındaki bebeklerde aminoasit bazlı ve yoğun hidrolize mamaları kullanan bebeklerde 500 ml üstünde bu mamalardan alıyorsa ek kalsiyum ihtiyacı olmaz. Daha az alıyorsa ek kalsiyum ihtiyacı olabilir. 10 yaşa kadar 500 mg, 10 yaştan büyüklerde 1000 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. Yeşil yapraklı besinler de kalsiyum bakımından zengindir.

D vitamin ihtiyacı nasıl karşılanmalı?

D vitamin bebeğe ek olarak verilmelidir.

Besin Alerjisi Olanlarda Ek Gıdalara Nasıl Başlanmalı?

Ek gıdaya başlamadan önce alerji testi değerlendirilmeli. Alerjik olmayan gıdalar yaşına uygun olarak başlanmalı ve önce dudağına bir damla damlatılmalı ve dudak etrafında yarım saat sorun olmazsa bir miktar verilmeli ve 2. gün daha da artırılmalı ve 3. gün alması gereken miktar kadar almalıdır. Yeni bir gıdaya başlanmışsa başka bir gıdaya aynı zamanda başlanmamalıdır.

Besin Alerjisinde Oral Tolerans

5 yaşına kadar besin alerjisi düzelmezse bazı gıdalara dezentizasyon dediğimiz besine tolerans geliştirme yöntemi kullanılabilir. Az miktarlarda başlanıp artan dozlarda verilerek immün sistem dirençli hale getirilmeye çalışılır. Özellikle inek sütü ve yer fıstığına karşı uygulanmakta olup henüz standart bir yöntem oluşturulamamıştır. Üniversite ortamında çalışma bazında uygulanan bir yöntemdir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım