Sigaranın zararlarını söylememize gerek olmadığı bir dönemdeyiz artık. Sigara kullanıyorsanız da bunu biliyorsunuz. Ama çocuğunuza ne zararı olduğunu biliyor musunuz? Umarım sigarayı bırakırsınız diyerek astım ve sigara ilişkisini anlatacağız.

Çocukların Sigaraya Maruz Kalması

Çocukların sigaraya maruz kalması zatürre (pnömoni), bronşit, hırıltı oluşması veya hırıltının artması, astımın kötüleşmesi akciğer fonksiyonlarının bozulması, orta kulak enfeksiyonları, göz ve burunda irritasyon, ani bebek ölümü ve sık hastaneye başvuruya neden olabilmektedir.

Peki Bu Zararı Nasıl Veriyor?

Sigara içinde çok miktarda toksik, karsinojenik madde vardır ve hava yollarında doğrudan ve dolaylı olarak zararlı etkileri vardır. Sigara alerjik hastalıklara yatkınlığa neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda kanda IgE dediğimiz alerjiye yatkınlığı gösteren IgE seviyesini arttırmaktadır. Sigara üst ve alt hava yollarında inflamasyon gelişmesini tetiklemektedir, hava yollarının hassasiyetini arttırmaktadır. Çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesi astım belirtileri, sık tekrarlayan öksürük ve hırıltı gelişmesine neden olabilir.

Hamilelikte Sigara İçilmesinin Nasıl Etkileri Vardır?

Günümüzde sigara kullanımı oldukça arttı. Bırakmanın çok zor olduğu aşikar.
Peki hamileyken bırakmadan içmeye devam ederseniz ne olur?
Hamileyken annenin sigara içmesi anne karnında bebeğin akciğerlerin gelişmesini kötü yönde etkilemektedir. Bebek doğduktan sonra astım belirtilerinin daha çok çıkmasına neden olmaktadır.
Sigara astımı nasıl etkiler?

Astımlı çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesi tedavinin başarısız olmasına ve astım belirtilerinin devam etmesine neden olmaktadır. Astım hastalığının kontrol altına alınmasını engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı astım ve akciğer hastalıklarının engellenmesi için sigaradan uzak durulması çok önemlidir.
‘Balkonda ya da Mutfakta Sigara İçsem Çocuğumu Korur Muyum?’

Hayır koruyamazsınız. Evet, aynı ortamda içilen sigaraya göre daha az etkiler. Ancak buna rağmen yine de çocuğu kötü yönde etkileyebilmektedir. Sigara içen kişilerin kıyafet ve ağızlarına sinmiş kokular da kokulara hassas olan astımlı çocukları etkileyebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı balkon veya mutfakta sigara içilmesi çocuğu korumaz. Sigara içilirken farklı kıyafet giymek, sigara içilmesinden sonra dişlerin fırçalanması, eve gelince duş alınıp kıyafet değiştirilmesi çocuk açısından faydalı olabilecek girişimlerdir.

‘Peki Ya Arabada İçsem?’

Astımlı çocuğunuz varsa arabada sigara içmemelisiniz.
‘Sigara İçiyorum. Ne Yapmalıyım?’

Çocuğunuzdaki astım hastalığının kontrol altına alınmasını ve tedavisinde tam başarı istiyorsanız anne ve baba olarak bu alışkanlığınızı bırakmanız gerekiyor. Sigara bırakma tedavisinden fayda görebilir ve sigara bıraktırma merkezlerinden yardım alabilirsiniz. Çocuğunuzun ve sizin sağlığınızın için bunu yapabilirsiniz.