Geniz akıntısı, burun içindeki veya sinüslerdeki sıvı kıvamdaki mukusun boğaza doğru akmasına denilmektedir.
Burun ve sinüslerde mukus yapımı vardır. Bu yapılan mukus bakterilerin vücuda girmesine karşı vücudu korumaktadır. Burundan vücuda giren herhangi bir alerjen veya mikrop öncelikle burun kılları tarafından engellenmeye çalışılır. Daha sonra burundaki salgı içindeki enzimler ve anti-bakteriyel salgılarla vücuda giren mikroplar öldürülmeye çalışılır.

Belirtileri Nelerdir?

Sinüsler ve burun içindeki mukus salgısını artıran bir çok neden vardır. Özellikle gribal enfeksiyonlarla bu salgı artar. Salgının burun dışına çıkmasıyla sümük adını alır. Akşam yatılmasıyla birlikte burun dışına akamayan sıvı geriye doğru yani boğaza doğru akmaya başlar. Bu geriye doğru akan sıvı da öksürüğe neden olmaktadır.

Bu akan sıvı bakteriye enfeksiyonlara maruz kalırsa sıvının rengi sarı veya yeşile dönmeye başlar. Yeşil olması demek artık bakteri ile kontamine olduğunun bir göstergesidir.
Geniz akıntısı 5-10 gün içinde geçiyorsa sorun teşkil etmez. Ancak uzun sürüyorsa ve özellikle yeşil renkli oluyorsa mutlaka doktor tarafından görülmelidir.

Geniz akıntısı ile birlikte şu durumlar varsa mutlaka çocuk alerji/immünoloji uzmanı tarafından görülmelidir;

-Peş peşe hapşırma, burun tıkanması, nezle ve boğazda kaşınma sık oluyorsa,
-Gözde kaşınma ve sulanma oluyorsa,
-Boğazda gıcık tarzında karıncalanma varsa,
-Sık burun kanaması oluyorsa,
-Geniz akıntısı yapacak herhangi bir neden bulunamıyorsa,
-Sık öksürük, nefes sıkışması, akciğerlerde hırıltı oluyorsa.

Bu belirtiler alerjik nezlenin ve astımın belirtileridir. Bu nedenle astım ve alerjik nezle konusunda en deneyimli uzmanlar olan çocuk alerji/immünoloji uzmanları tarafından bu hastaların değerlendirilmesi gerekir.

Prof. Dr. Ahmet Akçay