Bu yazımızda astım ve ameliyat yani ileri seviyelerdeki cerrahi müdahaleleri anlatacağız. Astımlı hastalarda akciğerlerde ve hava yollarında aşırı hassasiyet, hava akımı kısıtlanması ve aşırı mukus salgılanması nedeniyle cerrahi uygulamalarda solunumla ilgili komplikasyonların çıkmasına yatkınlık bulunmaktadır.
Cerrahi müdahalede ne gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir?
Cerrahi uygulamalarla ilişkili olarak gelişebilecek başlıca solunum sistemi komplikasyonları zatürre (pnömoni), bronkospazm, akciğerin bir kısmının havalanmaması, solunum yetmezliğidir.
Cerrahi müdahalede komplikasyon gelişme riskini artıran risk faktörleri nelerdir?
Son zamanlarda astım belirtilerinin olması, astım ilaçları kullanılması, hastaneye astım tedavisi nedeniyle yatış olması veya yoğun bakımda yatması risk faktörleri olarak sayılabilmektedir.
Astımlı hastalarda cerrahi müdahale yapılacaksa nelere dikkat edilmelidir?
Astımlı hastalarda akciğerlerde, alerjik nezlede burunda enfeksiyon ve diğer tetikleyicilere hassasiyet artmaktadır. Bu nedenlerden dolayı astım ve ameliyat sırasında ve sonrasında solunumla ilgili problemler ortaya çıkabilir. Astımın ciddiyeti, alerjik olduğu alerjenler ve kullanmakta olduğu tedavi, son altı ayda steroid kullanıp kullanmadığı sorgulanmalıdır. Ciddi astımı olanlarda akciğer fonksiyon testleri ve kan gazları değerlendirilmelidir. Solunum fonksiyonları yeterli olmayan hastalarda mümkünse gerekli tedavi verilmelidir. Cerrahi operasyon yapacak doktor, anestezi doktoru ve astım yönünden izleyen doktor arasında koordinasyon kurularak cerrahi operasyon planı yapılmalıdır. Çok riskli hastalarda ameliyat sonrası yoğun bakım şartları sağlanmalıdır.
Cerrahi müdahaleden ne kadar süre önce değerlendirilmelidir?
Acil cerrahi işlem gerekmeyen hastaların, en az 1 hafta önce astım yönünden inceleyen doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Çocuğun muayene bulgularına göre ve kullanmakta olduğu tedavilere göre cerrahi müdahale öncesi tedavi düzenlenmelidir.
Cerrahi müdahalenin türü önemli midir?
Bu problemler ameliyatın türüne göre değişmektedir. En yüksek risk göğüs, karnın üst kısmında yapılan ameliyatlarda görülmektedir. Anestezi tipi de önemlidir ve genel anestezi altında yapılan ve endotrakeal tüp dediğimiz nefes borusuna tüp takılması durumunda görülmektedir.