İnsan vücudu çok sayıda maddeye karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Kimyasallar, bazı proteinler, polenler, hayvan tüyleri, toz akarları ve daha çok sayıda madde bazı kişiler için alerjen olabilir ve bağışıklık sistemi bu maddelere tepki verebilir. Bazı durumlarda cilt hava koşullarından da etkilenebilir. Soğuk hava dahil birçok farklı şeye alerjiniz olabilir. Örneğin soğuk herhangi bir şeye aniden maruz kalmak ürtikere sebep olabilir. Soğuğa maruz kaldığınızda ciltte oluşan kurdeşenin tıbbi terimi ürtikerdir. Soğuk alerjisi (ürtiker), kronik bir cilt rahatsızlığıdır ve pek çok tetikleyicisi olabilir. Soğuk ürtiker cildi etkileyen bir durumdur ve cildin soğuğa maruz kalmasından birkaç dakika sonra kırmızımsı, kaşıntılı durumların gelişmesi ile karakterize edilir. Bu durumun oluşumunda soğuk su, düşük hava sıcaklığı hatta soğuk nesneler de dahildir. 

Soğuk Alerjisinin (ürtiker) Semptomları 

Soğuk alerjisinin hayati tehlike arz etmeyen ancak ciddi semptomları; soğuğa maruz kalan bölgede kırmızı, kaşıntılı görünümler, vücut ısınırken etkilenen ciltte yanma hissi, etkilenen bölgede şişme ( buna örnek olarak soğuk bir nesneyi tutarken ellerin şişmesi veya soğuk yiyecek içecek tükettikten sonra dudakların şişmesi sayılabilir), ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, kaygı olarak belirtilebilir. Acil tıbbi müdahale gerektiren soğuk ürtikerin şiddetli semptomları da şunları içerebilir: hırıltı gibi solunum problemleri, dil ve boğazda şişlik, kalp çarpıntısı, kan basıncında düşüş, bayılma, şok, şiddetli akut alerjik reaksiyon olan anafilaksi. Cildin nemli ve rüzgarlı koşullara maruz kalması alevlenme belirtilerini daha belirgin hale getirebilir. Soğuk ürtiker iki saate kadar devam edebilir. Bu durum daha sonra kendiliğinden düzelebilir ya da devam edebilir. 

Soğuk Alerjisinin Nedenleri

Soğuk ürtikere neyin neden olduğu henüz belirsizdir. Soğuğa alerjisi olan bireyler, soğuk bir uyaranla mast hücrelerinin (histamin ve diğerleri) mediyatörleri salgılayarak kurdeşenle sonuçlanır. Buna birincil edinilmiş ürtiker denir ve en sık erişkinlerde görülür. Daha az yaygın olarak soğuk ürtiker, hepatit veya kanser gibi altta yatan bir sağlık durumundan kaynaklanabilir. Buna ikincil edinilmiş soğuk ürtiker denir. Nadiren de olsa soğuk ürtiker kalıtsal bir özelliktir. Bu tür kalıtsal ürtikerde belirtiler ağrılı sıyrıklar veya kurdeşen ve soğuğa maruz kaldıktan sonra grip benzeri semptomları içerebilir. 

Soğuk Alerjisini Önlemenin Yolları 

Soğuk ürtikeri ve soğuğa karşı olası bir alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yolu, soğuk havaya maruz kalmaktan kaçınmaktır. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Semptom geliştirme şansızını azaltacak bazı yollar vardır. Soğuk havalarda sıcak tutan ceketler, şapkalar, eldivenler gibi koruyucu giysiler giyinin. Cildi mümkün olduğunca soğuk ile temastan sakının. Soğuk sudan kaçının ve sıcak havalarda bile ısıtılan bir havuz tercih edin yüzmek için. Ilık su ile banyo ve duş yapın. Oda sıcaklığında ve buz içermeyen içecekleri tercih edin. Dondurma ve diğer donmuş yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin. 

Soğuk Alerjisi Tedavisi

Olası bir soğuk ürtiker belirtileri yaşadıysanız vakit kaybetmeden bir alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekecektir. Doktorunuz ayrıntılı bir tıbbi hikayenizi aldıktan sonra, buz küpü adı verilen özel cilt testini denetimli bir şekilde gerçekleştirecektir. Test sonuçlarınıza göre tedavi işlemi başlayacaktır.  Tedavi semptomları azaltmaya veya alerjinizi yönetmeye odaklı olacaktır. Durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak, durumunuzu soğuğa maruz kalmadan önce ya da sonra yönetmeniz gerekebilir. Antihistaminikler gibi ilaçlar soğuğa maruz kalındığında histamin salınımını önleyebilir ya da en aza indirebilir. Ancak bazı kişilerin durumu bu ilaçlara yanıt vermeyebilir. Bu durumda farklı ilaçlar kullanılabilir. Alerji uzmanınız, mevcut durumunuza ve semptomlarınıza göre en iyi tedavi şeklini belirleyecektir. Soğuğa maruz kalma nedeniyle, nadir de olsa, hayati tehlike oluşturacak anafilaksi gibi semptomlar olabilir. Bu durumlar için doktorunuzun tavsiyesi ile yanınıza bir oto-enjektör bulundurabilirsiniz.  Tedavinizin iyi bir şekilde devam edebilmesi için ilaçlarınızı size belirtildiği gibi almalısınız. Cildinizi soğuktan ya da ani sıcaklık değişimlerinden korumanız gerekmektedir. Buz gibi soğuk içeceklerden ve yiyeceklerden kaçının. Ameliyat geçirecekseniz, cerrahınızı soğuk alerjiniz olduğunu bildirin. Ameliyathanede semptomları önlemeye yardımcı olmak için alınabilecek önlemler vardır. Soğuk ürtikerin tedavisi olmamasına rağmen, mevcut durumunuza uygun kullandığınız ilaçlarla ve genellikle soğuktan kaçınma ile kontrol altına alınabilir.