Ter alerjisi yani kolinerjik ürtiker vücut ısının artması ve terleme ile ortaya çıkan bir ürtiker türüdür. Bu durum bazen ısı çarpması olarak da adlandırılır. Genellikle egzersizle ortaya çıkan bu durum birkaç saat içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak ter alerjisinin, nadir de olsa ciddi durumlara sebep olabilme olasılığı vardır.
Ter Alerjisine Ne Sebep Olur?
Vücut sıcaklığının artması terlemeye neden olur ve bazı kişilerde terleme durumu alerjiye neden olabilir. Ter alerjisinin bazı tetikleyicileri vardır.
Bu tetikleyiciler şunlardır:
- Egzersiz yapmak,
- Sıcak banyolar / duşlar,
- Ateş,
- Kapalı pansumanlar,
- Baharatlı yiyecekler yemek,
- Duygusal stres.
Kolinerjik ürtikeri olan hastalarda dermografizm, soğuk ürtiker veya basınçlı ürtiker gibi başka bir fiziksel ürtiker görülme olasılığı da yüksektir.
Ter Alerjisinin Belirtileri
Ter alerjisinde belirtiler genellikle terlemeden sonra hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Hafif olarak ortaya çıkan belirtiler zaman ilerledikçe şiddetlenebilir. Ter alerjisinin belirtileri genel olarak ilk önce göğüs ve boyun bölgesinde başlar ve vücudun geneline yayılım gösterebilir. Ancak cilt yüzeyi ile ilgili olmayan belirtiler de yaşanabilir. Ter alerjisinin belirtileri ortalama 80 dakika boyunca devam edebilir.
Ter alerjisinin belirtileri şunlardır:
- Kaşıntı, yanma, karıncalanma ve sıcaklık hissi,
- Kızarıklık, bu kızarıklıklar kaşıntılı olur,
- Kabarıklık, cilt yüzeyinde oluşan küçük kabarık yumrular,
- Daha şiddetli etkilenen hastalarda ise; baş ağrısı, tükürük salgısı, çarpıntı, bayılma, nefes darlığı, hırıltılı solunum, karın krampları, ishal gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.
- Nadiren de olsa kolinerjik ürtiker hastalarında anafilaksi gibi hayatı tehdit eden şiddetli reaksiyonlar da yaşanabilir. Anafilaksi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.
Anafilaksinin belirtileri ise şunlardır:
- Nefes almada zorluk,
- Hırıltılı solunum,
- Karın ağrısı,
- Mide bulantısı,
- Baş ağrısı.
Ter Alerjisinde Risk Faktörleri
Ter alerjisi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür ancak erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Ter alerjisi genellikle 10 yaş ile 30 yaş arasında ortaya çıkma eğilimi gösterir. Vücudunuzun histamin salgılaması ter alerjisinin oluşmasını tetikler. Bazı kişilerde kolinerjik ürtiker gelişme olasılığı diğer kişilere göre daha yüksektir. Risk grubunda olan kişilerin tümünde ter alerjisinin görüneceği sonucuna varılamamakla birlikte bu kişilerin ter alerjisi geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bazı risk faktörleri ise şunlardır:
- Mevcut kronik ürtikeri olan kişilerde ter alerjisi gelişme olasılığı daha yüksektir,
- Astım, alerjik rinit ve atopik dermatit (egzama) olan kişilerin ter alerjisi geliştirme riski daha yüksektir.
Ter Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Terledikten sonra vücudunuzda herhangi bir alerji belirtisi meydana geliyorsa bir alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanınız belirtilerinizin nedeni tam olarak teşhis edecektir. Alerji uzmanınız ter alerjisini netleştirmek için bazı testler yapacaktır. Bu testler genellikle, pasif bir ısınma testi, metakolin deri yükleme testi, egzersiz yükleme gibi yöntemlerdir. Alerji uzmanınızın yapacağı test mevcut durumunuza ve belirtilerinize göre değişebilir. Alerji uzmanınız size uygun test yöntemi ile net teşhisi ortaya koyacaktır. Teşhis netleştikten sonra belirtilerin yaşanmaması için terlemekten kaçınmanız gerekecektir. Ancak bu durum pek mümkün olmayabilir çünkü terlemeyi durdurmak oldukça zor bir durumdur. Belirtilerinizin şiddetine göre alerji uzmanınız sizi rahatlatacak ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Antihistamin olarak bilinen bu ilaçları, alerji uzmanınızın kontrolünde kullanmanız gereklidir. Aksi takdirde uzun süre gereksiz ilaç kullanabilirken bu ilaçların yan etkilerinden de olumsuz bir şekilde etkilenebilirsiniz. Alerji durumunuzun şiddetine göre alerji uzmanınız bir adrenalin oto enjektörü de reçete edebilir. Adrenalin oto enjektörü, ter alerjisinin şiddetli olduğu durumlarında kullanılması gereken bir ilaçtır. Bu enjektörün kullanım şekli ve kullanılması gereken durumlar ile ilgili alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.